ЗМІ пишуть, що Іран допоміг спланувати напад на Ізраїль. Але Іран заперечує

Іран допоміг ХАМАС спланувати напад на Ізраїль під час зустрічі в Бейруті (Ліван) минулого тижня, ця робота тривала впродовж кількох тижнів.

Про це повідомляє Wall Street Journal у неділю, 8 жовтня.

“Співробітники служби безпеки Ірану допомогли спланувати суботній раптовий напад ХАМАС на Ізраїль і дали зелене світло на напад під час зустрічі в Бейруті минулого понеділка, за словами високопоставлених членів ХАМАС і Хезболли, ще одного підтримуваного Іраном угруповання бойовиків”, – ідеться в публікації.

Із посиланням на представників ХАМАСу і Хезболли йдеться про те, що розроблення планів тривало із серпня і включало кілька зустрічей у Бейруті, в яких брали участь члени Корпусу вартових ісламської революції.

Місія Ірану в Організації Об’єднаних Націй заявила, що Тегеран не причетний до одного з найкривавіших в історії нападів на Ізраїль, коли ісламістське угрупування ХАМАС вбило 700 ізраїльтян і викрало ще десятки.

“Рішучі заходи, вжиті Палестиною, є цілком законним захистом проти семи десятиліть гнітючої окупації і жахливих злочинів, скоєних нелегітимним сіоністським режимом. Ми рішуче виступаємо в підтримку Палестини, однак ми не беремо участі у вживанні Палестиною заходів у відповідь, оскільки вони приймаються виключно самою Палестиною”, – йдеться в заяві, яку цитує Reuters.

Видання зазначає, що Іран не приховує, що підтримує ХАМАС, фінансує і озброює це угруповання, а також іншу палестинську бойову організацію “Ісламський джихад”.

Місія Ірану в ООН заявила, що “успіх” операції ХАМАСу пояснюється її несподіваністю, мовляв, саме це призвело до “найбільшого провалу” ізраїльських служб безпеки.

Читайте також:
Напад ХАМАСу став найбільшим провалом ізраїльської розвідки за 50 років. Що відбувається надалі

Війна ХАМАСу проти Ізраїлю

Уранці 7 жовтня ісламістське угруповання ХАМАС почало наступ на територію Ізраїлю з території сектора Гази, знищивши танк “Меркава” та захопивши військову базу зі значною кількістю бронетехніки, поліцейську дільницю тощо. Бойовики прорвалися в міста Сдерот, Ашкелон та деякі інші прилеглі населені пункти. Використовували для десанту човни, параплани, мопеди тощо.

Відеопрогравач

00:00
00:27

Збройне крило ХАМАСу заявило, що на початку військової операції запустило 5 тисяч ракет і артилерійських снарядів за 20 хвилин.

Очевидно, що збройну підтримку ХАМАСу надає Іран.

Прем’єр-міністр Біньямін Нетаніягу виступив із заявою: “Громадяни, ми в стані війни!”

Оглядачі називають цю операцію найбільшою збройною акцією палестинців проти Ізраїлю з часів другої інтифади (2005 року).

Протягом першого дня війни ХАМАС випустив ізраїльською територією, за різними даними, від 3000 до 5000 ракет. Обстріляли південні та центральні райони Ізраїлю. ЦАХАЛ (армія оборони Ізраїлю) завдає інтенсивних ударів у відповідь по цілях у секторі Гази. Зокрема знищено “Палестинські вежі” – адмінбудівлю ХАМАС.

ЦАХАЛ проводить мобілізацію та називає свою військову операцію “Залізні мечі”. ХАМАС дав своїм діям назву “Шторм Аль-Акси”.

Протягом першого дня війни терористи захопили в полон десятки ізраїльтян та іноземних громадян, які їх утримують у секторі Гази.

За даними ізраїльських ЗМІ, в перший день у країні не менше 300 людей було вбито внаслідок нападів терористів та ракетних обстрілів. МОЗ Ізраїлю повідомляє також, що близько 1600 отримали поранення та травми.

Подібних втрат Ізраїль не зазнав за останні 50 років, з часів Війни Судного дня.

МОЗ Гази повідомляє про приблизно 250 убитих палестинців у перший день війни та близько 2000 поранених.

При цьому Ізраїль відімкнув електропостачання сектора Гази.

Біньямін Нетаніягу закликав мешканців Гази негайно залишити сектор, а міністр оборони Йоав Галант заявив, що Ізраїль змінить реальність у Газі на 50 років вперед.

Наступного ранку ліванське угрупування “Хезболла” повідомило, що випустило з протилежного боку “десятки ракет і снарядів” по трьох ізраїльських позиціях у спірному районі Маунт-Дов на знак солідарності з атакою ХАМАС на Ізраїль. ЦАХАЛ на півночі відповів своїми ударами.

Глава Міноборони США Ллойд Остін заявив, що Пентагон забезпечить Ізраїль усім необхідним для самооборони і захисту цивільного населення від атаки терористів ХАМАС.

Читайте також:
Війна в Ізраїлі: могла загинути українка, ще двох наших шукають. Звернення Зеленського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна