Спецоперація тривала близько двох тижнів: у ГУР розкрили нові подробиці звільнення “вишок Бойка”

Спецоперація зі звільнення так званих “вишок Бойка” у Чорному морі, які були окуповані Росією від 2015 року, зайняла близько двох тижнів.

Про це розповів командир групи ПЗРК спецпідрозділу ГУР “Артан” Олександр “Лютий” в інтерв’ю “РБК-Україна”.

За його словами, під час спецоперації російські війська з авіації намагались уразити українських спецпризначенців, які пересувались на катерах.

“Під час операції на “вишках Бойка” я відпрацьовував з ПЗРК і з катера. І зі своїм другим номером працював потім з самої “вишки” – це тоді, коли була операція з порятунку Конана. Тоді ми попередньо збили два Су-30, хоча це ще не підтверджена інформація”, – сказав “Лютий”.

Завдання групи ПЗРК під час таких операцій полягає не в тому, щоби збити якомога більше російських літаків. А в тому, щоб спрацювати на випередження і зберегти особовий склад. Саме тому “Лютий” і його люди починають випускати ракети ще до того, як у зону їхньої дії потрапляє ворожий літак. Тоді російська авіація отримує наказ розвертатись і летить геть.

Як зазначив Олександр, на “вишках” росіяни облаштували допоміжні позиції для ППО і радіорозвідки. Звільнення цих платформ дає більші можливості з переміщення в акваторії Чорного моря і десантування на узбережжі тимчасово окупованого Криму.

Крім цього, окупанти використовували “вишки Бойка” як бази.

“Там у них були розміщені метеорологічні станції, особисті речі, озброєння, техніка, багато боєприпасів різного типу. Я так розумію, що вони їх використовували як мобільний пункт дислокації та переміщення. Фактично багато обладнання, яке було знайдено там, ми вже використовуємо проти них же”, – заявив представник підрозділу ГУР “Артан”.

Під час операції спецпризначенці ГУР вичекали зручний момент, коли росіяни відвели з “вишок” частину особового складу.

“Тих, хто залишився, вдалось вибити. Зрештою ця операція зайняла в сумі близько двох тижнів”, – розповів Олександр.

Контекст

Наприкінці серпня британська розвідка констатувала, що на Чорному морі точаться бої за “вишки Бойка”.

11 вересня ГУР МОУ заявило, що Україна повернула під контроль ці газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів Криму в Чорному морі. Спецоперація, ймовірно, проводилася в серпні.

Росія окупувала “вишки Бойка” ще у 2015 році, а після початку повномасштабного вторгнення використовувала їх у військових цілях, зокрема як вертолітні майданчики і для розміщення радіолокаційних станцій (РЛС).

Під час унікальної спецоперації під контроль України повернули бурові платформи “Петро Годованець” та “Україна”, а також СПБУ “Таврида” і СПБУ “Сиваш”.

Окрім цього, вдалося захопити запас вертолітних боєприпасів типу НАР (некерованих авіаційних ракет), а також РЛС “Нева”, що може відстежувати рух суден у Чорному морі.

Під час однієї з фаз цієї операції відбувся бій між українськими спецпризначенцями на катерах та російським винищувачем Су-30. Внаслідок бою російський літак отримав ураження й змушений був відступити.

Читайте також:
Головною складністю було море, але росіяни здали вишки без бою: командир підрозділу ГУР розповів подробиці повернення “вишок Бойка”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна