Суд оголосив вирок п’ятьом “беркутівцям” за розстріл на Майдані. ДОПОВНЕНО

уточнено, доповнено

Святошинський районний суд оголосив вирок у “головній справі Майдану” – щодо розстрілів активістів на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року.

Про це в середу, 18 жовтня, повідомило “Громадське”.

Вироки за підсумками процесу, що тривав із 2016 року, оголосив суддя Сергій Дячук.

Повний текст вироку потягнув на 1700 сторінок. У суді читали лише резулятивну частину.

Обвинувачені – заступник командира полку “Беркут” Олег Янішевський та четверо “беркутівців” київської спецроти – Павло Аброськін, Сергій Зінченко, Сергій Тамтура, Олександр Маринченко.

Із них трьох перших засудили заочно, зокрема Янішевського – до найвищої можливої міри покарання. В залі суду вирок почули Тамтура (виправданий) і Маринченко (своє покарання вже відбув).

Винними у масових вбивствах беззбройних громадян – учасників акцій протесту – суд визнав:

  • Олега Янішевського, колишнього заступника командира київського спецпідрозділу “Беркут” – йому суд призначив покарання у вигляді довічного позбавлення волі заочно, з позбавленням права обіймати посади, повʼязані зі здійсненням правоохоронної діяльності. Також його позбавили спеціального звання “підполковник міліції”;
  • Павла Аброськіна та Сергія Зінченка – їм суд призначив покарання у виді позбавлення волі строком на 15 років (заочно), з позбавленням права обіймати посади, повʼязані зі здійсненням правоохоронної діяльності. Їх позбавили спеціального звання “сержант міліції”.

У перевищенні службових повноважень визнали винним Олександра Маринченка. Суд призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років, позбавивши на два роки права займатися правоохоронною діяльністю. Але цей термін (з урахуванням “закону Савченко”) Маринченко вже відбув у СІЗО.

За низкою статей Аброськіна та Маринченка виправдали.

Також суд за всіма статтями обвинувачення виправдав колишнього міліціонера Сергія Тамтуру.

Раніше, у 2019 році, Янішевського, Зінченка, Аброськіна, Тамтуру й Маринченка звільнили з-під варти і передали на обмін на окуповані території Донбасі. Перші троє там (або в Росії) і лишилися. Натомість Тамтура і Маринченко 2020 року повернулися в Україну та просили амністію.

“Соломонові рішення, так би мовити, якими ніхто не задоволений. Потерпілі і прокурори – бо ніхто не має реального покарання. Обвинувачені – бо всіх не виправдали”, – написав із суду журналіст Стас Козлюк.

Передісторія

Судовий розгляд тривав майже шість років: із травня 2016 року до листопада 2022 року. З того часу, майже рік, суд присяжних перебував у нарадчій кімнаті.

За шість років у цій справі провели 320 судових засідань, дослідили 48 епізодів вбивств та 80 епізодів замахів на вбивства. Суд допитав 245 людей, зокрема потерпілих, свідків серед правоохоронців та протестувальників, експертів, обвинувачених тощо.

Як повідомляла “Новинарня“, 29 грудня 2019 року відбувся обмін полоненими між Україною і ОРДЛО. В Україну повернули 76 осіб, яких тримали в полоні на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей. Україна видала 127 утримуваних осіб, зокрема п’ятьох екс-“беркутівців”, обвинувачених у розстрілах на Майдані.

Апеляційний суд Києва перед обміном звільнив з-під варти трьох екс-“беркутівців”, обвинувачених у вбивстві 48 і поранені 80 осіб на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року. З-під варти відпустили Олега Янішевського, Сергія Зінченка та Павла Аброськіна. Це рішення супроводжувалося вуличними акціями протесту.

Суд також скасував домашній арешт двом іншим колишнім “беркутівцям”, обвинувачуваним у цій справі, – Сергію Тамтурі й Олександру Маринченку. Їх усіх звільнили під особисте зобов’язання.

Читайте також:
Обміняні екс-“беркути” Тамтура й Маринченко повернулися до Києва і просять амністію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна