В Ізраїлі вже 1200 загиблих, у секторі Гази – більше 950. Знищена система виявлення повітряних цілей ХАМАС

На початку п’ятого дня війни в Ізраїлі, 11 жовтня, місцеві ЗМІ повідомили про нові дані щодо загиблих на ізраїльському боці – щонайменше 1200 осіб.

Серед убитих громадян Ізраїлю, США, України, Росії, Таїланду, Непалу, Франції.

Ще близько 3000 людей було поранено.

МОЗ Гази повідомляє про більш ніж 950 убитих і 5000 поранених у секторі Гази. У ці дані не враховується ліквідація щонайменше 1500 палестинських терористів біля адмінкордонів Ізраїлю.

За даними UNRWA, близько 150 тисяч мешканців сектору Гази були змушені залишити свої будинки.

Єгипетське джерело повідомило, що уряд Ізраїлю готується до наземної операції в секторі Гази, яка може тривати кілька місяців. Офіційно це не підтверджено.

Станом на ранок середи Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) продовжує завдавати інтенсивних ударів у відповідь по цілях у Газі. Армія Ізраїлю повідомляє, що ударом з повітря в секторі Гази було знищено систему виявлення повітряних цілей, розроблену інженерами ХАМАСу. За цими даними, протягом багатьох років ХАМАС створював мережу високоякісних камер, захованих усередині сонячних бойлерів по всьому сектору Гази, з метою ідентифікації та відстеження літаків та гелікоптерів ЦАХАЛу. Ізраїльський літак протягом кількох хвилин атакував усі точки, пов’язані з цією мережею, і позбавив ХАМАС можливості відслідковувати польоти ізраїльської авіації та атакувати літаки та гелікоптери ЦАХАЛу.

При цьому бойовики з Гази знову обстріляли прикордонне ізраїльське місто Сдерот та околиці. Офіційні структури Ізраїлю повідомляють, що постраждалих внаслідок цього обстрілу немає.

Також ЦАХАЛ заявив про завершення третьої хвилі атак у Бейт-Хануні, що на півночі сектора Гази. Зазначається, що за добу в цьому районі атакували сотні терористичних об’єктів.

У ніч на 11 жовтня десятки військових літаків атакували понад 80 цілей у Бейт-Хануні: два відділення банку, що використовуються терористичною організацією ХАМАС для фінансування тероризму, підземний терористичний тунель, два оперативні штаби, два військові комплекси, в одному з яких знаходився штаб командира північної бригади ХАМАС, військову інфраструктуру будівлі військово-морських сил ХАМАС, де знаходився склад зброї, штаб ракетних сил “Ісламського джихаду”, штаб Луї Кафіші (одного з лідерів терористів), що знаходився в мечеті і використовувався також під склад зброї.

Читайте також:
Ізраїль переходить до “повного наступу” на cектор Гази

Війна ХАМАСу проти Ізраїлю

Уранці 7 жовтня ісламістське угруповання ХАМАС почало наступ на територію Ізраїлю з території сектора Гази, знищивши танк “Меркава” та захопивши військову базу зі значною кількістю бронетехніки, поліцейську дільницю тощо. Бойовики прорвалися в міста Сдерот, Ашкелон та деякі інші прилеглі населені пункти. Використовували для десанту човни, параплани, мопеди тощо.

Прем’єр-міністр Біньямін Нетаніягу виступив із заявою: “Громадяни, ми в стані війни!”

Оглядачі називають цю операцію найбільшою збройною акцією палестинців проти Ізраїлю з часів другої інтифади (2005 року).

Протягом першого дня війни ХАМАС випустив по ізраїльській території, за різними даними, від 3000 до 5000 ракет. Обстріляли південні та центральні райони Ізраїлю.

Очевидно, що збройну підтримку ХАМАСу надає Іран.

Надалі почалися бойові дії і на північному кордоні – з Ліваном та Сирією.

ЦАХАЛ провів мобілізацію, закликавши 300 тис. резервістів, та назвав свою військову операцію “Залізні мечі”. ХАМАС дав своїм діям назву “Шторм Аль-Акси”.

ЦАХАЛ (армія оборони Ізраїлю) завдає інтенсивних ударів у відповідь по цілях у секторі Гази. Зокрема знищено “Палестинські вежі” – адмінбудівлю ХАМАС.

В Армії оборони Ізраїлю заявляють, що протягом перших трьох днів війни було атаковано понад 1700 об’єктів у Газі, у тому числі 475 об’єктів ракетних сил терористів.

Протягом першого дня війни терористи захопили в полон більше сотні ізраїльтян та іноземних громадян, які їх утримують у секторі Гази.

Уряд Ізраїлю підтримав офіційне запровадження в країні воєнного стану. Надвечір 9 жовтня Ізраїль повернув контроль над усіма містами на кордоні з сектором Гази.

Від початку конфлікту (станом на ранок 11 жовтня) загинуло понад 1200 ізраїльтян. Серед убитих є громадяни США, Франції, України, Таїланду та ін.

Зокрема, було виявлено близько 260 убитих ізраїльтян у районі лісу Реїм, де під час нападу терористів проходив музичний фестиваль. Також багатьох ізраїльтян убили у своїх авто на дорозі біля міста Сдерот. У захоплених населених пунктах євреїв убивали цілими сім’ями.

Поранено, за офіційними даними, більше 3000 осіб.

Подібних втрат Ізраїль не зазнав за останні 50 років, з часів Війни Судного дня.

Надвечір 8 жовтня ЦАХАЛ оприлюднив перший список із 13 загиблих ізраїльських військовослужбовців.

МОЗ Гази 11 жовтня повідомило про більш ніж 950 убитих і 5000 поранених у Секторі. У цих даних не враховується ліквідація щонайменше 1500 палестинських терористів на території Ізраїлю.

Ізраїль відімкнув енергопостачання сектора Гази.

Біньямін Нетаніягу закликав мешканців Гази негайно залишити сектор, а міністр оборони Йоав Галант заявив, що Ізраїль змінить реальність у Газі на 50 років вперед.

Удень 8 жовтня стало відомо, що в Ізраїлі загинули двоє громадян України.

9 жовтня дипломати вивезли з ізраїльського міста Сдерот українського хлопчика, який отримав поранення під час нападу бойовиків. Також знайдено п’ятьох громадян, яких вважали зниклими безвісти на півдні Ізраїлю.

Глава Міноборони США Ллойд Остін заявив, що Пентагон забезпечить Ізраїль усім необхідним для самооборони і захисту цивільного населення від атаки терористів ХАМАС.

Надалі тривають ракетно-мінометні обстріли прикордонних ізраїльських територій із сектору Гази та масовані ракетні удари Ізраїлю по палестинській смузі.
Єгипетське джерело повідомило, що уряд Ізраїлю готується до наземної операції в секторі Гази, яка може тривати кілька місяців. Офіційно це не підтверджено.

Читайте також:
Ізраїль заявив, що ліквідовано міністра економіки ХАМАС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна