Помічник нардепа, ексочільник ОПЗЖ у Черкаській міськраді Олександр Замирайло отримав п’ять років тюрми за російську пропаганду

Депутат Черкаської міської ради, ексочільник місцевої фракції партії “Опозиційна платформа — за життя” у міськраді, помічник чинного нардепа України отримав п’ять років позбавлення волі за виправдовування російської агресії.

Про це в понеділок, 25 грудня, повідомили в Офісі генпрокурора.

Як повідомляє “Новинарня“, йдеться про Олександра Замирайла. Саме він у 2020 році був обраний депутатом до Черкаської міської ради від партії ОПЗЖ, а також працював помічником чинного народного депутата Василя Німченка.

СБУ затримала підозрюваного ще 3 серпня 2022 року. Як повідомляли тоді в СБУ, після повномасштабного вторгнення РФ Замирайло не виходив зі складу ОПЗЖ, а активно залучав до політсили нових однодумців.  З одною з поплічниць вони проводили інформаційно-підривну діяльність на користь РФ.

Втім, після успішних дій ЗСУ Замирайло вирішив утекти до США, але був затриманий співробітниками СБУ напередодні виїзду.

Фото: Офіс генпрокурора

Прокурори в суді довели, що депутат міськради впродовж червня — липня 2022 року в розмовах зі своїми близькими родичами та знайомими висловлював проросійські погляди та наративи російської пропаганди. Він виправдовував та визнавав правомірною російську агресію, підтримував дії окупантів на території Україні. Також захоплювався правлінням президента РФ, звеличував російську армію та бажав перемоги над Україною, розраховуючи обійняти керівні посади в разі окупації Черкащини.

За публічного обвинувачення прокурорів Черкаської обласної прокуратури суд визнав винним депутата Черкаської міської ради у виправдовуванні збройної агресії РФ проти України та глорифікації її учасників (ч. 1, ч. 3 ст. 436-2 КК України). Його засуджено до п’яти років позбавлення волі без конфіскації майна.

Зараз триває передбачений законом строк на апеляційне оскарження вироку.

Читайте також:
Оформлював “липові” відрядження: високопосадовець КМВА допомагав депутатам ухилятися від військової служби

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна