Збирати дрони легше, ніж виготовляти прикраси: волонтерка-ювелір з Чернівців власноруч зібрала 13 дронів для ЗСУ

Волонтерка з Чернівців Віолетта Олійник протягом двох місяців власноруч збирає для ЗСУ дрони — 13 вже відправила на передову, ще 6 — на підході.

Про свою роботу дівчина розповіла в інтерв’ю Укрінформ.

Хобі перетворилося на повноцінну роботу

До повномасштабного вторгнення РФ Віолетта займалася мистецтвом — організовувала різноманітні перформанси, а також виготовляла на замовлення оригінальні ювелірні прикраси. З початком великої війни батько, старший і молодший брати дівчини пішли добровольцями на фронт, а вона сама почала волонтерити. І якщо спочатку військові більше замовляли амуніцію, приціли, тепловізори тощо, то згодом більше виникала у дронах і автомобілях. Уже два місяці як дівчина окрім звичної волонтерської роботи займається виробництвом дронів.

“Мої рідні воюють у трьох різних підрозділах, і ми кожному підрозділу намагаємося допомогти. А зараз я паралельно зі звичним волонтерством переключилася ще й на виготовлення дронів. Це насправді розслабляє. Коли цілими днями живеш лише у тих переписках із рідними з фронту, то сюди я можу прийти на кілька годин і трохи відволіктися за спокійною роботою. Це своєрідне хобі, яке перетворилося для мене на повноцінну роботу”, — каже Віолетта.

Знання для збирання дронів отримала на курсах

За словами волонтерки, зібрати дрон може кожен, навіть якщо не мали подібного досвіду. У цьому допомагають спеціальні безкоштовні онлайн-курси. Дівчина пройшла два таких курси — “Дрон у кожну хату” (програма для збору дронів-бомберів та камікадзе) та Victory Drones (програма для збору FPV-дронів-камікадзе). Останні радить усім, хто хоче долучитися до нищення російських окупантів.

“Через відеоконференції потрібно доєднатися до цієї спільноти, і тобі дають доступ до навчальних матеріалів. Також є можливість спілкуватися із викладачами, запитувати поради… Головне — мати бажання, гроші і час. Єдине з того, що я вміла до великої війни і мені знадобилося зараз, — це паяти дрібні деталі, бо ж я виготовляла ювелірні прикраси. Але зараз існує багато різних відео для того, щоб навчитися пайки. Решту знань для збирання дрона я отримала на цих курсах”, — каже волонтерка.

У разі якоїсь некоректності при складанні дрона його можна відправити викладачам курсу, які його перевірять, виправлять недоліки та відправлять на передову.

Деталі з AliExpress

Як розповіла Віолетта, основні деталі для дронів замовляє на AliExpress, хоча деякі купує й в Україні. Деталі в Україні дорожчі, але їх можна отримати швидше. Списки необхідних деталей і конкретні посилання на онлайн-магазини, які їх продають, одразу надають на онлайн-курсах.

Після першого дрона стало легше

На збирання свого першого дрона в дівчини пішов понад тиждень. Фахівці “прошили” дрон і випробували його в приміщенні, після чого його відправили військовим на передову. Бійці залишилися дуже задоволеними результатом і надсилають відео роботи по російських окупантах.

“Після того, як у мене вийшло скласти перший дрон і його випробували військові, стало легше. По-перше, я сама набралася більше впевненості у своїх силах. По-друге, стало простіше збирати гроші на деталі до наступних дронів, бо вже був результат і я могла його показати людям. Адже спочатку важко зрозуміти, вийде у тебе чи ні”, — каже волонтерка

Зараз на рахунку Віолетти — уже 13 відправлених на передову дронів. Ще 6 — у процесі виготовлення.

Можна спокійно складати по два дрони на день

Собівартість одного дрона, за словами майстрині, становить до 16 тисяч гривень, деталі до бомбера коштують близько 19 тисяч гривень. Для того, аби зібрати кошти на дрони, дівчина оголошує збори на своїй сторінці у Facebook.

За її підрахунками, якщо виділяти до восьми робочих годин часу, то можна спокійно складати по два дрони на день. Після цього складену техніку “прошивають” та випробовують.

Збирає Віолетта й іменні дрони. Якщо людина задонатила собівартість цілого безпілотника, майстриня викарбовує її ім’я на корпусі. А під час “прошивки” на відео ставить водяним знаком те слово, яке придумав донатор.

Збирати дрони легше, ніж виготовляти прикраси

За словами Віолетти, збирати дрони легше, ніж виготовляти ювелірні прикраси.

“Ювелірна прикраса може мені чи замовнику сподобатись або не сподобатись. А пайка рівна, блискуча, міцна. Ніхто тобі не скаже: “У тебе така некрасива плата”. Мої дрони подобаються всім моїм “клієнтам”, скарг ще не отримувала”, — підсумовує дівчина.

Читайте також:
“Народний дрон”: глава Мінцифри закликав усіх збирати вдома 7-дюймові FPV-дрони для армії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна