Звільнення Залужного, вибори, втрати ЗСУ та корупція: Зеленський дав інтерв’ю Fox News за кілька км від лінії фронту

Президент Володимир Зеленський дав інтерв’ю американському каналу Fox News Channel. Розмова відбулася біля лінії фронту на Харківському напрямку, всього за кілька кілометрів від важких боїв. Ведучий Брет Баєр поспілкувався з українським лідером про звільнення Валерія Залужного, фінансову допомогу від США,  усунення Володимира Путіна, корупцію в Україні, і не тільки.

Про це пише Fox News.

Як зазначається, віддалені артилерійські постріли й вибухи лунали на тлі інтерв’ю та протягом усього ранку, коли команда телеканалу готувалася до інтерв’ю.

Зеленський підкреслив цінність проведення інтерв’ю в такому місці, зазначивши: “Для мене це дуже важливо, як я вже говорив перед тим, як ми почали… Сполученим Штатам [потрібно] побачити іншу війну — тут, ближче до лінії фронту”.

Про звільнення Залужного та іншого керівництва ЗСУ

Відповідаючи на запитання, чому звільнили головнокомандувача Збройних сил генерала Валерія Залужного та ключове керівництво ЗСУ, президент сказав, що це перезавантаження, перебудова та зміна менеджменту військового командування.

Глава держави зазначив, що ми не говоримо про зміну курсу наших дій, а лише “говоримо про речі, які довго не змінювалися”.

“Ми повинні бути швидшими. Це означає втратити всю бюрократію, що ми маємо. У такому разі в нас не буде іншого шансу”, — сказав президент.

У Зеленського також запитали, про нагороду Героя України для Залужного, та чи означає це, що генерал і надалі підтримуватиме політику президента чи, можливо, він піде в опозицію. На що український лідер відповів: “Це його (Залужного-ред.) вибір. Він захищав нашу країну. Я надав йому звання Героя України, бо я дуже вдячний за це йому”.

Про втрати на полі бою

Зеленський не називає точні втрати української армії, вказуючи на “десятки тисяч”. Водночас президент зауважив, що вони є меншими, ніж зазнала Росія. З його слів, РФ втрачає п’ять солдатів на кожного загиблого українського солдата.

Про закінчення війни

Відповідаючи на запитання, коли, на його думку, завершиться війна після майже двох років інтенсивних боїв, Зеленський відповів, що світ насправді не готовий до того, щоб Володимир Путін втратив владу. 

“Світ боїться змін у Російській Федерації. Сполучені Штати та європейські країни та глобальний Південь можуть вибирати. Путін перетнув усі червоні лінії. Він неадекватна людина, він є загрозою для всього миру, оскільки він намагатиметься знищити НАТО. Тож коли світ це зрозуміє, буде добре. Таким чином, у цей момент війна завершиться”, – заявив глава держави.

Про Путіна та його усунення

Зеленський розкритикував заяви диктатора Володимира Путіна про те, що президент України нібито підписав указ про заборону переговорів з РФ, та назвав його “ненадійною особою”. Він нагадав, що Путін запевняв президента Франції Емманюеля Макрона й канцлера Німеччини Олафа Шольца, що Росія не буде окуповувати Україну.

Зеленський також прокоментував заяву Путіна про те, що Росія нібито не зацікавлена ​​”йти до Польщі, Латвії чи куди-небудь іще”, додавши, що люди з оточення президента РФ сказали, що він “не хоче зупинятися, поки не досягне своїх цілей”.

Український лідер погодився, що російський народ може створити зміни у своїй країні та усунути Путіна, але це “довгий і важкий шлях”. Особливо тому, що “Путін боїться лише сильних і не сприймає жодної слабкості”, а це означає, що Україна має бути “сильною на полі бою, не давати [Росії] нічого окупувати” .

“Його позиція стане слабшою, якщо зі зростанням кількості жертв люди в росії побачать це й будуть проти цієї війни. Ця хвиля — те, що нам потрібно”, — пояснив президент України.

Про фінансову допомогу від США

глава держави, звертаючись до Конгресу, висловив вдячність за те, що зробили США для України, зокрема президент Джо Байден.

“Якщо вони (конгресмени — ред.) хочуть бути дуже прагматичними, ціна, яку ми просимо зараз, менша, ніж буде в майбутньому… Вони будуть платити набагато більше, набагато більше. Ми просто хочемо жити, щоб вижити. У нас немає альтернативи”, — зазначив він.

Про потребу у зброї

Зеленський наголошував, що без допомоги Заходу Україна не зможе забезпечити свою обороноздатність, а також покращити економіку та стабільність країни, що своєю чергою дозволить збільшити виробництво власної зброї. Зокрема, українським військам потрібні “сильна зброя, зброя дальньої дії, ракети дальньої дії й артилерія”.

“Це не стосується видів виробництва. Збільшення його кожного дня, зокрема і протиповітряної оборони для захисту людей, щоб надати можливість, економіці зростати, це означає надати можливість безпеки”, – уточнив Зеленський.

Про заяву Трампа щодо закінчення війни

Глава держави прокоментував заяву Дональда Трампа про те, що той “може завершити війну за 24 години” у випадку обрання президентом США.

Зеленський наголосив, що Трампу “несила вирішити цю трагедію”. А ще зазначив, що прийме експрезидента на передовій, де “все пояснить”, і Трамп “пояснить, що він думає”. Зеленський додав: “Може, у нього є якісь ідеї. Я не знаю”.

“Він побачить, що відбувається, і після цього, я думаю, він передумає. Ми всі зрозуміли, що в цій війні немає двох сторін: є тільки один ворог, — і це позиція [Володимира] Путіна”, — зауважив Зеленський.

Про запрошення американських політиків

Зеленський закликав президента Джо Байдена й лідера Республіканської партії Дональда Трампа відвідати Україну та на власні очі побачити, що відбувається “на передовій цієї трагедії”.

“Я радий бачити всіх кандидатів і всіх людей, які ухвалюють рішення, можуть підтримати, не бути проти, а лише розуміти, що означає війна в Україні, хто розпочав цю війну і що відбувається навколо… У нас гарна країна, а на війні інша картина й інше життя”, — сказав він.

Про вибори в Україні

Зеленський сказав, що, враховуючи його нинішню популярність, якби сьогодні були президентські вибори, він був би переобраний народом.

Про замахи на життя:

“Після п’ятого мені вже стало нецікаво. Були спроби, особливо на початку війни. Мені розповідала розвідка. Але зараз це не те, що мене хвилює”, – зазначив президент.

Про повернення українців з-за кордону

Зеленський каже, що якщо українці повернуться, економіка підніметься. Зʼявиться багато нових робочих місць, буде більше податків.

“Отже, ми будемо сильнішими і, звичайно, зможемо тиснути [на Росію] якнайбільше. І в цій сильній позиції ми знайшли один дуже важливий дипломатичний шлях. Це документ”, — розповів президент.

Про корупцію в Україні

Щодо американських побоювань щодо корупції в Україні, Зеленський заявив, що “все чисто”, вказавши на те, що країна дотримувалася реформ, яких вимагає Європейський Союз.

Президент зауважив, що складно впроваджувати нові “складні антикорупційні реформи” під час війни, та водночас наголосив, що лідери ЄС підтримали прозорість України.

Читайте також:
Вийшло перше інтерв’ю Сирського на посаді головкома ЗСУ: про що говорив генерал

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна