Підсумки 2023 року у справах Майдану: позитив, негатив та гнітюча стабільність з недотриманням розумних строків судового розгляду

автор: Соня Рой
Адвокатська дорадча група

🔴 З позитивного:

У 2023 році суди винесли достатньо багато рішень у справах Майдану, в порівнянні з минулими роками. Це як вироки першої інстанції, так і рішення апеляційних судів. Більшість із вироків — обвинувальні. Проте реальне покарання у вигляді тримання під вартою отримали лише декілька з обвинувачених, частина з яких переховується від суду.

14 вироків постановили суди першої інстанції. 17 осіб визнано винними у злочинах проти Майдану, трьох осіб виправдано.

Ще у двох справах суди апеляційної інстанції скасували виправдувальні вироки і постановили нові. (Детальніше про провадження в яких суди ухвалювали рішення, — наприкінці тексту).

Зокрема, Святошинський суд після майже року перебування у нарадчій кімнаті оголосив вирок 5 беркутівцям у справі розстрілів на Інститутській 20 лютого 2014 року. Зараз його оскаржують всі сторони процесу. Але дуже важливо, що незважаючи на всі труднощі, обмін обвинувачених та інше, ця справа дійшла до вироку.

Також у 2023 році ДБР продовжило оголошувати нові підозри, а до суду надійшли нові справи. Наприклад велика справа за обвинуваченням колишнього президента Януковича та керівників силового блоку щодо подій 18—20 лютого 2014 року, справи командира спецроти Садовника та справи його підлеглих за обвинуваченням у розстрілах на Інститутській 20 лютого 2014 року та інші.

У судах почався розгляд 20 нових справ (одну з яких майже одразу закрили через спливання строків давності).

⚫️ З негативного:

У 2023 році почали спливати строки давності у справах, де обвинуваченим інкримінуються тяжкі злочини. (За злочини середньої тяжкості вони спливли ще 5 років тому). Суди почали закривати провадження.

Підсудного не виправдовують, але і вироку у справі в такому випадку немає. Відповідно, не встановлена вина обвинуваченого та немає покарання й офіційного документа, який фіксує, що саме відбувалося в тому чи іншому епізоді.

Через закінчення строків давності суди закрили 4 провадження щодо 5 обвинувачених.

Ця тенденція у 2014 році продовжиться. За підрахунком прокуратури це стосується близько 70 проваджень. У коментарі Громадському радіо керівник Департаменту у справах Майдану Офісу генерального прокурора Олексій Донський наводить наступну статистику:

“За період листопада-грудня 2023 року у 21 кримінальному провадженні стосовно 35 осіб сплинули строки давності. До 20 лютого цього року ще під загрозою 49 проваджень щодо 113 осіб“.

Читайте також:
ДБР звітує про розслідування проваджень щодо Майдану: понад 100 справ передано до суду

⭕️ Найбільшою проблемою у справах Майдану було і залишається те, що справи “зависають” в судах на декілька років.

Розгляд проваджень затягується на роки у справах, де немає дієвого бажання всіх сторін процесу (особливо у сторони захисту) швидко розглянути справу і там немає достатньої уваги суспільства. У деяких справах засідання можуть зриватися місяцями через клопотання захисту про відкладення з тієї чи іншої причини, або призначаються судами раз чи два на місяць.

Таке затягування вже призвело до того, що суди не встигли ухвалити рішення, яки б вступили в законну силу, до закінчення строків давності.

⭕️ Загалом підсумки невтішні.

Тенденція із закриттям проваджень продовжиться у 2024 році. А більшість нових справ, переданих до суду, стосуються обвинувачених, які переховуються від слідства.

Але справи все одно потребують уваги суспільства і доведення їх до вироків. Оскільки судові рішення, які набрали законної сили, —це не тільки про покарання винних, а й про встановлення реальних обставин та осіб, які вчиняли злочини проти людей під час Революції Гідності.

(Детальніше про нові справи та провадження, в яких суди ухвалювали рішення, читайте нижче).

📌У 2023 році суди призначили понад 1600 засідань у понад 100 процесах. Результативними було трохи більше половини призначених засідань.

Сама часта причина зриву засідань — клопотання захисту про відкладення.

📌 Вироки та рішення судів вищих інстанцій

💼 Розстріл на Інститутській 20 лютого 2014

▪️ #РозстрілиНаІнститутській (вирок) — 18.10.2023 Святошинський районний суд оголосив вирок у справі 5 беркутівців щодо розстрілів активістів на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року.

Нагадаємо, 20 лютого 2014 року в центральній частині міста Києва від куль загинуло 48 учасників акцій протесту та ще щонайменше 80 отримали кульові поранення. Слідством встановлено, що стріляли беркутівці так званої “чорної роти” — спецроти київського полку “Беркут” під командуванням Дмитра Садовника.

Щодо 4 беркутівців цієї роти — (Павло Аброськін, Сергій Зінченко, Сергій Тамтура та Олександр Маринченко) та заступника командира київського полку “Беркуту” Олега Янішевського Святошинський суд оголосили вирок. (Справи щодо командира спецроти та інших бійців — розглядаються в інших провадженнях).

Але фізично на лаві підсудних залишилось двоє обвинувачених — Тамтура та Маринченко. Інші (Янішевський, Аброськін, Зінченко) не повернулись після того, як 29 грудня 2019 року, в рамках обміну полоненими, Україна передала в самопроголошені “Л/ДНР” п’ятьох обвинувачених у цій справі.

Суд присяжних призначив Янішевському (заступник командира полку) покарання у вигляді довічного позбавлення волі, позбавлення звання та права обіймати посади в правоохоронних органах. Його, зокрема визнали винуватим у вбивствах протестувальників та перевищенні влади. І хоча прокуратура наполягала, що Янішевський діяв на виконання явно злочинного наказу керівництва, у статтях, за якими його визнали винуватим, такої кваліфікації (ч. 4 ст. 41 ККУ) немає.

Підлеглим Садовника — Аброськіну та Зінченку — суд призначив 15 років позбавлення волі по тим самим звинуваченням. Але в їх діях суд уже побачив виконання злочинного наказу.

Суд звільнив беркутівців, які повернулись після обміну. Тамтуру суд виправдав за всіма статтями, а Маринченка визнав винуватим лише у перевищенні влади (ч. 2 ст. 365 ККУ). Покарання — 5 років позбавлення волі з позбавленням звання та права обіймати посади в правоохоронних органах на 2 роки. Але оскільки він перебував під вартою з 23.02.15 до 28.12.19 (один день попереднього ув’язнення за два дні відбування покарання) суд вважає Маринченка таким, що відбув основне покарання.

При цьому суд виправдав усіх обвинувачених у:

  • вчиненні терористичного акту (ч. 4, ст. 41, ч.3 ст. 258 КК України),
  • незаконному перешкоджанні мирним зібранням (ч.4 ст.41, ч.1 ст. 340 КК України),
  • незаконному заволодінні або незаконному поводженню зі зброєю (ч. 2 ст. 262 КК України чи ч. 1 ст. 263 КК).

А також перекваліфікував деякі обвинувачення.

📰 Після оприлюднення вироку, головуючий у справі суддя Сергій Дячук у численних інтерв’ю пояснював рішення суду:

Інтерв’ю Анастасії Станко для видання Слідство інфо.
Інтерв’ю Ангеліні Карякіній для УП.
Інтервʼю Аліні Кондратенко для Watchers.

▪️ #СправаЯковенка (вирок). Колишнього правоохоронця, який допоміг втекти бійцям спецроти київського “Беркуту”, що розстрілювали майданівців 20 лютого 2014 року, а також знищував їхню табельну зброю, засудили до 10 років ув’язнення! Заочно. Обвинувачений у розшуку.

25 травня 2023 року суддя Голосіївського районного суду Києва Микола Дідик ухвалив обвинувальний вирок щодо колишнього заступника начальника управління оперативних розробок міжрегіонального характеру МВС України Сергія Яковенка.

Під час судового розгляду прокурори довели, що 23 лютого 2014 року обвинувачений, на виконання явно злочинного наказу, безпосередньо займався вивезенням за межі столиці співробітників спецроти київського “Беркуту”, причетних до вчинення масових вбивств учасників акцій протесту 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві, а також знищував та приховував їхню табельну вогнепальну зброю.

Йдеться про 24 автомати АКМС калібру 7.62х39 мм, 1 снайперську гвинтівку Драгунова 7.62х54 мм, 3 рушниці “Форт-500” та 1 рушницю “Форт-12”.

Яковенко разом зі спільниками з допомогою болгарки розрізав кожну одиницю зброї на кілька частин та видалив маркування — серійні номери автоматів та снайперської гвинтівки. Далі частину знищеної зброї втопили в притоці річки Дніпро — річці Віта, а іншу частину закопали на березі в районі Жукового острова в місті Києві.

Як встановило слідство, саме з цієї зброї співробітники спеціальної роти “Беркут” ГУ МВС України в м. Києві розстрілювали протестувальників на вул. Інститутській 20 лютого 2014. Усього того дня було вбито щонайменше 48 осіб та щонайменше 80 отримали вогнепальні поранення.

Учасники Революції гідності на вулиці Інститутській, 20 лютого 2014 р. Серед загиблих Героїв Небесної сотні – Устим Голоднюк (його відтягує чоловік на задньому плані). Фото: ФБ Оксана Трапезун

💼 Переслідування за участь в акціях протесту | Хто карав за шини

▪️ #СправаКушнір (вирок) — 17.01.23 Суд виправдав суддю Світлану Кушнір за недоведеністю складу злочину у справі про тримання під вартою двох водіїв, які перевозили автомобільні покришки у січні 2014 року.

💼 Викрадення і вбивство Юрія Вербицького, викрадення Ігоря Луценка

▪️ #СправаМедвідя (вирок) — 03.04.23 Головуюча Лідія Щебуняєва визнала Олександра Медвідя винним у незаконному викраденні Юрія Вербицького і Ігоря Луценка (ч.2 ст. 146 ККУ), вчинене за попередньо змовою групою осіб. Суд призначив покарання — 5 років позбавлення волі.

Але звільнив Медвідя від відбування призначеного покарання у зв’язку із спливом строку давності для притягнення до відповідальності за ч. 2 ст. 146 (злочин середньої тяжкості) замість інкримінованого прокуратурою ч. 3 ст. 146 (тяжкий злочин).

При цьому суд змінив кваліфікацію злочину, який Медвідю інкримінувала прокуратура. Замість ч. 3 ст. 146 (тяжкий злочин) — у вироку ч. 2 ст. 146 Кримінального Кодексу (злочин середньої тяжкості). Це означає, що

суд не побачив тяжких наслідків викрадення — заподіяння фізичного болю потерпілим і смерть Юрія Вербицького.

Вирок оскаржується всіма сторонами процесу.

💼 Події розгону Майдану 30 листопада 2013

▪️ #СправаЕйсмонтаМохоня (рішення апеляційної інстанції) — 22.06.23 Київський апеляційний суд залишив у силі вирок в частині визнання вини та призначення покарання — 3 роки позбавлення волі із забороною обіймати посади в правоохоронних органах протягом трьох років — у справі ексберкутівців Ейсмонта та Мохоня по подіях #Розгін30листопада.

▪️ #СправаМарчука (вирок) — 12.07.23 Шевченківський суд оголосив обвинувальний вирок Руслану Марчуку. Суд призначив беркутівцю покарання — 5 років позбавлення волі з випробувальним терміном на 2 роки (тобто умовно). Та позбавив його права обіймати посади в правоохоронних органах терміном на 2 роки.

▪️ #СправаДерев’янкінаШепеля (вирок) — 02.11.23 Шевченківський суд оголосив обвинувальний вирок у справі беркутівців Дмитра Дерев’янкіна та Вадима Шепеля щодо розгону Майдану 30 листопада 2013 року — три роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах строком на три роки.

Суддя визнала беркутівців винуватими по всіх обвинуваченнях. Але, через спливання строків давності, звільнила від покарання за двома із трьох статей.

▪️ #СправаБойка (вирок) — 14.11.23 Шевченківський суд виніс вирок Олегу Бойку щодо розгону Майдану 30 листопада 2013 року.

Суд призначив беркутівцю покарання — 5 років позбавлення волі з іспитовим терміном на 3 роки (тобто умовно). Та позбавив його права обіймати посади в правоохоронних органах терміном на 3 роки.

▪️ #СправаЛободи (вирок) — 29.11.23 Шевченківський суд виніс вирок у справі київського беркутівця Сергія Лободи щодо розгону Майдану 30 листопада 2013 року.

Покарання — 4 роки позбавлення волі з іспитовим терміном 2 роки (тобто умовно). Також суд позбавив його права обіймати посади в правоохоронних органах на 2 роки.

Такий вирок 29.11.23 оголосила суддя Олена Мєлєшак.

▪️ #СправаЛободиОбмачівського (вирок) — 29.11.23 Шевченківський суд призначив київським беркутівцям Сергію Лободі та Максиму Обмачівському покарання — 3 роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах на 3 роки.

Суд ухвалив ці два вироки фактично за день до остаточного спливання строків давності для притягнення до відповідальності за інкримінованими злочинами. А вирок набирає законної сили тільки після рішення апеляції чи за 30 днів, якщо ніхто не подав апеляційну скаргу.

💼 Грушевського | Катування протестувальників, стадіон Динамо, 20 січня 2014

▪️ #ТортуриНаКолонадіДинамо (рішення ВС та новий вирок) — Апеляційний суд повторно розглянув справу виправданого харківського беркутівця Андрія Хандрикіна. Та ухвалив обвинувальний вирок у справі про катування протестувальників на колонаді центрального входу київського стадіону Динамо під час подій на Грушевського.

Спочатку 26.01.23 Верховний суд України відправив справу на новий розгляд до апеляційної інстанції (скасував ухвалу Київського апеляційного суду, якою було підтверджено виправдальний вирок Хандрикіну).

Потім 21.12.23 Київський апеляційний суд скасував виправдувальний вирок Дніпровського суду Києва від 30.08.19 та оголосив новий.

Хандрикіна визнали винним та призначити покарання у вигляді 6 років позбавлення волі (ч.2, ст.127 ККУ) у справі побиття та катування Михайла Нискогуза та Владислава Цілицького 21.01.2014 року на колонаді центрального входу київського стадіону Динамо під час подій на Грушевського.

💼 Викрадення і тортури на Петрівці 21 січня 2014

▪️ #СправаХарченкаРуденка (вирок) — 7 років позбавлення волі тітушкам Харченку та Руденку, які, разом з іншими, викрали 21 січня 2014 року біля станції метро “Петрівка” Владислава Іваненка — такий вирок 11.07.23 постановив Дарницький суд.

Судовий розгляд відбувався в порядку спеціального судового провадження (“заочно”) за відсутності обвинувачених.

▪️ #СправаКрисіна (рішення ВС та апеляційного суду) — Юрія Крисіну помягшили покарання у справі Владислава Іваненка (епізод: викрадення 21.01.2014 біля метро “Петрівка”).

Юрій Крисін у суді. Фото: Ельдар Сарахман, УП

11.07.23 Верховний суд ухвалив рішення повернути справу Юрія Крисіна на новий розгляд до Київського апеляційного суду.

19.10.23 Київський апеляційний суд ухвалив пом’якшити призначене покарання до 6 років та 6 місяців.

Нагадаємо, у 2021 році Дарницький суд визнав Юрія Крисіна винним у спричиненні тортур та засудив його на 8 років позбавлення волі. (Сім років — за катування і один рік додався з попереднього вироку).

💼 Події Грушевського | Заручники

▪️ #СправаПанченка (вирок) — 17.07.23 Голосіївський суд виніс вирок ексберкутівцю Дмитру Панченку у справі щодо незаконного затримання Антона Кудінова на Грушевського у 2014 році.

Суд визнав беркутівця винуватим. Але звільнив його від покарання у зв’язку із закінченням строків давності.

💼 Розгін дніпровського Майдану 26 січня 2014

▪️ #СправаРешетніка (вирок) — 22.12.23 Ленінський районний суд Запоріжжя виправдав колишнього суддю Бабушкінського суду Дніпра Миколу Решетніка, якого обвинувачували в завідомо незаконному триманні під вартою протестувальників, незаконно затриманих під час силового розгону дніпровського Майдану 26 січня 2014 року. Суд не знайшов в його діяннях складу кримінального правопорушення.

💼 Напад на жовтий автобус в Кріпосному провулку 23.01.2014

Жовтий мікроавтобус “Фольксваген” Автомайдану в пастці “беркутів” у Кріпосному провулку, 23 січня 2014 року

▪️ #СправаАреф‘єва #СправаАрефєва (вирок) — 15.09.23 Бориспільський суд оголосив вирок ексберкутівцю Борису Ареф’єву у справі нападу на жовтий автобус в Кріпосному провулку 23.01.2014.

Суд призначив беркутівцю покарання — 7 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах строком на 3 роки. Також Суд позбавив Ареф’єва спеціального звання.

Вирок ухвалено “заочно”, оскільки Ареф’єв перебуває в розшуку.

💼 Позбавлення водійських прав за поїздку до Межигір’я 29 грудня 2013

▪️ #СправаГусєва (рішення ВС та апеляційного суду) — Суди переглянули виправдувальний вирок ексміліціонеру Олегу Гусєву. Але за новим вироком покарання у вигляді 2 років обмеження волі з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах на 3 роки Гусєв відбувати не буде — закінчились строки давності для притягнення до кримінальної відповідальності.

У лютому 2023 року Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду повернув справу на новий розгляд до Київського апеляційного суду.

12.12.23 Апеляційний суд скасував виправдувальний вирок ексміліціонеру Олегу Гусєву. Його визнали винуватим у складанні неправдивих рапортів про адміністративне правопорушення стосовно учасників поїздки до Межигір’я 29 грудня 2013 року.

Своїм рішенням апеляційний суд, на відміну від суду першої інстанції, визнав рапорт офіційним документом. Відповідно, його фальсифікація є злочином.

💼 Напад на автомайданівців 23.01.2014 на вулиці Щорса

▪️ #СправаПавленка (вирок) — 22.12.23 Суд визнав винуватим та призначив умовне покарання Володимиру Павленку — одному з тітушок, якого правоохоронці залучили для провокації конфліктів і створення підстав для затримання автомайданівців 23.01.2014 на вулиці Щорса. Свою вину Павленко визнав та надав суду показання щодо цих подій.

📌 Закриття справ за спливом строків 

▪️ #СправаТищука — 01.12.23 Подільський суд закрив справу ексберкутівця Віталія Тищука щодо подій розгону Майдану 30 листопада 2013 року.

▪️ #СправаКозачишинаБетлія — 13.12.23 Дніпровський суд закрив справу ексберкутівців Вадима Бетлія та Олега Козачишина щодо події розгону Майдану 30 листопада 2013 року. Закінчилися строки давності для притягнення до відповідальності.

▪️ #СправаГалайди — 18.12.23 Шевченківський суд закрив справу ексзаступника командира 1-го відділення 1-го взводу 1-ої роти київського беркуту Андрія Галайди, щодо події розгону Майдану 30 листопада 2013 року. Закінчились строки давності для притягнення до відповідальності.

▪️ #СправаПерегуди — 3.11.23 Подільський суд, на стадії підготовчого провадження, закрив справу Олександра Перегуди, колишнього старшого інспектора відділу організації служби управління громбезпеки ГУМВС України в Києві.

Його обвинувачували в тому, що 17 лютого 2014 року, на порушення встановленого порядку, організував видачу патронів травматичної дії 12-го калібру споряджених гумовими кулями та картеччю, а також світло шумових і газових гранат, співробітникам МОП “Беркут” при ГУМВС України у Львівській, Харківській, Донецькій, Житомирській та Запорізькій областях.

А також у пособництві беркутівцям у перешкоджанні організації та проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, що призвело до заподіяння 18.02.2014 тілесних ушкоджень різного ступеню тяжкості учасникам акцій протесту у центральній частині міста Києва.

📌 Нові справи в судах

Слідство в деяких провадженнях все ще триває, а нові справи передають до суду. У 2023 році, зокрема, до суду надійшли:

▪️ #ЯнуковичНасильницькіЗлочини — Колишні президент Янукович та керівники силового блоку (Захарченко, Ратушняк, Якименко, Тоцький, Лебедєв, Шуляк, Мазан, Федчук, Кусюк) обвинувачуються в організації вчинення з 18 по 20 лютого 2014 року у складі злочинної групи незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, перевищення працівниками правоохоронних органів влади та службових повноважень, умисних вбивств та закінчених замахів на вбивства, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також організації терористичного акту.

▪️ #СправаЯнуковичаБогатиря — Колишній президент Віктор Янукович обвинувачується в захопленні державної влади шляхом повернення в неконституційний спосіб дії Конституції України від 28 червня 1996 року, що призвело до збільшення обсягу повноважень президента України, а ексзаступник міністра юстиції Володимир Богатир обвинувачується у сприянні Януковичу у захопленні державної влади. Справу скерували до Печерського суду.

▪️ #СправаЗахарченкаРатушнякаЗінова — Справу екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, його заступника Віктора Ратушняка та екс-директора Департаменту матеріального забезпечення МВС України Павла Зінова, щодо незаконного постачання російських спецзасобів у січні 2014 року, розглядає колегія з трьох суддів Святошинського суду в спеціальному судовому провадженні (in absentia), тобто заочно.

▪️ #СправаСадовника20лютого — Дмитро Садовник, колишній командир роти спеціального призначення ПМОП “Беркут”, підпорядкованого ГУМВС України в м. Києві, обвинувачується в застосуванні до учасників акцій протесту вогнепальної зброї, в результаті чого загинуло щонайменше 48 та отримали вогнепальні поранення 90 учасників акцій протесту; у викрадені, пошкоджені та приховані зброї; у вчиненні терористичного акту, перешкоджанні на виконання явно злочинного наказу проведенню мирних акцій протесту, перевищенні службових повноважень, що призвело до настання тяжких наслідків, спричиненні тяжких тілесних ушкоджень, умисних вбивств та закінчених замахів на умисне вбивство двох і більше учасників акцій протесту.

Зараз справу цю справу щодо розстрілів активістів на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року розглядає Подільський районний суд Києва. Садовник у розшуку, тому розгляд відбувається за спеціальною процедурою (in absentia), тобто заочно.

▪️ #Справа6БеркутівцівСпецроти #РозстрілиНаІнститутській — Справа 6 беркутівців київської спецроти щодо розстрілів активістів на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року.

Беркутівці Ісаков, Панченко, Проноза, Тарануха, Трепачов та Шабаш обвинувачуються у вчиненні терористичного акту, спричиненні тяжких тілесних ушкоджень, умисних вбивств та закінчених замахів на умисне вбивство двох і більше учасників акцій протесту, перешкоджанні проведенню мирних акцій протесту, перевищення службових повноважень, що призвело до настання тяжких наслідків, а також викраденні табельної вогнепальної зброї.

Київський “Беркут” (жовті пов’язки) розстрілює людей на Інститутській 20 лютого 2014 року

▪️ #Справа5БеркутівцівСпецроти #РозстрілиНаІнститутській — Обвинувальний акт щодо бійців роти спеціального призначення київського “Беркуту”: Назара Зарицького, Сергія Дев’ятого, Богдана Шафаренка, Петра Псарьова і Володимира Тригубця також передали до суду

▪️ #СправаСадовника — Колишній командир роти спеціального призначення ПМОП “Беркут”, підпорядкованого ГУМВС України в Києві Дмитро Садовник обвинувачується у перевищенні службових повноважень та перешкоджанні мирним зібранням 30.11.2013.

Зараз справу розглядає Дарницький районний суд.

▪️ #СправаСівковича — Справу колишнього заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича щодо організації розгону Майдану 30 листопада 2013 року передали до Солом’янського суду. Вона теж розглядається заочно, оскільки він втік і переховується на території РФ.

▪️ #СправаЗубрицькогоЩинкінаСаркісяна — Експродюсер каналу “112” і керівник медіахолдинг “Контакт” Віктор Зубрицький, Роман Щинкін та Армен Саркісян обвинувачуються зокрема в участі у злочинній організації, створеній з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, а також участі у злочинах, вчинених такою організацією.

Йдеться про злочинне угрупування, члени якого викрали, катували Юрія Вербицького та Ігоря Луценка і вбили Вербицького. Інші звинувачення стосуються організації вчинення групою осіб вбивства журналіста В’ячеслава Веремія та замахів на вбивство інших протестувальників та нанесення їм тілесних ушкоджень.

Юрій Вербицький

▪️ #СправаНесенаОстафійчука — Ексберкутівці 2-ї роти Київського беркуту Анатолій Несен та Олександр Остафійчук обвинувачуються у перевищенні службових повноважень, що супроводжувалися болісними і такими, які ображають особисту гідність потерпілого, діями; складанні та видачі завідомо неправдивих офіційних документів про затримання потерпілого та введенні в оману суду або іншого уповноваженого органу по епізоду нападу на жовтий автобус у Кріпосному провулку 23 січня 2014. Справу розглядає Оболонський суд.

▪️ #СправаКовалівського — Колишній старший інспектор ДПС Анатолій Ковалівський обвинувачується у переслідуванні учасників автомайдану за поїздку до Межигір’я 29 грудня 2013, шляхом незаконного складання рапорту, який став підставою для складання відносно власника автомобіля протоколу та розгляду стосовно нього судом справи про адміністративне правопорушення.

▪️ #СправаГладуна — Колишній інспектор ДПС ДАІ Гладун В.О. обвинувачується у переслідуванні учасників автомайдану за поїздку до Межигір’я 29 грудня 2013 року, шляхом незаконного складання рапорту, який став підставою для позбавлення права керування транспортним засобом.

▪️ #СправаКалініченко — Суддя Солом’янського районного суду Києва Олена Калініченко обвинувачується у тому, що 23.01.2014 незаконно застосувала запобіжний захід у вигляді тримання під вартою стосовно завідомо невинуватого Антона Кудінова, що був неправомірно затриманий в центральній частині Києва під час акцій протесту та безпідставно притягнутий до кримінальної відповідальності за нібито участь у масових заворушеннях.

▪️ #СправаФатуллаєва — Оболонський суд розглядає справу Асіма Фатуллаєва. Він обвинувачується у нападі із застосуванням фізичної сили, разом з іншими “тітушками”, 21.01.2014 року біля станції метро “Петрівка” в Києві на Владислава Іваненка, якого викрали та проти його волі незаконно утримували. Та у другому нападі із застосуванням фізичної сили 22.01.14 з подальшим викраденням мобільного телефона та коштів у потерпілого.

▪️ #СправаГайдук — Справу екссудді Шевченківського суду Світлани Гайдук, яка обвинувачується у незаконному застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно учасників мирної акції протесту на вулиці Банковій у Києві та перешкоджанні мирним зібранням, передали до Шевченківського суду.

▪️ #СправаПаламарчук — Колишня керівниця апарату Голосіївського суду Києва Анна Паламарчук обвинувачується у незаконному втручанні в роботу автоматизованої системи документообігу суду при розподілі клопотань про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно підозрюваних. Справу розглядає Києво-Святошинський районний суд.

▪️ #СправаКозицького — Колишній начальник УМВС України в Сумській області Віктор Козицький обвинувачується у тому, що в ніч з 26 на 27 січня 2014 року надав незаконну вказівку на затримання та застосування насильства до учасників мирної акції, чим незаконно перешкодив проведенню мирного зібрання громадян. В наслідок цього було незаконно обмежено у пересуванні 14 осіб, 9 осіб незаконно затримано, та ще 9 особам заподіяно тілесні ушкодження. Справу розглядає Зарічний районний суд міста Суми.

▪️ #СправаЛіпандіна — Колишній начальник УМВС Черкаської області Володимир Ліпандін обвинувачується в організації злочинів, вчинених за попередньою змовою осіб, а саме у перевищенні службових повноважень, незаконному перешкоджанні мирним зібранням, незаконному затриманні та притягненні завідомо невинуватих до кримінальної відповідальності (віддавав незаконні накази підпорядкованим йому начальникам та працівникам підрозділів УМВС України в Черкаській області щодо затримання осіб, які брали участь в акції на підтримку “Євромайдану” та перебували біля приміщення Черкаської обласної державної адміністрації). Справу розглядає Соснівський районний суд м. Черкаси.

▪️ #СправаСавенка — Старший слідчий Соснівського РВ в м. Черкаси Андрій Савенко обвинувачується у перешкоджанні мирним зібранням, службовому підробленні та завідомо незаконному затриманні невинних громадян в Черкасах у січні 2014 року. Справу розглядає Соснівський районний суд м. Черкаси.

▪️ Також у 2023 році, на час розслідування, суд узяв під варту колишнього командира львівського “Беркута” Ростислава Пацеляка та колишнього помічника начальника штабу львівського буркута — Миколу Старосільця.

Пацеляку інкримінується організація (а Старосільцю пособництво у тому, що), на виконання злочинного наказу, перевищення влади та службових повноважень працівниками правоохоронного органу, незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, умисних вбивств та закінчених замахів на вбивства, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, вчинення терористичного акту. Також їх підозрюють у привласненні вогнепальної зброї — помпових рушниць.

Слідство у справі продовжено до 20.03.24 року.

▪️ Підозру у 2023 році ДБР оголосило також колишньому командиру роти севастопольського “Беркуту” і нинішньому депутату Ради федерації РФ — вищої палати російського парламенту — Сергію Колбіну.

Він підозрюється у організації вбивства трьох протестувальників і пораненні майже 200 осіб 18 лютого 2014 року, коли співробітники севастопольського “Беркуту” розганяли, калічили і вбивали протестувальників на вул. Інститутській, вул. Шовковичній, вул. Липській і Кріпосному провулку в м. Києві.

Читайте також:
А що там зі справами Майдану? — 9,5 відповідей на одне питання


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.