В Ізраїлі загинули двоє громадян України. ОНОВЛЕНО

доповнено

В Ізраїлі загинули двоє громадян України, українські дипломати вживають заходів для організації репатріації тіл загиблих.

Про це в неділю, 8 жовтня, з посиланням на наше посольство в Ізраїлі повідомляє “Інтерфакс-Україна“.

“Посольство України отримало підтвердження від поліції Ізраїлю щодо загибелі двох громадян України. Вживаються заходи щодо організації репатріації тіл загиблих.

Інформація про наявність громадян України серед поранених або зниклих безвісти наразі відсутня”, – йдеться в повідомленні посольства.

ОНОВЛЕНО
Як уточнив у коментарі “Суспільному” речник МЗС Олег Ніколенко, загиблі – дві українські жінки, що вже довгий час проживали в Ізраїлі.
“Консули надають необхідну консульську допомогу, підтримують зв‘язок із родичами”, — додав Олег Ніколенко.

Раніше цього дня речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко повідомив, що оперативний штаб МЗС України з надання допомоги українцям в Ізраїлі працює в цілодобовому режимі.

“За минулу добу українські дипломати розшукали 1 громадянина, який зник на півдні країни. Допомогли 1 родині виїхати з міста Ашкелон. Знайшли тимчасове житло для двох сімей на тлі скасованих авіарейсів”, – зазначив Ніколенко.

У МЗС повідомили, що загалом оперативний штаб опрацював 80 звернень громадян. Запити стосувалися встановлення місця перебування родичів, шляхів виїзду із зон бойових дій, пошуку тимчасового житла, отримання інформації про розвиток безпекової ситуації та порядок дій для забезпечення власної безпеки.

У відомстві наголосили, що українське посольство перебуває на постійному контакті з ізраїльською поліцією, рятувальними службами, основними лікарнями, інститутом судової медицини Ізраїлю.

“Тримаємо також зв’язок з українцями, які перебувають у Секторі Гази, розробляємо маршрути екстреного виїзду з анклаву у разі настання такої необхідності”, – зазначив речник, наголосивши, що дипломати готові надавати максимальне сприяння та захист громадянам України і “нікого не залишать напризволяще”.

У будь-якій критичній ситуації українці можуть звертатися на “гарячі лінії”:
Посольства України в Ізраїлі – +972 546 676 782;
Української дипустанови в м. Рамалла – +972 59 823 93 99.

Війна ХАМАСу проти Ізраїлю

Уранці 7 жовтня ісламістське угруповання ХАМАС почало наступ на територію Ізраїлю з території сектора Гази, знищивши танк “Меркава” та захопивши військову базу зі значною кількістю бронетехніки, поліцейську дільницю тощо. Бойовики прорвалися в міста Сдерот, Ашкелон та деякі інші прилеглі населені пункти. Використовували для десанту човни, параплани, мопеди тощо.

Збройне крило ХАМАСу заявило, що на початку військової операції запустило 5 тисяч ракет і артилерійських снарядів за 20 хвилин.

Очевидно, що збройну підтримку ХАМАСу надає Іран.

Прем’єр-міністр Біньямін Нетаніягу виступив із заявою: “Громадяни, ми в стані війни!”

Оглядачі називають цю операцію найбільшою збройною акцією палестинців проти Ізраїлю з часів другої інтифади (2005 року).

Протягом першого дня війни ХАМАС випустив ізраїльською територією, за різними даними, від 3000 до 5000 ракет. Обстріляли південні та центральні райони Ізраїлю. ЦАХАЛ (армія оборони Ізраїлю) завдає інтенсивних ударів у відповідь по цілях у секторі Гази. Зокрема знищено “Палестинські вежі” – адмінбудівлю ХАМАС.

ЦАХАЛ проводить мобілізацію та називає свою військову операцію “Залізні мечі”. ХАМАС дав своїм діям назву “Шторм Аль-Акси”.

Протягом першого дня війни терористи захопили в полон десятки ізраїльтян та іноземних громадян, які їх утримують у секторі Гази.

За даними ізраїльських ЗМІ, в перший день у країні не менше 300 людей було вбито внаслідок нападів терористів та ракетних обстрілів. МОЗ Ізраїлю повідомляє також, що близько 1600 отримали поранення та травми.

Від початку конфлікту (станом на середину дня 8 жовтня) загинуло близько 600 ізраїльтян, поранених — 2048.

Подібних втрат Ізраїль не зазнав за останні 50 років, з часів Війни Судного дня.

МОЗ Гази повідомляє про приблизно 250 убитих палестинців у перший день війни та близько 2000 поранених.

При цьому Ізраїль відімкнув електропостачання сектора Гази.

Біньямін Нетаніягу закликав мешканців Гази негайно залишити сектор, а міністр оборони Йоав Галант заявив, що Ізраїль змінить реальність у Газі на 50 років вперед.

Наступного ранку ліванське угрупування “Хезболла” повідомило, що випустило з протилежного боку “десятки ракет і снарядів” по трьох ізраїльських позиціях у спірному районі Маунт-Дов на знак солідарності з атакою ХАМАС на Ізраїль. ЦАХАЛ на півночі відповів своїми ударами.

Глава Міноборони США Ллойд Остін заявив, що Пентагон забезпечить Ізраїль усім необхідним для самооборони і захисту цивільного населення від атаки терористів ХАМАС.

Читайте також:
Війна в Ізраїлі: могла загинути українка, ще двох наших шукають. Звернення Зеленського

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна