Експерт назвав слабкі місця Чорноморського флоту РФ станом на кінець 2023 року

Станом на кінець 2023 року слабке місце надводного флоту РФ на Чорному морі – протиповітряна оборона.

Таку думку висловив колишній заступник начальника штабу Військово-Морських сил ЗСУ (у 2004-2020 рр.) капітан 1-го рангу запасу, стратегічний експерт американської компанії “Соната” Андрій Риженко в інтерв’ю “Новинарні”.

“Так, навіть на новітніх кораблях ППО є, але вона (ППО – Н.) не всесильна. Якщо в нас буде достатньо ракет різного класу, а ППО в росіян – така сама, то ця ситуація може серйозно послабити їхній флот. ППО і на морі, і на березі – це їхнє вразливе місце.  Крім того, якщо санкції реально працюватимуть, то в росіян закінчаться “Калібри”. Зараз мені, наприклад, дуже не подобається ця пауза. Крайній раз, коли вони стріляли “Калібрами”, було 6 серпня. Тоді 20 ракет по нас випустили. І все”, – говорить Андрій Риженко.

Він також наголосив, що все, що є в росіян в Криму, вони будують і тримають із точки зору свого повного домінування.

“Це так званий їхній “концепт домінування”. Вони не бояться і відкрито тримають кораблі. Ми маємо у відповідь придумувати інноваційні концепти, як застосовувати різний тип зброї”, – каже експерт.

А ще росіяни залежні від “великої землі”.

“Це серйозний аргумент. Маю на увазі залежність росіян в Криму від континентальної частини Росії. Газ та електроенергія на півострів ідуть саме звідти. Що з водою – навіть не знаю (сміється). Ну, і, власне, розташування Криму – тому що до їхніх аеродромів ми можемо дотягтися, і це для росіян – критично. Відтак потенційна досяжність для нас військової інфраструктури Криму (а ми маємо чим дотягуватися технологічно) – це наш плюс і мінус для росіян”, – резюмував він.

Читайте повністю інтерв’ю із Андрієм Риженком: 
Андрій Риженко: Зараз усі наші дії на морі асиметричні відносно противника. У нас немає флоту як такого

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна