Справи Майдану: до суду передали обвинувачення щодо Януковича та ексміністрів

Правоохоронці скерували до суду обвинувальний акт щодо президента-втікача Віктора Януковича та колишніх міністра оборони, керівництва МВС та СБУ за справою про розстріл мітингувальників.

Про це в середу, 4 жовтня, повідомив офіс генерального прокурора України.

Йдеться про події 18-20 лютого 2014 року, коли у середмісті Києва відбулися масштабні розстріли активістів Революції гідності.

Слідство зазначає, що Янукович створив організовану злочинну групу, до якої увійшли:

  • колишні міністр внутрішніх справ та його заступник;
  • екскомандувач внутрішніх військ МВС України;
  • ексголова Служби безпеки та його заступник,
  • ексначальник ГУ МВС у Києві та його заступник,
  • командир столичного полку міліції особливого призначення «Беркут»;
  • ексміністр оборони України.

Ця група під керівництвом Януковича організувала для розгону демонстрантів застосування працівниками правоохоронних органів і внутрішніх військ фізичного насильства, вогнепальної зброї, військової техніки та спецзасобів (зокрема незаконно поставлених з росії).

Слідство зазначає, що зранку 18 лютого експосадовці організували силовий розгін учасників вуличної ходи до Верховної Ради України на підтримку голосування за повернення до Конституції 2004 року, яка передбачала обмеження повноважень Президента України.

А після обіду того ж дня організували штурм Майдану під виглядом «антитерористичної операції». Вранці 20 лютого було організовано розстріл мітингувальників «беркутівцями».

Це призвело до масових жертв серед учасників акцій протесту в центральній частині Києва. За даними слідства, загинули 67 цивільних, постраждали 887 цивільних та 132 правоохоронці. Також завдано збитків на понад 16 мільйонів гривень.

Обвинуваченим інкримінують організацію незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, перевищення працівниками правоохоронних органів влади та службових повноважень, умисних вбивств та закінчених замахів на вбивства, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також організацію терористичного акту (ч. 3 ст. 28, ст. 340; ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 365; ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, п. п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 15, п. п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115; ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 121, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 258 КК України).

Колишнім голові СБУ та командувачу ВВ МВС України також інкриміновано дезертирство (ч. 1 ст. 408 КК України).

У зв’язку з тим, що ексвисокопосадовці з 2014 року переховуються на території РФ та в окупованому Криму, досудове розслідування проводилося за відсутності підозрюваних (in absentia). Суд заочно відправив всіх обвинувачених під варту.

Читайте також:
Підсумки червня у справах Майдану: вирок “беркутам” і рятівні тривоги

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна