Головною складністю було море, але росіяни здали вишки без бою: командир підрозділу ГУР розповів подробиці повернення “вишок Бойка”

На День Незалежності України 24 серпня українські захисники підняли прапор України над мисом Тарханут у західній частині Криму, а 11 вересня ГУР Міноборони повідомили про відновлення контролю над “вишками Бойка” у Чорному морі.

Подробиці операцій розповів командир спецпідрозділу ГУР МО України на псевдо Тимур виданню LIGA.net.

За його словами, операцію з повернення “вишок Бойка” планували два тижні. Діставалися туди не лише на катерах. А найбільшою складністю було саме море, оскільки до цього у його підрозділу був досвід роботи лише на річках.

“Це море. У мого підрозділу був досвід річкових диверсійних заходів, а морські (острів Зміїний, “вишки Бойка” та висадка в Криму) — це трохи інші відчуття, інший адреналін. Це багато води, дуже багато води, але це наша вода. Ми деокупували острів Зміїний, ми деокупували “вишки Бойка” і ми далі будемо по морю деокуповувати. У Чорному морі це все наше. Це допомагає нашим Силам оборони панувати над морем”, — підкреслив Тимур.

За словами командира ГУР, росіяни були на усіх вишках, але коли українські військові почали наближатися, втекли без бою.

“Зараз це не лише в морі. Це повсюди. Мій підрозділ б’ється на багатьох напрямках і ми зазвичай на багатьох напрямках бачимо, як росіяни тікають. Це звична річ”, — розповів він.

Після висадки підрозділи знешкодили радіолокаційні станції (РЛС), що були встановлені росіянами, та виставили прапори України.

На етапі прямування на наступне завдання відбувся бій з російським винищувачем.

Окрім цього, командир спецпідрозділу ГУР МО розповів нові подробиці висадки українських військових на мисі Тарханут.

“Треба було вразити місце, де перебували військові — там не казарми, там дім, де вони проживали. З гранатомета відпрацювали по цьому будинку, по патрульній машині. Відпрацювали стріляниною по військовослужбовцях, які на хвилинку задумалися, щоб до нас наблизитись. Але потім вони втекли звідти. Треба було виставити наш прапор. Ну і все, хлопці почали відхід. Ось цей етап відбувся так. Одне з поставлених завдань, щоб наш прапор замайорів у Криму, виконали”, — розповів він.

За його словами, в операції допомагали жителі Криму.

“Ми показали, що ми поруч, і вони показали. що вони поруч. Бо без наших небайдужих громадян там це було б неможливо. Ми зараз не можемо про це казати, але колись обов’язково це скажемо — у чому вони допомогли і як це вплинуло на операцію”, — підкреслив Тимур.

Читайте також:
ГУР переповіло деталі спецоперації “Пробудження сили” на мисі Тарханкут

Україна повернула контроль над “вишками Бойка” біля Криму, окупованими у 2015 році, — ГУР. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна