Oryx видалив твіттер-акаунт щодо втрат техніки на війні. Але підрахунок триватиме

ОСІНТ-проєкт Oryx, який веде статистику втрат військової техніки на основі фото- чи відеофіксації з відкритих джерел, видалив свій твіттер-акаунт.

Про це стало відомо 28 жовтня.

Від суботи недоступний весь мікроблог @oryxspioenkop у соцмережі Х (колишній Twitter), який регулярно публікував дописи з верифікованими даними щодо нових втрат військової техніки Росії та України.

Сайт oryxspioenkop.com, зроблений у форматі блогу, залишається працювати. Він містить загальні підрахунки втраченої та пошкодженої техніки ЗС Росії й України з посиланням на кожну одиницю.

Один із провідних ОСІНТ-дослідників групи Oryx Якуб Яновський написав з цього приводу: “Oryx вирішив видалити свій акаунт. Це засмучує мене, але я поважаю його рішення. Плейсхолдер пізніше буде використаний, щоб завадити іншим використовувати цей обліковий запис, зокрема неналежним чином”.

“Щоб було зрозуміло, блог залишатиметься онлайн і оновлюватиметься”, – зазначив Яновський.

Надалі, 29 жовтня, цей ОСІНТер написав у твіттері: “Основні списки втрат, пов’язаних із війною в Україні, оновлюються регулярно, а деякі другорядні – періодично. Невеликі менш важливі списки не оновлюватимуться (або лише після того, як станеться щось важливе)”.

При цьому незрозуміло, чи будуть на сайті окремі публікації з підрахунками втрат техніки воюючих сторін за останні проміжки часу – такі, які були у твіттері.

А, наприклад, 22 жовтня Яновський із посиланням на твіттер-канал Oryx писав, що в результаті ударів ЗСУ ракетами ATACMS по аеродромах росіян в окупованих Бердянську та Луганську було знищено девʼять російських гелікоптерів — сім Ка-52 та два Мі-8.

Втрати росіян на аеродромах Бердянськ і Луганськ, підрахунки Oryx 22 жовтня

Аналітик InformNapalm Антон Павлушко зауважив, що подібні до Oryx статистичні  проєкти Ukraine Weapons Tracker та Cᴀʟɪʙʀᴇ Oʙsᴄᴜʀᴀ теж заявляли про наміри припинити свою роботу.

Павлушко, який сам є інтернет-аналітиком і працює за кордоном, пояснює видалення Oryx із твіттера тим, що запал ентузіастів вичерпується, а навантаження в документуванні війни – велике.

“Декілька місяців тому він вже попереджав, що не встигає, бо занадто багато інформації, і взагалі він на різних конфліктах перебуває в режимі онлайн вже багато років… Усі вже якось звикли, що цілодобово в ритмі аптеки хтось щось шукає, рахує, зводить в таблиці. Більшість із відомих аналітиків взагалі не з українсько-російської тусовки і навіть місцеві мови не знають. Тим не менше, кожного дня були зведені таблиці. Хтось рахував всі ці знищені танки та бронемашини, щоб на ранок WSJ чи NYT написали про шалені втрати росіян. Ще через день на основі цих даних ISW чи британська розвідка написали б щось “аналітичне”, – зазначає Павлушко.

“Хобі-активізм працює, але не постійно на безкоштовній основі і без зупинки. Іноді людям просто набридає”, – додає аналітик.

Він припустив, що “замість єдиного телемарафону можна було просто дати декілька мільйонів Oryx’у та партнерам, щоб вони постійно моніторили інформаційне середовище”. Адже “без “оріксів” та розумної інформаційної політики не буде західної допомоги, бо західний виборець повинен бачити нашу перемогу, а не чекати на офіційний прес-реліз”.

Читайте також:
Ракетами ATACMS вдалося знищити 9 гелікоптерів окупантів у Бердянську та Луганську, — експерт Oryx

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна