Дуда призначив Моравецького прем’єром Польщі – оглядачі вже називають новий уряд “двотижневим”

У Польщі в президентському палаці відбулася церемонія складення присяги прем’єр-міністра Матеуша Моравецького і його нових міністрів.

Про це в понеділок, 27 листопада, повідомила канцелярія президента Польщі Анджея Дуди.

Варто зазначити, що за результатами виборів цей уряд не має підтримки в Сеймі, натомість коаліційну більшість уже сформувала опозиція до Дуди й Моравецького.

Серед 18 прізвищ урядовців – 10 жінок. Міністром оборони залишився Маріуш Блащак. Марлена Малонг, яка була міністром соціальної політики, стала міністром розвитку і технологій, а нинішній міністр з європейських справ в Раді міністрів Шимон Шинковський вель Сенк очолить Міністерство закордонних справ.

Інші міністерства очолили нові люди, але всі – з об’єднаної правиці, блоку партії “Право і справедливість”, пише “Радіо Свобода”.

 

“Дивлюся на пана прем’єра і на присутніх міністрів із радістю. На це є дві причини. По-перше, більшість із вас я знаю. Але не знаю більшості з вас як міністрів, знаю як експертів, як людей, які досі працювали на другій лінії, виконуючи поставлені завдання. Другий елемент, який дуже мене тішить – велика репрезентація жінок у цьому кабінеті міністрів. Це – рекорд в історії Польщі від 1989 року, коли так багато жінок в уряді і вони займуть надзвичайно важливі і відповідальні посади”, – сказав після церемонії Анджей Дуда.

Напередодні складення присяги Матеуш Моравецький зазначав, що нова Рада міністрів буде значно меншою і в ній буде велика кількість жінок.

“Це буде політико-експертний уряд”, – казав Моравецький.

Польські оглядачі вже називають новий уряд «двотижневим», бо Моравецький і його міністри мають два тижні, щоб отримати у Сеймі вотум довіри. Попередньо відомо, що новий уряд не має підтримки більшості в польському парламенті.

Як повідомлялося, 15 жовтня у Польщі відбулися парламентські вибори. Президент Анджей Дуда 13 листопада доручив формування нового уряду чинному прем’єр-міністру Моравецькому.
Партія “Право і Справедливість” (PiS) хоч і перемогла на виборах, але не змогла сформувати правлячу більшість у Сеймі. Натомість її сформували чотири лівоцентристські партії (Громадянська коаліція, “Польща 2050”, Польська селянська партія і “Нова лівиця”), які разом мають 248 депутатських мандатів за мінімально необхідної кількості 231.
Моравецький намагався вести переговори з різними партіями, які пройшли до парламенту. Проте жодна з політсил не задекларувала, що погодиться підтримати новий уряд PiS. Якщо уряд Моравецького до 10 грудня не отримає вотум довіри у Сеймі, то наступним право формувати новий кабінет матиме Дональд Туск. Він за собою має правлячу більшість у Сеймі. Туск уже визначився зі складом свого уряду, але прізвища кандидатів іще офіційно не озвучувалися.

Читайте також:
У Польщі обрали спікерів нових Сейму і Сенату – перемогли висуванці опозиції

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна