Орбан заявив, що виділення €50 млрд Україні – “порушення суверенітету ЄС”

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вважає, що виділення пакету допомоги в розмірі 50 мільярдів євро для України від Європейського Союзу нібито порушує суверенітет і національні цінності ЄС.

Про це він сказав під час пресконференції з прем’єром Словаччини Робертом Фіцо 16 січня в Будапешті, пише Reuters.

Проросійський прем’єр Угорщини стверджує, що не проти допомоги Києву в принципі. Але, за його словами, це не повинно завдати шкоди бюджету Євросоюзу.

“Але віддати 50 мільярдів євро з бюджету ЄС на чотири роки вперед – це порушення суверенітету і національних інтересів ЄС. Ми навіть не знаємо, що станеться через чверть року”, – зазначив Орбан.

Він наголосив, що будь-яка фінансова допомога Україні має бути відокремлена від бюджету ЄС і пропорційно економіці країн членів.

“Якщо Брюссель погодиться з цим, тоді буде допомога Україні поза бюджетом. Якщо ні, то я із сумом зупиню цей процес”, – резюмував Орбан.

Що передувало

Як писала “Новинарня“, раніше президент Європейської ради Шарль Мішель повідомив, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заблокував ухвалення бюджетного рішення ЄС, яке включало б середньострокову програму допомоги Україні на 50 млрд євро.

У зв’язку з цим лідери домовилися про позачерговий саміт у січні, присвячений цьому питанню.

Мішель також запевнив, що у Євросоюзу є механізми для того, щоб узгодити програму фінансової підтримки для України, тож це буде зроблено.

15 грудня 2023 року МЗС України заявило, що на саміті ЄС все ж було досягнуте “принципове рішення” про створення Українського фонду розміром 50 млрд євро на 2024-2027 роки.

Раніше ЗМІ повідомили, що Євросоюз готує “план Б” з 20 мільярдами євро фінансової допомоги для України на випадок, якщо прем’єр Угорщини Віктор Орбан все ж заблокує основний план на 50 мільярдів.

Угорщина ж заявила, що зніме вето на допомогу Україні, якщо Європейська рада затвердить голосування за виділення коштів на щорічній основі. Це дало б угорському прем’єру Віктору Орбану можливість блокувати фінансування України щороку, або отримати поступки від Брюсселя за відмову від вето.

Як зазначало The Financial Times, Європейська комісія готова поступитися деяким вимогам Угорщини, щоб зняти вето на пакет допомоги в розмірі 50 мільярдів євро для України. Як спосіб переконати Орбана відмовитися від свого вето –  надати йому можливість у 2025 році зупинити операцію з фінансування на середині шляху. Євросоюз включить перегляд чотирирічного пакета підтримки наступного року, коли оцінюватиметься, чи потребує Україна грошей і чи виконала вона вимоги для отримання допомоги ЄС. Таким чином це дасть Орбану можливість накласти вето на його продовження.

Читайте також:
Франція допоможе посилити виробництво зброї і розблокувати виділення €50 млрд від ЄС: результати візиту глави МЗС до Києва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна