Підсумки червня у справах Майдану: вирок “беркутам” і рятівні тривоги

Підсумки місяця у судових справах Майдану— щомісячний аналітичний дайджест Адвокатської дорадчої групи.

У цій публікації ви знайдете детальну інформацію про перебіг судових процесів у #CправиМайдану у червні 2023 року.

Фактологічна і статистична інформація про рух справ згрупована за епізодами. Для розгорнутої інформації про конкретні процеси і засідання переходьте за посиланнями в тексті.

 У червні  було призначено понад 140 засідань у справах Майдану.

Із головного:

  • У справі екс-“беркутівців” Ейсмонта та Мохоня щодо розгону Євромайдану 30 листопада 2013 року апеляційний суд залишив в силі вирок в частині визнання вини та призначення покарання — 3 роки позбавлення волі з забороною обіймати посади в правоохоронних органах протягом трьох років.
  • Бориспільський суд перейшов до дебатів у справі міліціонера 2-ї роти київського “Беркута” Бориса Ареф’єва, щодо нападу на жовтий автобус в Кріпосному провулку 23.01.2014. Сторона обвинувачення та сторона потерпілих просять призначити Ареф’єву покарання — 10 років позбавлення волі.
  • Шевченківський райсуд Києва так і не зміг завершити судовий розгляд та піти до нарадчої кімнати у справі  Руслана Марчука, ексзаступника командира полку “Беркута”, щодо розгону 30 листопада та нападу на журналістів. У справі зірвалось три засідання поспіль.
  • Печерський суд продовжив строк досудового розслідування у новій справі екскомандира львівського “Беркута” Ростислава Пацеляка.

Загалом у червні 2023 року відбулося 86 результативних судових засідання у 61 судовому процесі — зі 149 призначених засідань у 86 судових процесах.

У 59 судових процесах спостерігався прогрес.

Засідання у червні зривалися через повітряну тривогу, відсутність захисників чи обвинувачених, відпустку, навчання, хворобу чи зайнятість в іншому процесі судді, відсутність потерпілих, закінчення повноважень судді.

РОЗГІН МАЙДАНУ 30 ЛИСТОПАДА 2013 💼

#СправаЕйсмонтаМохоня — 22 червня 2023 року апеляційний суд залишив в силі вирок в частині визнання вини та призначення покарання — 3 роки позбавлення волі із забороною обіймати посади в правоохоронних органах протягом трьох років — у справі екс-“беркутівців” Віктора Ейсмонта та Володимира Мохоня по подіях #Розгін30листопада.

Обвинувачених мають взяти під варту для реального відбування покарання. Але в залі суду Ейсмонта та Мохоня не арештовували.

У своїх скаргах обвинувачені та їх захисники просили суд виправдати “беркутівців”. А прокуратура та потерпілі — збільшити термін покарання та визнати, що обвинувачені виконували явно злочинний наказ та діяли за попередньою змовою групою осіб, а не ситуативно.

Суд у своєму рішенні відхилив скарги обвинувачених, прокурора та сторони потерпілих і залишив в силі вирок в частині визнання вини та призначеного покарання.

Також суд зменшив суму моральної шкоди для потерпілого з 400 до 50 тис. грн та вирішив стягнути шкоду тільки з обвинувачених. Таким чином суд частково задовольнив апеляційні скарги представника МВС та Нацполіції.

Раніше 15 червня у Київському апеляційному суді в дебатах з промовами виступила представник потерпілого, захисники, обвинувачені та майже встиг закінчити виступ представник МВС.

Детальніше про дебати тут.

#СправаМарчука — 6 червня захисник обвинуваченого виступив з промовою в дебатах у Шевченківському райсуді Києва. Виступ самого обвинуваченого – Руслана Марчука, ексзаступника командира полку “Беркута” – був запланований на 16 червня. Але засідання зняли через ракетний обстріл.

Також зірвалося засідання 23 червня. І 27 червня вкотре суд не зміг завершити розгляд і піти до нарадчої.

Марчуків адвокат Володимир Смєхнов написав клопотання про відкладення, бо начебто поїхав в апеляцію Києва по іншій справі Майдану.

#СправаБондаряТовкачаСкоробогачаМохоня — 13 червня у Шевченківському суді оголосили обвинувальний акт, позови, заперечення на позови та встановили порядок дослідження доказів у справі чотирьох “беркутівців” щодо розгону Майдану. Юрій Товкач, Артур Скоробогач, Олег Бондар і Володимир Мохонь обвинувачуються у незаконному перешкоджанні мирних зібрань та перевищенні влади та службових повноважень під час розгону Майдану.

Спочатку суд дослідить речові докази, потім допитає потерпілих, свідків, обвинувачених (окрім обвинуваченого Мохоня, він відмовився від давання показань).

20 червня прокурор заявив клопотання про долучення доказів, а захисник попросив  перерву для ознайомлення та  перевірки матеріалів справи.

У засіданні 29 червня суд долучав та досліджував письмові докази.

.#СправаСадовника — Підготовче засідання 14 червня фактично не відбулося через неявку захисника.

Нагадаємо, нещодавно Дарницький суд розпочав розгляд справи Дмитра Садовника, колишнього командира роти спецпризначення київського “Беркута”, який обвинувачується у перевищенні службових повноважень та перешкоджанні мирним зібранням 30.11.2013.

#СправаДанилюка — У Шевченківському суді у червні не відбулися обидва призначені засідання у справі колишнього “беркутівця” Миколи Данилюка, який обвинувачується у перевищенні службових повноважень, незаконному перешкоджанні мирним зібранням, складанні завідомо неправдивих документів про затримання потерпілого під час розгону Майдану 30 листопада 2013 року.

#СправаКочмараЗубкевича — 20 червня Шевченківський суд продовжив дослідження письмових доказів. Зокрема відео слідчих експериментів зі свідками, у справі колишніх співробітників київського “Беркута” Володимира Кочмара та Назарія Зубкевича.

#СправаЦикалюка — 22 червня  Подільський суд завершив підготовче засідання та призначив до розгляду справу “беркутівця” Руслана Цикалюка.

Судовий розгляд по суті розпочався 28 червня. Прокурор оголосив короткий виклад обвинувального акту. Але заслухати цивільні позови потерпілих не вдалося. Обвинувачений “беркутівець” Цикалюк заявив, що не може заслухати позови потерпілих, тому що один з трьох його захисників – Бандурка – пішов у відпустку. В суді були присутні два інших його захисники, Смєхнов та Бівалькевич. Але суддя погодилася не оголошувати позови в цьому засіданні.

#СправаПаріловаПерчука — У червні відбулись усі три призначені засідання у справі “беркутівців” 4-ї роти київського “Беркута” Павла Парілова та Олександра Перчука. Вони обвинувачуються у перешкоджанні мирним зібранням, перевищенні службових повноважень та службовому підробленні.

#СправаГалайдиКорха — У Шевченківському суді відбулось одне з двох призначених у червні засідань. Засідання 27.06 було скасувано через хворобу обвинуваченого Галайди.

Нагадаємо, провадження щодо “беркутівця” Максима Корха ще у січні було виділено в окреме і зупинено у зв’язку з його мобілізацією. Судовий розгляд щодо другого обвинуваченого – Андрія Галайди – триває.

#СправаТищука — 16 червня у Подільському суді не відбулось єдине призначене засідання у справі колишнього співробітника київського “Беркута” Віталія Тищука.

#СправаПопова —  7 червня Шевченківський суд продовжив досліджувати докази у справі колишнього голови КМДА Олександра Попова щодо розгону Майдану 30 листопада 2013 року. Через повітряну тривогу суд завершив засідання раніше. Трансляція – https://court.gov.ua/affairs/online/20212

21 червня засідання не відбулося через перебування судді у нарадчій кімнаті.

#СправаМурашка — 15 червня Шевченківський суд задовольнив заяву прокурора про відвід судді у справі “беркутівця” Артема Мурашка.

Нагадаємо, суддя Шевченківського суду Щебуняєва, яка розглядала справу, з квітня у відставці, тому справу передали на розгляд іншому судді.

#СправаБойка — 20 червня прокурор надав суду змінений обвинувальний акт у справі Олега Бойка, командира 2-го взводу 4-ї роти київського “Беркута”, який обвинувачується у перешкоджанні мирним зібранням та перевищенні службових повноважень, що супроводжувалось насильством, застосуванням спецзасобів, болісними і такими що ображають особисту гідність потерпілих діями під час розгону Майдану 30 листопада 2013 року. (Перекваліфікація стосується зокрема ст. 28 ККУ з частини 1 на частину 2 та іншої редакції ст. 365 ККУ).

Захисник обвинуваченого попросив час на ознайомлення з новим обвинуваченням. Наступне засідання призначили 5 вересня. Трансляція –  https://court.gov.ua/affairs/online/20460

#СправаКозачишинаБетлія — У Дніпровському райсуді Києва відбулись обидва призначених у червні засідання у справі київських “беркутівців” Вадима Бетлія та Олега Козачишина, які обвинувачуються у перевищенні службових повноважень, перешкоджанні мирним зібранням та службовому підробленні (фальсифікуванні рапортів).

#СправаДеревянкінаШепеля — 16 червня Шевченківський суд досліджував письмові докази у справі київських “беркутівців” Дмитра Дерев’янкіна та Вадима Шепеля, яких обвинувачують у перевищенні службових повноважень, що супроводжувалося діями, які ображають гідність потерпілого. Також їм інкримінують незаконне перешкоджання мирним зібранням та службове підроблення (фальсифікування рапорту).

#СправаЛободиОбмачівського — У справі екс-“беркутівців” Сергія Лободи та Максима Обмачівського Шевченківський суд продовжив дослідження доказів. Відбулось одне з двох призначених у червні засідань.

#СправаЛободи —  Через клопотання захисника 22 червня Шевченківський суд зняв з розгляду засідання у справі “беркутівця” Сергія Лободи. Він обвинувачується у перевищенні службових повноважень, що супроводжувалось насильством, болісними й такими, що ображають особисту гідність потерпілого діями, перешкоджанні журналістській діяльності, незаконному перешкоджанні мирним зібранням.

#СправаМикитася — У червні  у Голосіївському суді відбулось одне з трьох призначених засідань у справі беркутівця Володимира Микитася. Засідання 7 та 26 червня зняти з розгляду через відпустку та навчання судді.

#СправаМариненкаДидюка — 1 червня суддя затримався в іншому засіданні. Поки звільнився, розпочалася повітряна тривога. Враховуючи обстріли напередодні, засідання зняли з розгляду.

19 червня Шевченківський суд продовжив дослідження доказів обвинувачення, зокрема, радіоперехоплення 1 грудня. Також представник потерпілих просила розглянути клопотання адвоката Євгенії Закревської, яке подане ще 2022 року, про долучення компіляції відео подій 30 листопада 2013 року. Суд вирішить це питання в наступному засіданні.

Заступники командира київського “Беркута” Андрій Дидюк і Микола Тягнирядно, командири 3-ї та 4-ї рот Євген Антонов та Юрій Шевченко, а також ексначальник управління громбезпеки ГУ МВС у Києві Олег Мариненко обвинувачуються у перевищенні службових повноважень та перешкоджанні мирним зібранням 30.11.2013. Мариненку також інкримінується епізод побиття на Банковій 1.12.2013 із додатковим обвинуваченням у службовій недбалості, що призвела до тяжких наслідків, та перешкоджанні діяльності журналістів.

 

ПОБИТТЯ НА БАНКОВІЙ 1 ГРУДНЯ 2013 💼

#СправаПустового —  5 червня Подільський суд продовжив дослідження письмових доказів по справі беркутівця Дениса Пустового. Справа у суді з 2016 року. Але після відставки судді у 2021 році її почали слухати спочатку.

 

ОАСК: СТВОРЕННЯ ШТУЧНОГО ПРИВОДУ ДЛЯ РОЗГОНУ МАЙДАНУ 💼

#СправаТимченкаРуденка — 26 червня відбулось єдине призначене засідання у справі Тимченка та Руденка.

Нагадаємо, у березні Солом`янський суд завершив підготовче провадження та призначив справу до судового розгляду.

Колишній начальник управління представництва, захисту громадян та держави в суді прокуратури м. Києва Сергій Тимченко та колишній прокурор прокуратури м. Києва Олександр Руденко обвинувачуються у незаконному перешкоджанні організації та проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, вчиненому за попередньою змовою групою осіб — організували “звернення” Євгена Гриненка до судді ОАСК Аблова з позовом про визнання противною бездіяльність ГУМВС, який Аблов задовольнив у той же день.

 

ШТУРМ МАЙДАНУ 11 ГРУДНЯ 2013 💼

#СправаМарченка  — 27 червня Деснянський суд Києва продовжив долучення та дослідження письмових доказів у справі ексзаступника командира кримського “Беркута” – начальника штабу Сергія Марченка.

#СправаКалмиковаЦвигуна — Через клопотання обвинуваченого 5-го та 19 червня у Подільському суді не відбулись засідання у справі командира роти запорізького беркуту Юрія Калмиковата його підлеглого, командира відділення Віктора Цвигуна. Вони обвинувачуються у перешкоджанні мирним зібранням та перевищенні службових повноважень під час силового штурму Майдану у ніч із 10-го на 11 грудня 2013 року на вулиці Інститутській у Києві, внаслідок чого 12 громадян отримали тілесні ушкодження.

Нагадаємо, справу до Печерського суду направили ще у 2016 році. Після зміни кількох суддів, справа потрапила до Світлани Смик. Тоді вона повернула обвинувальний акт прокуратурі, а з 2017 року знову стала суддею в цьому процесі.

Із того часу справу передали до Подільського суду, змінилось декілька суддів. Але у справі досі не провели навіть підготовчого засідання.

Нагадуємо, що у справі спливають строки давності:

  • Обвинувальний акт передали до суду 31.07.2017.
  • Термін давності спливає 11.12.2023.
  • Залишилось 6 місяців.

ПОЗБАВЛЕННЯ ВОДІЙСЬКИХ ПРАВ ЗА ПОЇЗДКУ ДО МЕЖИГІР’Я  💼

#СправаАхметаВасюти — У Святошинському суді фактично відбулось одне з трьох призначених засідань у справі ДАІшників, щодо переслідування учасників поїздки до Межигір’я.

8 та 13 червня суд відклав засідання через клопотання адвокатів захисту. 27 червня суд допитував свідків.

Відео трансляція – https://court.gov.ua/affairs/online/20592

Про важливість максимально зберігати свідчення, фото і відео з Революції Гідності й не тільки написала журналістка видання “Бабель” Оксана Коваленко, яка свідчила в суді.

Ольга Луговая, яка також свідчила в суді 27 червня, згадала про дії тодішньої влади після поїздки до Межигір’я 29 грудня 2013 року.

#СправаВернидубова — 2 червня у Деснянському суді продовжився розгляд справи Ярослава Вернидубова, колишнього судді Дніпровського суду, який обвинувачується у незаконному перешкоджанні мирним зібранням — притягненні до адміністративної відповідальності та позбавленні водійських прав двох автомайданівців на підставі сфальсифікованих доказів.

#СправаЛастовки — Триває розгляд справи колишньої голови Дніпровського районного суду Києва Нелі Ластовки. У червні було призначено одне засідання.

#СправаБоднюка — 22 червня Шевченківський суд продовжив розгляд справи  інспектора ДПС ДАІ Києва Олександра Боднюка. Він обвинувачується у незаконному перешкоджанні мирним зібранням та службовому підробленні — складанні завідомо неправдивого рапорту щодо “автомайданівця”, внаслідок чого суд притягнув потерпілого до адмінвідповідальності та позбавив водійських прав.

#СправаСтепановоїШалапудиМори — 21 червня не відбулось єдине призначене  засідання у справі.

Обвинуваченими у цій справі є колишні голова Обухівського райсуду Оксана Степанова, суддя цього ж суду Олег Мора та заступниця керівника апарату Обухівського райсуду Наталія Шалапуда. Мора та Степанова обвинувачуються у перешкоджанні мирним зібранням (шляхом притягнення автомайданівців до адміністративної відповідальності на підставі завідомо неправдивих документів (сфальсифікованих доказів) та позбавлення їх водійських прав), а Степанова та Шалапуда — ще у втручанні в систему авторозподілу суду.

 

ПЕРЕШКОДЖАННЯ АКЦІЇ ПРОТЕСТУ БІЛЯ КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ 10.01.2014 💼

#СправаДобровольськогоПерешкоджанняПротесту — 1 та 15 червня Святошинський суд допитував потерпілих у справі командира першої роти київського беркута Михайла Добровольського. Засідання 8 червня суд зняв із розгляду.

Добровольський обвинувачується у перевищенні влади 10 січня 2014 року і спричинення тілесних ушкоджень 10 учасникам акції протесту біля Києво-Святошинського районного суду Київської області, незаконному перешкоджанні проведенню зборів, мітингів, а також перешкоджанні законній діяльності журналіста – фотокореспондента редакції інтернет-видання “LB.ua” Максима Левіна.

 

ПОДІЇ ГРУШЕВСЬКОГО 💼

Заручники 💼

#СправаВащука — 28 червня Солом’янський суд продовжив розгляд справи ексслідчого Ващука. Засідання 15 червня не відбулось через відрядженні судді.

Нагадаємо, старший слідчий Солом’янського райвідділку Олександр Ващук обвинувачується у незаконному перешкоджанні мирним зібранням, службовому підробленні, незаконному затриманні 21 січня 2014 та притягненні до кримінальної відповідальності завідомо невинуватого Віталія Ахрамеєва, внаслідок чого потерпілий три тижні утримувався під вартою.

#СправаЗадніпряного  — Через клопотання захисту про надання часу на ознайомлення з письмовими запереченнями прокурора, у Солом’янському суді 14 червня не відбулось єдине призначене засідання у справі колишнього прокурора прокуратури Києва Володимира Задніпряного.

Справа все ще на стадії підготовчого засідання.

#СправаПанченка — 27 червня, у зв’язку із зайнятістю судді в іншому процесі, Голосіївський суд зняв з розгляду засідання у справі дніпровського “беркутівця” Дмитра Панченка, який обвинувачується у незаконному перешкоджанні мирним зібранням, наданні завідомо неправдивих свідчень, внаслідок чого завідомо невинуватий Антон Кудінов був притягнутий до кримінальної відповідальності та понад тиждень утримувався під вартою. На цю дату було заплановане останнє слово обвинуваченого.

#СправаЯрового — 2 червня, через зайнятість судді в іншому процесі, у Солом’янському суді не відбулось засідання у справі колишнього старшого слідчий СВ 2-го відділу Солом’янського райвідділку Віталія Ярового. Він бвинувачується у незаконному перешкоджанні мирним зібранням, службовому підробленні, незаконному затриманні 21 січня 2014 та притягненні до кримінальної відповідальності завідомо невинуватого Антона Кудінова, внаслідок чого потерпілий більше тижня утримувався під вартою.

14 червня в суді з’явився новий захисник. Він підтвердив свої повноваження, зазначив, що попередній захисник і далі буде представляти обвинуваченого. Та попросив Суд надати час на ознайомлення з матеріалами справи

Суд задовольнив клопотання і відклав засідання на серпень.

Напад на студентів інституту Карпенка-Карого 20.01.2014 💼

#СправаГайдашукаКиринчука — Подільський суд 12 червня дослідив відео слідчого експерименту з потерпілим у справі колишніх оперуповноважених Івана Гайдашука, Сергія Киринчука, які обвинувачуються в перевищенні службових повноважень, переслідуванні і нападі на студентів.

Затримання випадкового перехожого під час нападу на студентів інституту Карпенка-Карого 20.01.2014 💼

#СправаТатаурової — Засідання 14 та 26 червня не відбулись, оскільки закінчився строк відрядження до Броварського міськрайонного суду судді Скрипки, який розглядав справу.

Суд призначив нового суддю – Вадима Червонописького.

Нагадаємо, у травні суд об’єднання справи судді Деснянського суду Києва Ірини Татаурової.

Провадження щодо позбавлення водійських прав за поїздку до Межигір’я об’єднали зі справою по обвинуваченню у завідомо незаконному триманні під вартою випадкового перехожого, незаконно затриманого 20.01.2014 на вул. Глибочицькій в Києві — шляхом безпідставного обрання йому найсуворішого запобіжного заходу.

Справа Пасічника 💼

#СправаКлюгеМатюші — 5 червня у Дніпровському суді відбулось одне з двох призначених засідань. 27 червня засідання не відбулось через хворобу судді.

Микола Пасічник

Ексзаступниця прокурора Оболонського району Києва Ілона Клюге та слідчий Віталій Матюша обвинувачуються у незаконному притягненні до кримінальної відповідальності 72-річного Миколи Пасічника, затриманого 22 січня 2014 року під час подій на Грушевського.

 

ПЕРЕСЛІДУВАННЯ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПРОТЕСТУ 💼

#СправаМедведєва — 7 червня не відбулось єдине призначене засідання в Київському апеляційному суді, де розглядаються скарги прокурора та захисника на обвинувальний вирок колишньому керівнику апарату Дарницького районного суду Києва Медведєву Олексію Михайловичу щодо внесення неправдивих відомостей  до автоматизованої системи документообігу суду.

#СправаХіміча — 26 червня Голосіївський суд відмовив захиснику в задоволенні заяви про відвід судді.

Нагадаємо, після об’єднання у березні 2023 року справ по обвинуваченню Хіміча, захист оголосив клопотання про виділення справи по обвинуваченню за ст. 366 ККУ. мотивуючи це тим, що справи були на різних стадіях розгляду. Суд відмовив захисту. Після цього адвокат обвинуваченого заявив відвід судді.

Володимира Хіміча, колишнього голову Дніпровського суду Києва, обвинувачують у перешкоджанні протестам шляхом організації винесення суддями завідома неправосудних рішень про взяття майданівців під варту і втручання в автоматизовану систему авторозподілу справ.

Також 15 червня не відбулось засідання у Касаційному суді, де розглядаються скарга прокурора на ухвалу Київського апеляційного суду, якою суд залишив рішення про закриття провадження по ст. 375 КК України в силі, але на вимогу обвинуваченого змінив підстави у справі Хіміча.

#СправаКурінного — 8 червня через відпустку судді не відбулось засідання у Шевченківському суді у справі Анатолія Курінного. Він обвинувачується у тому, що будучи службовою особою, начальником УДАІ ГУМВС України в м. Києві, організував внесення підлеглими співробітниками до офіційних документів – рапортів, завідомо неправдивих відомостей, з метою незаконного перешкоджання проведенню учасниками руху “Автомайдан” мітингів та демонстрацій під час масових акцій протесту у період з листопада 2013 року по лютий 2014 року.

#СправаГайдук — 1 червня через повітряну тривогу зірвалось засідання у справі екссудді Шевченківського суду Світлани Гайдук, яка обвинувачується у незаконному застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно учасників мирної акції протесту на вулиці Банковій у Києві та перешкоджанні мирним зібранням. Справа знаходиться на стадії підготовчого провадження.

#СправаПаламарчук — 12 червня  Київський апеляційний суд направив справу для розгляду з Голосіївського суду до Києво-Святошинського. Таким чином задовольнив клопотання прокурора, у справі колишньої керівниці апарату Голосіївського суду Києва Анни Паламарчук. Вона обвинувачується у незаконному втручанні в роботу автоматизованої системи документообігу суду при розподілі клопотань про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно підозрюваних.

Хто карав за шини?  💼

#СправаБорисенкаУздемира — 5 червня Оболонський суд розглядав клопотання захисту. Зокрема про відвід прокурору, який суд не задовольнив. Нагадаємо, Вʼячеслав Гончаренко, Олександр Борисенко, Богдан Бондюк (слідчі Солом’янського райвідділу), Андрій Уздемир (прокурор Солом’янської прокуратури) обвинувачуються у перевищенні службових повноважень, підробці документів, незаконному затриманні і притягненні до кримінальної відповідальності двох водіїв, які перевозили автомобільні покришки у січні 2014 року.

#СправаКушнір — 13 червня у Київському апеляційному суді сторони оголосили апеляційні скарги, заперечення на них та надали пояснення у справі Кушнір.

Нагадаємо, 17 січня 2023 року Києво-Святошинський районний суд виправдав суддю Світлану Кушнір за недоведеністю складу злочину у справі про тримання під вартою двох водіїв, які перевозили автомобільні покришки у січні 2014 року.

Текст вироку — https://reyestr.court.gov.ua/Review/108574056

#СправаПриндюкБецяЄфімової — 20 червня у Солом’янському суді прокурор продовжив оголошувати обвинувальний акт у справі колишніх суддів Апеляційного суду Києва, які у 2014 році підтвердили рішення суду про тримання під вартою водіїв, що перевозив автошини.

 

ВИКРАДЕННЯ І ТОРТУРИ НА ПЕТРІВЦІ 21 СІЧНЯ 2014 💼

#СправаХарченкаРуденка — У Дарницькому суді 14 червня відбулась зміна захисника обвинуваченого Антона Харченка, у справі Антона Харченка та Олександра Руденка, які обвинувачуються у викраденні, разом з іншими “тітушками”, 21.01.2014 року біля станції метро “Петрівка” в Києві та незаконному позбавленні волі Владислава Іваненко.

Нагадаємо, у лютому у справі оголосили обвинувальний акт та встановили порядок дослідження доказів.

 

ВИКРАДЕННЯ І ВБИВСТВО ЮРІЯ ВЕРБИЦЬКОГО, ВИКРАДЕННЯ ІГОРЯ ЛУЦЕНКА 💼

#СправаМисливогоНовотного — 29 червня Білоцерківський суд продовжив розгляд справи Івана Новотного та Сергія Мисливого. Вони обвинувачуються у викраденні і катуванні майданівців Юрія Вербицького та Ігоря Луценка, участі у злочинній організації та перешкоджанні мирним зібранням. Окремо Мисливому інкримінується вбивство Вербицького; використання та підбурювання до підробки паспорта громадянина України.

 

НАПАД НА ЖОВТИЙ АВТОБУС У КРІПОСНОМУ ПРОВУЛКУ 23 СІЧНЯ 2014 РОКУ 💼

#СправаАреф’єва — 19 червня Бориспільський суд по відеозв’язку допитав Богдана Сутика – потерпілого у справі міліціонера 2-ї роти київського “Беркута” Бориса Ареф’єва. Він розповів суду про те, як “беркутівці” затримували їх. Про знущання та побиття правоохоронцями при затриманні. Про довге лікування після побиття “Беркутом”.

Після допиту до долучення додаткових доказів, Суд перейшов до стадії дебатів.

Прокурор в дебатах попросив визнати обвинуваченого Бориса Ареф’єва винним та за сукупністю правопорушень, призначити покарання у вигляді 10 років позбавлення волі та додатково позбавити обвинуваченого звання та права обіймати посади на три роки.

Представники потерпілих Олена Сторожук та Світлана Петраковська підтримали призначення покарання, озвученого прокурором та попросили суд задовольнити цивільні позови у повному обсязі.

Аналогічну позицію озвучив і присутній по відеозв’язку потерпілий Богдан Сутик.

Захисник обвинуваченого попросила надати час для підготовки до дебатів. Вони продовжаться 22 серпня 2023 року об 11:00.

Детальніше про справу та обвинуваченого.

#СправаЛогвиненка — 7 червня Святошинський суд допитав потерпілого у справі командира 2-ї роти київського “Беркута” Анатолія Логвиненка, який обвинувачується в перевищенні службових повноважень та протидії журналістській діяльності. Після допиту суд досліджував слідчий експеримент, але засідання перервалось повітряною тривогою.

21 червня суд продовжив дослідження слідчого експерименту зі свідком Павлюком та інші докази.

#СправаСвятного — 1 червня  Святошинський суд продовжив дослідження доказів, зокрема відео та протокол проведення слідчого експерименту за участю свідка.

16 червня засідання не відбулось.

26 червня засідання у Святошинському суді теж фактично не відбулось. В Апостолівському районному суді Дніпропетровської області, звідки по відеозв’язку бере участь в засіданні обвинувачений Терлецький, повідомили про відсутність інтернету. Тому, за відсутності обвинуваченого, суд відклав засідання.

Заступник командира 2-ї роти київського “Беркута” Олег Святний та сім його підлеглих: Антон Зазимко, Андрій Прокопенко, Дмитро Страшко, Максим Терлецький, Віталій Шаповал, Андрій Шарлай та Ігор Шарлай обвинувачуються в перевищенні влади та незаконному затриманні 11 учасників Євромайдану — операція з нападу на жовтий автобус з подальшим жорстоким побиттям протестувальників, і в подальшому фальшуванні рапортів, наданні неправдивих свідчень.

 

НАПАД НА АВТОМАЙДАНІВЦІВ 23 СІЧНЯ 2014 НА ЩОРСА ТА В КРІПОСНОМУ ПРОВУЛКУ 💼

#СправаДобровольського — 2 червня Подільський суд продовжив дослідження доказів у справі Михайла Добровольського.  Екскомандир 1-ї роти київського “Беркуту”  обвинувачується у перевищенні службових повноважень.

#СправаЦинарідзеНападНаАвтомайдан — У Святошинському суді відбулись обидва призначених засідання. Триває долучення доказів стороною обвинувачення.

Також раніше суд зупинив провадження щодо двох обвинувачених, яких мобілізували.

Це справа про обвинувачення “беркутівців” 1-ї роти київського “Беркуту” Цинарідзе, Радчука, Поствистака, Душенка, Бороденка, Пономаренка, Лободи, Мельника, Вознюка в перевищенні влади або службових повноважень.

 

НАПАД НА АВТОМАЙДАНІВЦІВ 23.01.2014 НА ВУЛИЦІ ЩОРСА 💼

#СправаКусюкаДіулінаРадчука — 23 червня в Оболонському суді прокурор оголосив короткий виклад обвинувального акту. Представник потерпілих оголосила позови потерпілих та Суд надав час для направлення позовів цивільним відповідачам та повідомлення їх про заплановане засідання.

Нагадаємо, що у травні суд завершив підготовче засідання та призначив спеціальний судовий розгляд у справі. Обвинувачені: командир ПМОП “Беркут” Сергій Кусюк; беркутівці Олександр Радчук і Богдан Діулін, УБНОНовець Сергій Кисіль; тітушки Віталій Маркевич та Антон Сизін. Вони перебувають у міжнародному розшуку, частина, зокрема Кусюк – в Росії.

#СправаКравченка — У червні в Бориспільському суді відбулися усі три призначені засідання у справі ексзаступника начальника УМВС Києва, начальника кримінальної міліції Олександра Кравченка, який обвинувачується в організації та координації нападу та затримання активістів на вулиці Щорса 23 січня 2014 року.

6 червня в суді був присутній спеціаліст, якого залучили для перевірки (порівняння) відео та копій, які є в матеріалах справи. Він пояснює якими засобами він буде порівнювати оригінали та копії відео, розповідає що таке хеш-функції. Суд надає спеціалісту час для аналізу відео.

Трансляція – https://court.gov.ua/affairs/online/20177

16 червня Суд долучив докази прокуратури – диски (з графіками МТС), які раніше перебували у іншій справі (Добровольського). Захист наполягає на виклику спеціаліста. Можливості швидко по відеозв’язку заслухати спеціаліста не вийшло.

Трансляція – https://court.gov.ua/affairs/online/20392

23 червня залучений ще у позаминулому засіданні спеціаліст повідомив суду результати свого дослідження (по порівнянню оригіналів відео з їх копією). З його слів, всі оригінали збігатися з копіями.

Трансляція – https://court.gov.ua/affairs/online/20540

 

ПОБИТТЯ ПРОТЕСТУВАЛЬНИКІВ І ЖУРНАЛІСТІВ ПЕРЕД ЧЕРКАСЬКОЮ ОДА У СІЧНІ 2014 РОКУ. ПЕРЕСЛІДУВАННЯ АКТИВІСТІВ 💼

#СправаВасиленкаУсаСпірова —  У червні Корсунь-Шевченківський суд Черкаської області розпочав розгляд по суті  справи слідчих та прокурора. Вони обвинувачуються у перешкоджанні мирним зібранням та притягненні до кримінальної відповідальності завідомо невинних громадян, затриманих під час силового розгону мирного протесту в Черкасах в ніч з 23 на 24 січня 2014 року.

Відбулося два з трьох призначених засідань.

9 червня зачитали обвинувальний акт, позови, встановили порядок дослідження доказів. А ще суддя відмовила у клопотанні захисту про зупинення трансляції, бо вважає справу важливою для суспільства.

Засідання 16 червня суд зняв з розгляду через хворобу судді.

23 червня суд досліджував докази, зокрема матеріали щодо відкриття та продовження строків проваджень.

Трансляція – https://court.gov.ua/affairs/online/20539

#СправаКалініченка — У Черкаському районному суді відбулось одне з двох призначених засідань.

Нагадаємо, колишній прокурор Чорнобаївського району Черкаської області Віктор Калініченко обвинувачується у перешкоджанні мирним зібранням, втручанні в діяльність працівників правоохоронних органів та суддів, завідомо незаконному затриманні та притягненні до кримінальної відповідальності завідомо невинних учасників протесту перед Черкаською ОДА 23 січня 2014.

#СправаОрленкаЧепурного — Через хворобу захисника 16 червня не відбулось засідання у справі колишніх суддів Соснівського суду Черкас Валерія Чепурного та Володимира Орленко. Обидва обвинувачуються в прийнятті завідомо незаконних рішень та завідомо незаконному триманні під вартою учасників мирного протесту в Черкасах за події 24 січня 2014 року.

#СправаАліфановаБерезенкаГапченкаЛутченка — У Черкаському районному суді не відбулося жодного з двох призначених засідань через хворобу обвинувачених.

Заступник начальника слідчого відділу Олександр Аліфанов та слідчі Станіслав Лутченко, Костянтин Гапченко, Євген Березенко, Леся Аліфанова та Ярослав Тертичний обвинувачуються у перешкоджанні мирним зібранням, притягненні до кримінальної відповідальності та завідомо незаконному триманні під вартою завідомо невинних громадян, затриманих під час силового розгону мирного протесту в Черкасах в ніч з 23 на 24 січня 2014 року

З початку року фактично не відбулось жодного засідання у цій справі.

#СправаЗахарченкоРибченка — Черкаський районний суд продовжив дослідження доказів у справі. Відбулись всі призначені засідання.

Заступник керівника Смілянської міськрайонної прокуратури Наталія Захарченко, в.о. заступника начальника слідчого відділення Смілянського міськвідділу Олександр Шевченко, слідчі Олександр Рибченко, Олег Пашковський, Максим Добрянський та Людмила Лихолай обвинувачуються у перешкоджанні мирним зібранням, притягненні до кримінальної відповідальності та завідомо незаконному триманні під вартою завідомо невинних громадян, затриманих під час силового розгону мирного протесту в Черкасах в ніч з 23 на 24 січня 2014 року.

 

ХАРКІВСЬКИЙ ЄВРОМАЙДАН. ВИКРАДЕННЯ І ТОРТУРИ 25.01.2014 💼

#СправаКернеса — Київський районний суд Полтави продовжує розгляд справи  ексмера Харкова Геннадія Кернеса та його охоронців Євгена Сміцького і Віталія Блинника, яких обвинувачують відповідно в організації та виконанні викрадення, катування та погрози вбивством двох активістів харківського Євромайдану 25 січня 2014 року.

 

ПОДІЇ СИЛОВОГО РОЗГОНУ ПРОТЕСТУ ПЕРЕД СУМСЬКОЮ ОДА В НІЧ З 26 НА 27 СІЧНЯ 2014. ПЕРЕСЛІДУВАННЯ АКТИВІСТІВ 💼

#СправаКозицького — 14 червня у Зарічний районний суд міста Суми відбулось підготовче засідання у справі колишнього начальника УМВС України в Сумській області Віктора Козицького, який обвинувачується у тому, що в ніч з 26 на 27 січня 2014 року надав незаконну вказівку на затримання та застосування насильства до учасників мирної акції, чим незаконно перешкодив проведенню мирного зібрання громадян. В наслідок цього було незаконно обмежено у пересуванні 14 осіб, 9 осіб незаконно затримано, та ще 9 особам заподіяно тілесні ушкодження.

 

ПОДІЇ 18 ЛЮТОГО 2014. ПЕРЕСЛІДУВАННЯ УЧАСНИКІВ ПРОТЕСТУ 💼

#СправаГолуба — 12 червня  у Святошинському суді через хворобу обвинуваченого не відбулось засідання у справі ексслідчого СВ Святошинського райвідділку Олександра Голуба.

#СправаЗубка — 16 червня Подільський суд досліджував докази у справі екслідчого Дніпровського РУ ГУМВС України в Києві Руслана Зубка. Засідання 30 червня не відбулось через відпустку судді.

#СправаДзюби — У червні в Бориспільському суді відбулось одне з двох призначених засідання у справі колишнього заступника голови Дніпровського райсуду Києва Олександра Дзюби, який обвинувачується у незаконному перешкоджанні мирним зібранням.

#СправаНагорногоЯценкаЦибиВечірки  — 13 червня у Голосіївському суді оголосили обвинувальний акт та цивільні позови потерпілих, визначили обсяг та порядок дослідження доказів: долучення та дослідження доказів обвинувачення, допит потерпілих, свідків, дослідження доказів захисту.

21 червня Суд розпочав дослідження доказів.

Нагадаємо, колишній прокурор Анатолій Нагорний, слідчі Віталій Яценко, Олександр Циба, Артем Осовик, Сергій Сідіч, Євген Гудз, Роман Коцаб’юк та слідчий Роман Вечірка обвинувачується у притягненні завідомо невинних до кримінальної відповідальності. У березні цю справу об’єднали зі справою колишнього слідчого Дніпровського відділку міліції Артема Сахнюка.

#СправаБабкіна — Подільський суд 16 червня (як і у травні) відклав засідання у справі експрокурорів, слідчих та судді, оскільки досі очікує повного тексту рішення апеляційного суду про відмову у зміні підсудності.

Обвинувачення колишнього старшого слідчого СВ Деснянського РУ ГУ МВС України Олексія Бабкіна у незаконному затриманні учасника мирних акцій протесту та у змові з прокурором прокуратури Києва Маркіяном Висоцьким щодо притягнення затриманого до кримінальної відповідальності за нібито участь у масових заворушеннях. А також в подальшому, разом з експрокурором Деснянської районної прокуратури Анатолієм Грибенниковим, – безпідставному ініційовані запобіжного заходу – тримання під вартою. Колишня суддя Ірина Татаурова обвинувачуються у незаконному триманні під вартою. Всі четверо обвинувачуються у незаконному перешкоджанні мирним зібранням за попередньою змовою групою осіб.

#СправаЄльцоваНазарова — 6 червня через клопотання захисника Бівалькевича Святошинський суд відклав єдине призначене засідання. Як і у квітні та березні. Раніше захисник повідомив про загибель обвинуваченого під Бахмутом. Суд має вирішити питання про продовження провадження чи його закриття. Наступне засідання призначено на липень.

Прокурор просить звернутись до КДКА щодо дій Бівалькевича. Суд вирішує, що якщо такі дії захисника продовжаться, то буде звертатись.

#СправаЛісунова — 1 червня Дніпровський суд задовольнив заяву представника потерпілих про відвід судді Левко.

Нагадаємо, у травні представник потерпілих заявив відвід головуючому у справі колишнього заступника прокурора Дніпровського району Києва Сергія Лісунова (через статус свідка судді Левко в основному провадженні, з якого виділені матеріали по Лісунову,та очевидне знайомство судді та обвинуваченого, який був заступником прокурора Дніпровського району, що не виключає можливість дружніх стосунків, та ставить під сумнів неупередженість судді). Справа направляється на новий авторозподіл.

 

18 ЛЮТОГО 2014 РОКУ. МИРНА ХОДА 💼

#СправаПацеляка —  У Святошинському суді фактично відбулось чотири з п’яти призначених у червні засідань у справі колишнього командира львівського “Беркута” Ростислава Пацеляка. Суд продовжив допит свідків обвинувачення.

6 червня: засідання не відбулось через клопотання захисника Вознюк про відкладення.

Відеотрансляція – https://court.gov.ua/affairs/online/20182

13 червня суд розпочав засідання з затримкою, оскільки обвинуваченого Пацеляка доставили до суду. Продовжується допит свідків. Відеотрансляція – https://court.gov.ua/affairs/online/20327

15 червня: допит свідків – відеотрансляція – https://court.gov.ua/affairs/online/20385

20 червня: допит свідків – відеотрансляція – https://court.gov.ua/affairs/online/20462

27 червня: допит свідків – відеотрансляція – https://court.gov.ua/affairs/online/20616

Також 7 червня Печерський суд продовжив строк досудового розслідування у новій справі екскомандира львівського “Беркуту” Пацеляка до 20 вересня.

Руслан Пацеляк на суді

Розгляд продовження строків слідства мав відбутись 5 червня, але засідання зірвалось через неявку захисника, тому суд вирішив залучити адвоката з Центру безоплатної правової допомоги. 6 червня адвокат обвинуваченого Вознюк з’явилась та заявила відвід судді Соколову. Суд відмовив у задоволені заяви про відвід судді та розглянув питання по суті вже наступного дня – 7 червня.

Нагадаємо, у березні Пацеляку оголосили нову підозру по подіях 18 лютого 2014 року на вулиці Інститутській (https://cutt.ly/M4EIQFX).

#СправаГриняка — 7 червня Шевченківський суд продовжив досліджувати докази у справі екскерівника департаменту громадської безпеки МВС генерала Володимира Гриняка.

Відеотрансляція – https://court.gov.ua/affairs/online/20198

Засідання 21 та 27 червня не відбулось через хворобу обвинуваченого.

#СправаЛукаша — Суд продовжує допит потерпілих та дослідження доказів. У справі командира батальйону харківського Беркут Владислава Лукаша відбулись усі три призначені у Дарницькому суді засідання.

Відеотрансляції засідань: 1 червня суд допитав потерпілого – https://court.gov.ua/affairs/online/18937

9 червня суд допитав потерпілого – https://court.gov.ua/affairs/online/18933

16 червня поки чекали на допит потерпілого (затримався у лікаря) суд досліджував письмові докази.
Допитати потерпілого не встигли, оскільки почалась повітряна тривога –  https://court.gov.ua/affairs/online/18938

#СправаШаповалова — 2 червня Подільський районний суд ухвалив здійснювати спеціальне судове провадження у справі екскомандира роти харківського “Беркута” Віктора Шаповалова по подіях 18 лютого 2014 року – https://reyestr.court.gov.ua/Review/111291375

Нагадаємо, у березні, за клопотанням прокуратури, суд відновив судовий розгляд справи Віктора Шаповалова, який зараз переховується від слідства. Він обвинувачується у перевищенні влади та службових повноважень 18 лютого 2014 року під час подій у центрі Києва, що призвело до тяжких наслідків. Розгляд справи суд зупиняв у 2022 році, після того, як 18 квітня 2022 року оголосив його в міжнародний розшук.

Через повітряну тривогу 7 червня не відбулось засідання у іншій справі за обвинуваченням Шаповалова.

Його обвинувачуюють у злочинному перешкоджанні проведенню зборів та мітингів 18.02.2014, організації умисних вбивств, замахів на умисні вбивства, тілесних ушкоджень різного ступеню тяжкості шляхом застосування надмірного фізичного насильства та спеціальних засобів, що мало місце 18.02.2014 року на вулицях Інститутській, Садовій, Шовковичній та Кріпосному провулку в Києві.

25 квітня Подільський суд призначив спеціальне судове провадження (заочний розгляд) в цій справі.

#СправаСпасських — 8 червня в засідання не з’явились обвинувачений та його захисник. Суддя оголосила заяву захисника про захворювання та довідку про перебування обвинуваченого в лавах ЗСУ. Прокурор подав до суду заяву з вимогою уточнення змісту наданих документів та з’ясування обставин за яких обвинувачений був мобілізований.

Після обговорення учасниками суд долучив заяву до матеріалів справи, а засідання переніс.

28 червня обвинувачений також відсутній у засіданні. Він подав клопотання про зупинення кримінального провадження. Прокурор заперечує та подає клопотання про відкладення. Оголошує та обґрунтовує його необхідністю вжиття всіх заходів, щодо проведення судових засідань через відеоконференцію, оскільки у даному кримінальному провадженні закінчуються строки давності притягнення до кримінальної відповідальності обвинуваченого.

Відеотрансляція засідання – https://court.gov.ua/affairs/online/20643

Нагадаємо, у травні Солом’янський суд об’єднав справи по обвинуваченню колишнього заступника начальника відділу забезпечення масових заходів управління громадської безпеки ГУМВС Юрія Спасських.

Щодо Спасських в судах розглядалось два провадження. Перше – по епізодах 11.12.2013, 22.01.2014, 18.02.2014 – по обвинуваченню в організації вбивств і нанесення тяжких тілесних ушкоджень протестувальникам 18.02.2014, перевищенні службових повноважень, незаконному перешкоджанні мирним зібранням та інших злочинах. Друге – 18.02.2014 – по обвинуваченню у тому, що з метою незаконного перешкоджання проведенню мирних зібрань, на виконання явно злочинного наказу, організував 18.02.2014 вчинення підпорядкованими співробітниками терористичного акту, що призвів до загибелі людей та інших тяжких наслідків, зокрема, вбивств трьох мітингувальників, спричинення тяжких тілесних ушкоджень 11 особам, середньої тяжкості – 59 особам, легких – 129 особам.

Обʼєднаному кримінальному провадженню присвоєно єдиний унікальний номер № 757/34962/19

Загибель Сергія Дідича у Кріпосному провулку 💼

#СправаБібіка — Печерський суд 12 червня завершив підготовче засідання та призначив судовий розгляд у справі у справі Леоніда Бібіка, якого обвинувачують у смертельному наїзді автомобілем на майданівця Сергія Дідича у Кріпосному провулку 18 лютого 2014 року.

 

НАПАД ТІТУШОК НА ГРОМАДЯН НА ПЕРЕХРЕСТІ ВУЛИЦЬ ВЕЛИКОЇ ЖИТОМИРСЬКОЇ ТА ВОЛОДИМИРСЬКОЇ В НІЧ З 18 НА 19 ЛЮТОГО 💼

#СправаКостенкоГебанПогребний — 23 червня Шевченківський суд досліджував відео слідчого експерименту з Чемесом у справі про напад тітушок Костенка, Гебана та Погребного на протестувальників поблизу Майдану у лютому 2014 року.

Засідання 30 червня не відбулось через зайнятість судді в іншому процесі.

#СправаАлієваМаксюри  — 19 червня у Шевченківському суді не відбулось (як і у травні) єдине призначене засідання у справі “тітушок” Алієва, Максюри, Бойка, Комісарука, Поторочі. Вони обвинувачуються у незаконному перешкоджанні мирним зібранням, із застосуванням фізичного насильства за попередньою змовою групою осіб, нападі на журналістів, спричинення протестувальникам тілесних ушкоджень, замаху на вбивство протестувальників.

Справа на стадії підготовчого провадження.

Вбивство В’ячеслава Веремія  💼

#СправаКрисіна — Через клопотання захисника про відкладення, 6 червня у Касаційному кримінальному суді не відбувся розгляд  касаційних скарг на обвинувальний вирок Дарницького суду Києва від 23.09.2021 та ухвалу апеляційного суду Юрію Крисіну.

Нагадаємо, 23 вересня 2021 суддя Дарницького суду Києва Ольга Просалова оголосила вирок тітушці Юрію Крисіну, який потім підтвердив апеляційний суд. Він визнаний винним у спричиненні тортур та  засуджений на 8 років позбавлення волі. (Сім років — за катування і один рік додався з попереднього вироку). Також суд частково задовольнив цивільний позов потерпілого  та стягнув із Крисіна 500 тисяч гривень.- https://cutt.ly/1RDvZuN

Раніше суд звільнив Юрія Крисіна від кримінальної відповідальності за трьома статтями обвинувачення за спливом строків давності. Мова про статті 296 (хуліганство вчинене групою осіб), 340 (незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів, демонстрацій) та 146 (незаконне позбавлення волі, викрадення людини вчинене з корисливих мотивів щодо двох чи більше осіб). Залишилось лише обвинувачення за ч. 2 ст. 127 КК — катування групою осіб. Саме за цією статтею суддя Дарницького суду Ольга Просалова і винесла обвинувальний вирок.

Хто такий Крисін і за що його засудили, дивіться в блозі Стаса Козлюка: https://cutt.ly/wRDvCk7

 

РОЗСТРІЛ ПРОТЕСТУВАЛЬНИКІВ ПЕРЕД ХМЕЛЬНИЦЬКИМ СБУ 19 ЛЮТОГО 2014 РОКУ 💼

#СправаКрайтораТарадая — 6 та 7 червня Хмельницький суд продовжив розгляд справи ексголови УСБУ Хмельницької області Віктора Крайтора та його колишнього підлеглого Віталія Тарадая. Вони обвинувачуються у перевищенні службових повноважень, що супроводжувалось застосуванням зброї, спричиненні тяжких тілесних ушкоджень, необережному вбивстві.

20 ЛЮТОГО 2014. ВИДАЧА ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ ТІТУШКАМ ЗІ СКЛАДУ МВС 💼

#ВидачаЗброїТітушкам — Шевченківський суд провів у червні два з трьох призначених засідань у справі експрацівників міліції Романа Калетного, Михайла Діхтяра та Віталія Степанчука, які обвинувачуються у передачі Ростиславу Заворотному для “тітушок” понад 600 одиниць автоматичної вогнепальної зброї та більше 160 тис. набоїв до неї.

Засідання 29 червня не відбулося через перебування судді у нарадчій кімнаті по іншій справі.

 

СПЕЦЗАСОБИ НА МАЙДАНІ 💼

#СправаЗахарченкаРатушнякаЗінова — 1 червня, через неявку трьох захисників, Святошинський суд не зміг провести засідання у справі ексміністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, його заступника Віктора Ратушняка та ексдиректора Департаменту матеріального забезпечення МВС України Павла Зінова, щодо незаконного постачання російських спецзасобів у січні 2014 року.

Один із захисників подав клопотання про відкладення у зв’язку із зайнятістю в іншому кримінальному судовому провадженні. Другий захисник, вже після початку судового засідання, подав електронною поштою клопотання про відкладення у зв’язку із зайнятістю. Третій захисник не з’явився без повідомлення причин.

У справі мав розпочатись судовий розгляд по суті.

Нагадаємо, що у травні Суд вирішив, що буде справу буде розглядати колегія з трьох суддів в спеціальному судовому провадженні (in absentia), тобто заочно.

#СправаЛекаря — Попри 3 призначених засідання у червні,  через неявку потерпілих по новому обвинуваченню, Голосіївський суд не зміг завершити підготовче провадження у справі колишнього заступника міністра внутрішніх справ України Сергія Лекаря. Його обвинувачують у незаконному постачанні спецзасобів виробництва РФ для використання під час силового розгону протестувальників 18-20 лютого 2014.

 

ВИКРАДЕННЯ І ВБИВСТВО ВАСИЛЯ СЕРГІЄНКА 💼

#СправаФедороваІносова — 14 червня Дарницький суд розглядав клопотання про здійснення спеціального судового провадження у справі Андрія Іносова та Валерія Федорова. Вони обвинувачуються у викраденні Василя Сергієнка, участі у злочинній організації, умисному вбивстві Василя Сергієнка, вчиненому з особливою жорстокістю. Іносов також обвинувачується у порушенні недоторканності житла. Захисники попросили перерву для ознайомлення з матеріалами.

#СправаЗавражинаНедибалюка — Через відставку судді Домарєва 15 червня у Дарницькому суді не відбулось засідання.

28 червня суд продовжив дослідження доказів у справі за обвинуваченням Романа Недибалюка та Валентина Завражина.

#СправаРусіна — 5 та 26 червня Дарницький суд продовжив розгляд справи Максима Русіна, який обвинувачується в умисному знищенні або пошкодженні майна.

Читайте також:
підсумки січня – https://cutt.ly/fwt1NzPv
підсумки лютого – https://cutt.ly/2wt1V3gQ
підсумки березня – https://cutt.ly/rwoH48LR
підсумки квітня – https://cutt.ly/zwoJg0mb
підсумки травня – https://cutt.ly/vwo2OfYL

Читайте також:
Суди у справах Майдану: м’який вирок “беркуту”, сильний – двом “тітушкам”


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.