ГУР переповіло деталі спецоперації “Пробудження сили” на мисі Тарханкут

24 серпня 2023 року в День Незалежності України група розвідників-спецпризначенців висадилась на мисі Тарханкут, що в західній частині Криму ― чи не вперше за майже 10 років російської окупації на півострові був піднятий український прапор.  Спецоперація ГУР спільно з ВМС отримала назву «Пробудження Сили».

Про це в інтерв’ю виданню Le Monde розповів підполковник ГУР МО України Тимур, який командував операцією.

Так, Тимур, а також лейтенант на псевдо Іванов та двоє неназваних офіцерів української воєнної розвідки, яких за участь у місії нагородив Президент України, описали французьким журналістам деякі деталі кримської висадки.

За словами Тимура, під час виконання бойового завдання на тимчасово окупованому півострові спецпризначенці з гранатомета знищили будівлю та кілька транспортних засобів, якими користувались російські загарбники.

А піднятий у Криму державний прапор України мав для розвідників особливе значення.

«На прапорі був надрукований герб Воєнної розвідки України. Його нам довірив Кирило Буданов, коли віддав наказ привітати наших співгромадян у Криму 24 серпня», — повідомив Тимур.

Також він пояснив значення спецоперації «Пробудження Сили».

«Ми залишили прапор, щоб кримчани бачили, що ми прийшли, і щоб росіяни розуміли, що ми можемо з’являтися де завгодно і коли завгодно», — заявив Тимур.

Воїни ГУР МО України не розкрили ані кількості задіяних сил і засобів, ані часового відрізку реалізації бойового завдання, утім розповіли, що не всі охочі відвідати Крим отримали таку можливість.

«Багато хлопців хотіли з нами, але місця вистачило не всім. Дехто навіть був трохи невдоволеним, що Тимур не пустив до Криму», — сказав один з офіцерів ГУР МО України.

«Багато кроків здавались неможливими для виконання. Але все відбулось успішно», — додав Іванов.

Читайте також:
“Усі завдання виконано”: підрозділи ГУР здійснили висадку з боєм у Криму в рамках спецоперації

Контекст

Раніше, близько 5-ї години ранку, біля населеного пункту Маяк на мисі Тарханкут у Криму було чути вибухи, повідомили “Крим. Реалії”. Російські пропагандистські Telegram-канали стверджували, що в Криму невідомі на гумових човнах нібито обстріляли з берега кемпінг в Оленівці.
Канал Baza пише, що було 10 людей у двох човнах.  SHOT пише про чотири човни з “диверсантами”.

Після події в поліції Чорноморського району оголосили збір особового складу та запровадили план “Фортеця”.

Зазначимо, що в Маяку розташована база 3-го радіотехнічного полку у складі радіотехнічних військ повітряно-космічних сил ЗС РФ. Також на тарханкутському півострові розташований радіолокаційний вузол — РЛК “Небо-М” та РЛС “Каста-2Е2”. По периметру підготовлені позиції для ППО.

Варто зазначати, що це той самий мис Тарханкут, де 23 серпня було знищено російську систему С-400 “Тріумф”.

Мис Тарханкут на карті

Читайте також:
Не тільки “Тріумф” у Криму: ЗСУ вчора пошкодили три ЗРК С-300 на Херсонщині

За дроном ГУР біля Тарханкута гналися два ворожих вертольоти та літак. І не догнали. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна