Воїни 53 омбр звинуватили Бутусова у поширенні фейків про оборону Авдіївки. І закликали вибачитись

Військовослужбовці 53-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені князя Володимира Мономаха звинуватили українського журналіста, головного редактора видання “Цензор” Юрія Бутусова у поширенні неправдивих тез про оборону Авдіївки.

Відповідну заяву бійці опублікували на своїй сторінці у Facebook 20 лютого.

Згідно з дописом військових, Юрій Бутусов у прямому ефірі від 18 лютого на своєму YouTube-каналі “ввів в оману та дезінформував своїх глядачів щодо відходу 53-ї омбр з позицій в Авдіївці”.

“Ми рік тримали оборону Авдіївки, і не раз зіштовхувалися з ІПСО противника, але з української сторони такого не очікували!

За час масованого наступу противника на Авдіївку 53-тя омбр не втратила жодної позиції на півдні. Воїни нашої бригади кожен день наносили противнику безповоротних втрат як в техніці, так і в особовому складі.
Інформація, яка було наведена на мільйону аудиторію, повністю дискредитує героїчні вчинки нашої бригади” – заявили військові.

Бійці додали, що частина міста, район 9 кварталу до останнього дня залишався під контролем 53-ї омбр, і саме через нього відходили сусідні підрозділи. Відхід з позиції “Зеніт”, за інформацією у дописі, також “прикривала” 53-тя бригада, бійці якої залишались на позиціях до наказу.

“Ми закликаємо, пана Юрія Бутусова спростувати всі неправдиві тези з ефіру і вибачитись перед нашим військовослужбовцями, які всіма силами стримували противника і допомогли зберегти життя воїнів інших бригад. Просимо суспільство бути уважним, дотримуватись інформаційної гігієни та утриматись від каналів пана Юрія, який наводить недостовірну інформацію”, – наголосили в бригаді.



Заяви Юрія Бутусова

Журналіст Юрій Бутусов у прямому ефірі на YouTube-каналі “Бутусов Плюс”, який відбувся 18 лютого, заявив, що позицію “Зеніт” утримували так до останнього, коли вже було повне навіть оточення.

“Утримували, тому що був наказ. Наказ навіть не командування 110-ї бригади, а вищого командування — Оперативно-тактичного угрупування, яке було впевнене, що там будуть якісь резерви, які пробʼють коридор. На жаль, це все не було так сплановано”, — сказав він.

Бутусов, аналізуючи причини виходу з Авдіївки, також зазначив про те, що російські війська з півдня продавили оборону 53-ї бригади і, за його словами, дуже глибоко охопили місто.
“Тобто фактично (противник – ред.) вже зайняв район “Царської охоти”. Вийшов, фактично охопив навіть за 9-й квартал. І фактично 110-та бригада вже не могла маневрувати силами, противник атакував її з усіх флангів. І критичний момент виник”, — заявив Бутусов.

Вихід ЗСУ з Авдіївки

О 2-й годині ночі в суботу, 17 лютого, головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив, що підрозділи сил оборони України під тиском російського наступу виведені з міста Авдіївка Донецької області. Оточення не допущено.

“Виходячи з оперативної обстановки, яка склалася довкола Авдіївки, з метою уникнення оточення та збереження життя і здоров’я військовослужбовців, прийняв рішення про виведення наших підрозділів з міста й переходу до оборони на більш вигідних рубежах”, — йдеться в повідомленні головкома.

“Наші воїни гідно виконали свій військовий обов’язок, зробили все можливе для знищення найкращих російських військових частин, нанесли ворогу значні втрати в живій силі та техніці. Вживаємо заходів для стабілізації обстановки та утримання займаних позицій. Життя військовослужбовців — найвища цінність”, — зазначив Сирський.

“Авдіївку ми все одно повернемо”, — додав генерал-полковник.

Про вихід з Авдіївки повідомив також командувач оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” Олександр Тарнавський.

“Відповідно до отриманого розпорядження, вийшли з Авдіївки на заздалегідь підготовлені позиції”, — сказано в повідомленні командувача ОСУВ у телеграмі.

“У ситуації, коли ворог наступає по трупах своїх же солдатів із перевагою снарядів десять до одного, під постійними бомбардуваннями — це єдине правильне рішення”, — зазначив бригадний генерал Тарнавський.

“Оточення не допущено, особовий склад виведено, наші воїни зайняли оборону на визначених рубежах”, — наголосив командувач.

У попередніх повідомленнях про бойові дії в місті, яке поступово захоплює російська армія, командувач Олександр Тарнавський визнав залишення позиції “Зеніт” на південній околиці міста та факти потрапляння українських воїнів у полон.

Промислове місто Авдіївка на північ від Донецька залишалося під контролем українських сил із початку російської агресії проти України в 2014 році. Із жовтня 2023 року ворог почав масовані штурмові дії на півночі та півдні Авдіївки, які досягли апогею в середині лютого 2024 року. В цей час було перерізано головну логістичну артерію до міста в районі коксохімічного заводу. Під час наступу на Авдіївку ворог зазнавав величезних втрат.

Читайте також:
Від початку і до завершення оборонної операції: 3-й полк ССО показав унікальні кадри боїв за Авдіївку

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна