“Є абсолютне розуміння ієрархії”: Зеленський застеріг генералів від політики

Президент Володимир Зеленський застеріг вищий командний склад Збройних сил щодо наслідків спроб займатися політичною діяльністю.

Відповідний посил він озвучив в інтерв’ю британському виданню The Sun, опублікованому 20 листопада.

На запитання британських журналістів про нинішній стан його стосунків з українськими генералами президент відповів, що генерали, які пішли в політику, припустилися помилки.

Крім того, глава Української держави вважає, що вищий командний склад ризикує отримати непокору від своїх підлеглих військових, якщо генерали вирішать стати політиками.

У розмові з медійниками Зеленський згадав і тих українських командирів, які пішли в політику після початку АТО: “Різні політичні сили штовхають військових у політику. Це було після 2014 року, коли кожна політична партія хотіла мати у своєму складі військових, зірок війни, і я вважаю, що це було дуже великою помилкою”.

Водночас глава держави не заперечує в принципі, щоб хтось із вищого керівного складу ЗСУ переходив у політичну царину.

“Якщо військовий вирішив займатися політикою, це його право, тоді він повинен йти в політику, а тоді він не зможе займатися війною”, – поділився своєю думкою Зеленський.

The Sun зазначає, що ці слова були адресовані передовсім головнокомандувачу ЗСУ генералу Валерію Залужному, адже дедалі частіше лунають чутки, що Залужний може стати головним конкурентом Зеленського на ймовірних виборах.

“Якщо керуєш війною, усвідомлюючи, що завтра займатимешся політикою або виборами, то на словах і на передовій поводишся як політик, а не як військовий, і, на мій погляд, що це величезна помилка”, – прокоментував президент.

Він додав: “За всієї поваги до генерала Залужного і до всіх командирів, які перебувають на полі бою, є абсолютне розуміння ієрархії. Вона одна й чітко прописана в законі, і під час війни це навіть не обговорюється. Це не веде до єдності нації”.

Читайте також:
Єрмак відповів про єдність Зеленського і Залужного та чутки щодо відставки головкома

Контекст

У колонці, статті та інтерв’ю для американського видання Thе Economist 2 листопада головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зауважив, що війна стає “позиційною”. Це йде на користь лише Росії, оскільки дозволить їй відновити військову силу, що надалі загрожуватиме Україні та її Збройним Силам.

Він окреслив конкретні потреби та проблеми ЗСУ.

“Якщо Україна хоче вирватися з цієї пастки, нам знадобляться всі ці речі: перевага в повітрі, значно покращені засоби радіоелектронної боротьби та контрбатарейної боротьби, нові технології мінування та здатність мобілізувати і тренувати більше резервів. Ми також повинні зосередитись на сучасному командуванні й управлінні – так ми зможемо візуалізувати поле бою ефективніше, ніж Росія, і приймати рішення швидше – і на раціоналізації нашої логістики, водночас підриваючи російську логістику ракетами великої дальності. Нові, інноваційні підходи можуть перетворити цю війну позицій на війну маневрів”, – заявив Залужний.

У Білому домі охарактеризували статтю головнокомандувача Збройних сил України як один із важливих аргументів, який підтверджує нагальну необхідність подальшої підтримки України.

В Україні статтю Залужного сприйняли подекуди як таку, що суперечить “єдиній” інформаційній політиці влади. Зокрема, заступник керівника офісу президента Ігор Жовква заявив, що головнокомандувач Залужний не мав би виступати в американських ЗМІ з оцінкою подій на фронті та переліком проблем і потреб та розкриттям стратегії українського війська, аби не зашкодити наступним поставкам.

3 листопада стало відомо, що командувач ССО Хоренко дізнався про свою відставку зі ЗМІ, Залужний не робив подання для указу президента Зеленського з цього приводу.

Відтак у політичних колах та соцмережах з’явилися чутки про розкол у взаєминах головнокомандувача ЗСУ Залужного з Зеленським.

Читайте також:
“Це була моя помилка”. Залужний думав, що Росія зупиниться, втративши 150 тисяч солдатів. Але наступ ЗСУ триватиме

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна