Рада в першому читанні ухвалила законопроєкт про перехід медзабезпечення армії до стандартів НАТО

Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт щодо організації належного рівня медичного забезпечення Збройних сил України.

Про це повідомив народний депутат України з парламентської фракції “Голос” Ярослав Железняк у середу, 10 січня.

Він уточнив, що законодавча ініціатива №10343 була підтримана 326 голосами народних депутатів.

Проєкт закону розроблено з метою закріплення повноважень Міністерства оборони України затверджувати для сил безпеки і сил оборони протоколи та стандарти надання домедичної та медичної допомоги на догоспітальному рівні на основі (з числа) стандартів НАТО та/або стандартів, затверджених окремими державами–членами НАТО, визначати порядок додержання зазначених стандартів (рекомендацій) та здійснювати нагляд за їх додержанням.

А також затверджувати за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, мінімальні вимоги та/або стандарти якості до спеціалізованих медичних виробів, а також їх перелік, що застосовуються силами безпеки і силами оборони в тактичних умовах (під час ведення бойових дій).

Документом передбачено внесення змін до статті 10 Закону України «Про оборону України», та статті 14(1) Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» якими передбачається надання Міністерству оборони України повноважень щодо затвердження для сил безпеки і сил оборони клінічних протоколів, табелів матеріально- технічного оснащення, стандартів надання домедичної та медичної допомоги на догоспітальному рівні під час ведення бойових дій та підготовки сил безпеки і сил оборони за призначенням (у тактичних умовах) на основі (з числа) стандартів НАТО та/або стандартів, затверджених окремими державами–членами НАТО.

Також передбачається надання Міністерству оборони України права визначення порядку дотримання зазначених стандартів (рекомендацій) та здійснення нагляду за їх додержанням.

Згідно з законопроєктом, Міністерство оборони України затверджує за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, мінімальні вимоги та/або стандарти якості до спеціалізованих медичних виробів, а також їх перелік, що застосовуються силами безпеки і силами оборони в тактичних умовах (під час ведення бойових дій).

Очікується, що ухвалення законопроєкту сприятиме затвердженню мінімальних вимог та стандартів якості спеціалізованих медичних виробів, що застосовуються силами безпеки і силами оборони в тактичних умовах (під час ведення бойових дій), визначенню переліку таких медичних виробів, та у підсумку задоволенню потреби в забезпеченні військових частин сучасним та якісним медичним майном.

Читайте також:
Проблеми тактичної медицини, які вбивають військових. Волонтери терміново звернулися до воєнного керівництва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна