Прем’єр-міністром Польщі став Дональд Туск: рішення Сейму

Сейм Польщі проголосував за кандидатуру лідера “Громадянської коаліції” Дональда Туска на посаду прем’єр-міністра.

Про це ввечері 11 грудня повідомляє TVN24.

За прем’єрство Туска проголосували 248 депутатів Сейму, проти був 201. Жоден депутат не утримався від голосування.

“Дякую тобі, Польще, це дійсно великий день, не для мене, а для всіх тих, хто вірив, що завдяки вам все зміниться на краще”, — прокоментував рішення Сейму новообраний прем’єр.

Окрім цього, він зазначив, що мусив повернутися на посаду прем’єра.

“Я хотів би подякувати членам партії “Право і справедливість”, саме вам вдалося розбудити мільйони людей. Саме завдяки тому, що ви намагалися зробити не тільки зі мною, а й з демократією, так багато поляків прокинулися 15 жовтня”, — наголосив Туск.

Як прогнозують, уряд Туска повноцінно запрацює щонайраніше з 13 грудня, після складання присяги перед президентом Польщі.

Нагадаємо, сьогодні, як і прогнозували, Сейм Польщі не висловив довіру до уряду партії “Право і Справедливість” (PiS) Матеуша Моравецького  Матеуша Моравецького.

За надання уряду Моравецького вотуму довіри проголосували 190 депутатів партії “Право і справедливість” (PiS), проти були 266 політиків усіх інших політичних партій.

Це кінець восьмирічного правління націоналістів з партії “Право і справедливість”, яке, на думку критиків, призвело до відкату демократії.

Хто такий Дональд Туск

Дональд Францішек Туск (нар. 22 квітня 1957 р. у Гданську) вже був прем’єр-міністром Польщі у 2007-2014 рр.

У грудні 2014 року став головою Європейської ради (глава ЄС). У 2017 році переобраний на цю посаду (до кінця листопада 2019 року).

Із листопада 2019-го до травня 2022 року був головою Європейської народної партії – найбільшої транснаціональної партії Європейського союзу.

Лідер польської партії “Громадянська платформа”.

Контекст

15 жовтня у Польщі відбулися парламентські вибори. Президент Анджей Дуда 13 листопада доручив формування нового уряду чинному прем’єр-міністру Моравецькому.
Партія “Право і Справедливість” (PiS) хоч і перемогла на виборах, але не змогла сформувати правлячу більшість у Сеймі. Натомість її сформували чотири лівоцентристські партії (Громадянська коаліція, “Польща 2050”, Польська селянська партія і “Нова лівиця”), які разом мають 248 депутатських мандатів за мінімально необхідної кількості 231.

Моравецький намагався вести переговори з різними партіями, які пройшли до парламенту. Проте жодна з політсил не задекларувала, що погодиться підтримати новий уряд PiS. Якщо уряд Моравецького до 10 грудня не отримає вотум довіри у Сеймі, то наступним право формувати новий кабінет матиме Дональд Туск. Він за собою має правлячу більшість у Сеймі. Туск уже визначився зі складом свого уряду, але прізвища кандидатів іще офіційно не озвучувалися.

27 листопада у Польщі в президентському палаці відбулася церемонія складення присяги прем’єр-міністра Матеуша Моравецького і його нових міністрів.

За результатами виборів цей уряд не має підтримки в Сеймі, натомість коаліційну більшість уже сформувала опозиція до Дуди й Моравецького.

Серед 18 прізвищ урядовців – 10 жінок. Міністром оборони залишився Маріуш Блащак. Марлена Малонг, яка була міністром соціальної політики, стала міністром розвитку і технологій, а нинішній міністр з європейських справ в Раді міністрів Шимон Шинковський вель Сенк очолить Міністерство закордонних справ.

Інші міністерства очолили нові люди, але всі – з об’єднаної правиці, блоку партії “Право і справедливість”.

Польські оглядачі назвали новий уряд “двотижневим”, бо Моравецький і його міністри мали два тижні, щоб отримати у Сеймі вотум довіри, але новий уряд не мав підтримки більшості в польському парламенті.

Читайте також:
Україна та Польща погодили умови, щоб розблокувати кордон для руху вантажівок

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна