Росіяни розстріляли дев’ятьох українських військовополонених біля Бахмута, — DeepState

доповнено

Російські окупанти розстріляли дев’ятьох українських військовополонених поблизу села Іванівське поблизу Бахмута на Донеччині.

Про це в неділю, 25 лютого, повідомляють аналітики українського проєкту DeepState, а також волонтер Сергій Стерненко.

За попередньою інформацією, це трапилося 24 лютого.

“Розстріляними, ймовірно, є бійці 92-ї ОШБр або хтось з приданих їм підрозділів. Вчора була надія, що хлопці з цієї позиції вижили та в полоні, але кадри, які сьогодні були опубліковані, демонструють страту бійців Сил оборони”, — зазначає DeepState.

Як повідомляє Офіс Генерального прокурора, за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Загалом в Україні наразі розслідується 19 кримінальних проваджень за фактами вбивства 45 українських військовополонених.

Також про розстріл повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

“На відео, яке нам вдалося отримати, видно, що українські військові здаються у полон: їхні руки були підняті до верху, вони показували, що беззбройні та не несуть загрози. Росіяни мали взяти їх у полон, але натомість нещадно розстріляли”, – написав омбудсман.

Він зазначив, що точна кількість страчених росіянами українців невідома, але, ймовірно, їх було щонайменше семеро. Лубінець заявив, що вже звернувся до ООН та Міжнародного комітету червоного хреста щодо чергового злочину російської армії.

“Для російської армії Женевські конвенції, правила та звичаї війни нічого не значать. Вони чинять за своїми негласними “конвенціями”, “правилами” та “звичаями” – жорстокості, підлості, ницості”, – наголосив Уповноважений.

Читайте також:
DeepState: росіяни знову розстріляли полонених – тепер біля Роботиного

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна