У квітні-2022 РФ вимагала від України закріплення нейтрального статусу і відмови від Криму, – WSJ

Газета The Wall Street Journal стверджує, що отримала доступ до драфту угоди між Україною і Росією, що був складений в квітні 2022 року, але не був підписаний. Згідно з ним, Україна мала б закріпити за собою “постійний нейтральний статус без участі в військових блоках”, а контроль над Кримом закріплювали за Росією.

Копія матеріалу газети опублікована на MSN, передає у п’ятницю, 1 березня, “Лівий берег”.

Зазначається, що, попри переговори, договору між країнами не досягнули.

Журналісти вважають, що проєкт договору підкреслює глибокі поступки, які українські переговорники розглядали на ранніх етапах війни, демонструючи виклики, з якими зіткнулася Україна перед обличчям російської агресії.

Документ також розкриває бажання Росії обмежити військовий потенціал України, включаючи чисельність її збройних сил, танків і артилерії. Пропоновані обмеження щодо українських військових і контроль над Кримом підкреслюють стратегічні цілі Росії в регіоні.

Зокрема, йдеться про такі умови агресора:

  • Україні “дозволено” прагнути до членства в ЄС, але вона не матиме права приєднуватися до військових альянсів, таких як НАТО.
  • Жодна іноземна зброя не може бути допущена на територію України.
  • Крим залишиться під впливом Москви і не вважатиметься нейтральним.
  • Російська мова діятиме в державних установах нарівні з українською (як зазначає WSJ, цей пункт українські переговорники не підписали).
  • Питання щодо майбутнє сходу України, тобто Донеччини й Луганщини, у проєкт не включили, залишивши його на розсуд Путіна та Зеленського під час особистих перемовин (які так і не відбулися).
  • Збройні сили України мають бути радикально скорочені. Росія наполягала на таких цифрах: не більш ніж 85 тисяч військовослужбовців, 342 танки і 519 артилерійських установок. А радіус дії українських ракет щоб був обмежений 40 км.
    Українські переговорники, згідно з оприлюдненим документом WSJ, виступали за 250 тисяч військових, 800 танків і 1900 артилерійських установок.

Зазначається, що проєкт договору датований 15 квітня, тобто він був складений за результатами переговорів, що тривали спершу у Білорусі, а потім у Стамбулі.

Після раунду переговорів у Стамбулі, який відбувся 29 березня 2022 року, представник української делегації на переговорах з Росією Олександр Чалий пояснив, що Україна домагається від Заходу гарантій безпеки, як для країн НАТО.

Глава фракції “Слуга народу”, член української делегації Давид Арахамія тоді розповів, що Україна на переговорах у Стамбулі виступила з пропозицією про підписання нового міжнародного договору про гарантії безпеки.

Читайте також:
Крим чи Донбас: Буданов відповів, що Україні буде важче звільнити і чому

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна