Іран з початку року передав РФ близько 400 балістичних ракет із дальністю до 700 км, – Reuters

Росія з початку 2024 року отримала від Ірану близько 400 балістичних ракет класу “земля-земля” в межах домовленостей із поглиблення співпраці між двома країнами.

Більшість із них належать до групи іранських балістичних ракет малої дальності Fateh-110. Про це пише Reuters з посиланням на шість неназваних джерел, цитує “Європейська правда” 21 лютого.

Радіус деяких із цих ракет становить від 300 до 700 кілометрів. Як розповіло одне з іранських джерел, постачання стартували на початку січня в межах домовленостей, укладених наприкінці 2023 року під час зустрічей на рівні військових і спецслужб у Тегерані та Москві. Частина поставок відбувалась літаками, частина – кораблями через Каспійське море, а інші були перевезені літаком.

“Буде ще більше поставок. Немає причин приховувати це. Нам дозволено експортувати зброю в будь-яку країну, в яку ми захочемо”, – сказав Reuters неназваний іранський посадовець.

Водночас одне з іранських джерел каже, що військове партнерство Тегерана з Москвою “продемонструвало світові оборонні можливості Ірану” і “не означає, що ми стаємо на бік Росії в українському конфлікті”.

Два американські та українські джерела зазначили виданню, що поки не фіксували використання іранських ракет російськими військовими. У США раніше прогнозували, що Москва може отримати балістичні ракети від Ірану навесні 2024-го.

Читайте також:
Генпрокурор назвав кількість балістичних ракет з КНДР, які РФ випустила по Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна