У Підмосков’ї знайшли застреленого Іллю Киву – кажуть, працювала СБУ

доповнено, додано біографічну довідку

У Підмосков’ї знайшли мертве тіло колишнього народного депутата України, зрадника й колаборанта Іллі Киви.

Про це стало відомо у середу, 6 грудня

Написали про це російські ЗМІ, зокрема, “РИА Новости”, з посиланням на екстрені служби.

“Тіло, імовірно, ексдепутата Верховної ради Ківи знайдено в підмосковному селі Супоневе Одинцовського району”, – зазначає урядове інформагентство “РИА-‘ Новости”.

“Суспільне” з посиланням на джерела пише, що Іллю Киву ліквідували зі стрілецької зброї, і це – спецоперація СБУ. Про це ж пише також “Українська правда”, посилаючись на власні джерела.

А телеграм-канал “База” наводить такі подробиці: “Труп Киви знайшли лежачим на животі в снігу в селі Супонево, на території готелю “Величъ Country Club”. У Ківи було видно колоту рану в районі скроні і ґулю на голові”, – йдеться в повідомленні.

Хто такий Ілля Кива

Ілля Володимирович Кива (2 червня 1977, Полтава — 6 грудня 2023, Супонєво, Московська область РФ) закінчив свій життєвий шлях як колаборант, зрадник та поплічник російських окупантів. А відомим в Україні він став ще на початку АТО, коли працював у системі МВС під Арсеном Аваковим, отримав звання майора міліції та був призначений командиром батальйону патрульної служби міліції особливого призначення “Полтавщина” (перед тим – командиром роти “Мирний”). Учасник бойових дій на Донбасі. Тоді ж, у 2014 році, він був головою полтавського обласного осередку організації “Правий сектор”.

До 2003 року навчався у Полтавському нафтовому геологорозвідувальному технікумі, пізніше – в Полтавському педагогічному інституті за спеціальністю “педагог-психолог”.2009  року закінчив Юридичний університет ім. Я. Мудрого за спеціальністю “правознавство”. У 2017 році закінчив Національну академію МВС України за спеціальністю “право”.

У квітні 2021 року в Державному інституті підготовки кадрів держслужби зайнятості Ілля Кива зі скандалом “захистив” дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата наук з державного управління.

У 2005-2008 роках працював директором та головним бухгалтером ТОВ “Укрзв’язокмонтаж”, згодом обіймав посаду інженера-технолога на Донецькій залізниці. До 2010 року на цьому ж підприємстві пропрацював начальником промивально-пропарювальної станції Новозолотарівка.

У 2010—2011 роках працював заступником начальника відділу ремонту та будівництва великої кільцевої дороги служби автомобільних доріг у Київській області. Близько двох місяців у 2011 році пропрацював на посаді заступника начальника Управління у справах захисту прав споживачів у Полтавській області.

У 2013 році Жовтневий райсуд міста Полтави визнав Іллю Киву винним в отриманні хабара. Згідно з текстом судового вироку, злочин стався у 2011 році, коли Кива був заступником начальника Управління захисту прав споживачів у Полтавській області. Незважаючи на те, що цей злочин вважається тяжким, суд призначив Киві тільки 10 тисяч гривень штрафу із забороною займати посади державної служби на один рік.

Серед пом’якшуючих обставин суд взяв до уваги, що Кива “перебував на лікуванні в Полтавській обласній клінічній психіатричній лікарні з діагнозом наслідки черепно-мозкової травми з психопатизацією особистості, є інвалідом 2-ї групи, має хворобливий стан здоров’я внаслідок перенесених закритих черепно-мозкових травм”.

Після участі в АТО, в грудні 2014 року, наказом міністра Авакова призначений заступником начальника УМВС України в Донецькій області. Із липня 2015 року був переведений на посаду заступника начальника УМВС у Херсонській області, тоді ж йому було достроково надано спеціальне звання підполковника міліції.

У жовтні 2015 року очолив Департамент протидії наркозлочинності. Вимагав відновити кримінальну відповідальність за перебування в стані наркотичного сп’яніння.

У березні 2016 року повідомив про свою відмову проходити переатестацію до нової поліції, відтак був звільнений.

Із жовтня 2016 року по червень 2017 року був радником міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова.

Після служби на Сході заснував та очолив “Всеукраїнський союз ветеранів АТО”. Також очолював благодійну організацію “Міжнародний благодійний фонд Іллі Киви “Визволення”, що займалася реабілітацією дітей, які потрапили до виховних колоній. Був головою громадських організацій “Всеукраїнська національна федерація дворового футболу” та “Всеукраїнська федерація доміно”.

Із 2017 року Кива повідомив, що став головою Соціалістичної партії України (пізніше це назвали “спробою рейдерського захоплення” СПУ). Наприкінці того ж року обирався головою профспілки МВС України.

В цей він залишався ставлеником Арсена Авакова.

Ілля Кива

У першому турі на виборах президента України 2019 року Ілля Кива отримав 0,03 % голосів виборців.

Тоді вже його погляди були чітко окреслені як проросійські.

Того ж року Кива нарешті спромігся стати народним депутатом України – як 34-й номер у списку проросійської партії “Опозиційна платформа – За життя” Медведчука і Рабиновича.

У січні 2020 у Полтаві під час конференції за участі Медведчука та Рабиновича Іллю Киву було обрано головою полтавської організації ОПЗЖ.

Фігурант багатьох скандалів – із демонстративним носінням зброї в поїзді, з аморальною поведінкою в залі парламенту тощо.

У серпні 2021 року в СБУ заявили, що нейтралізували “силовий осередок” проросійського громадського об’єднання, яке контролював народний депутат України, і запобігла спробам розхитування суспільно-політичної ситуації у східних регіонах України. За даними ЗМІ, йшлося про організацію “Патріоти — За життя”, в якій Кива був співзасновником.

У липні 2020 році журналісти Bihus.info встановили, що Кива у 2019 році отримав 1,2 мільйона гривень доходу від здачі в оренду жомової ями у Полтавській області, яка насправді виявилася порослою бур’янами ділянкою без жодних ознак підприємницької діяльності. Орендарем була львівська фірма, що фігурує у кримінальному провадженні та має ознаки фіктивності.

Перед повномасштабним вторгненням РФ на територію України Кива в січні 2022 року втік до Іспанії. Надалі переїхав до Росії, брав участь в антиукраїнських інформаційних кампаніях.

6 березня 2022 року Киві повідомили про підозру у державній зраді та оголосили в міжнародний розшук. 15 березня 335 депутатів Верховної Ради України проголосували за його позбавлення депутатського мандата.

Кива був обвинувачений за такими статтями ККУ:

  • ч.3 ст.109 (заклики до насильницької зміни та повалення конституційного ладу та захоплення державної влади особою, яка є представником влади),
  • ч.1 ст.111 (державна зрада),
  • ч.2 ст. 436-1 (використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, вчинене особою, яка є представником влади),
  • ст. 436 (публічні заклики до агресивної війни) Кримінального кодексу України.

13 листопада 2023 року львівський суд визнав Киву заочно винним за всіма перерахованими пунктами, призначивши йому покарання у вигляді позбавлення волі на 14 років з конфіскацією майна.

Читайте також:
Кива отримав 14 років в’язниці за державну зраду

“Підвело джерело”: Бігус спростував, що під час обшуку в Киви знайшли золото. Портрет в образі Муссоліні таки був

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна