Війна в Ізраїлі: могла загинути українка, ще двох наших шукають. Звернення Зеленського

За деякими даними, внаслідок бойових дій в Ізраїлі могла загинути щонайменше одна громадянка України.

Про це йдеться у вечірньому відеозверненні президента Володимира Зеленського 7 жовтня.

“Станом на зараз перевіряється інформація про можливу загибель однієї громадянки України та проводиться розшук двох наших громадян”, – сказав Зеленський.

За його словами, через терористичний напад на Ізраїль та загрозу нашим громадянам, які перебувають в Ізраїлі, створено оперативний штаб при МЗС України.

“Будь ласка, дорогі українці, якщо ви перебуваєте в Ізраїлі, будьте максимально уважні. За будь-якої потреби, будь ласка, звертайтесь у наше посольство будь-яким доступним вам способом: Україна допоможе всім своїм людям, щоб не відбувалось”, – додав президент.

Він розповів, що від ранку перебуває “на постійному звʼязку з нашими дипломатами, з розвідкою”.

“Сьогодні весь світ побачив жахливі кадри з Ізраїлю – кадри того, як терористи знущаються з жінок, чоловіків, як захоплюють у заручники навіть літніх людей, не жаліючи… Терористичний напад на Ізраїль був ретельно підготовлений, увесь світ розуміє, які саме спонсори терору могли спонукати та забезпечити організацію цієї атаки.

Ізраїль має повне право на захист від терору, як і будь-яка інша держава. Жодної підтримки терористам!
Хай цінність людського життя та несприйняття терору будуть тими принципами, які нарешті обʼєднають увесь світ”, – заявив Зеленський.

Війна ХАМАСу проти Ізраїлю. Контекст

Уранці 7 жовтня ісламістське угруповання ХАМАС почало наступ на територію Ізраїлю з території сектора Гази, захопивши військову базу, захопивши полонених та вбивши велику кількість військових і цивільних.

Збройне крило ХАМАСу заявило, що на початку військової операції запустило 5 тисяч ракет і артилерійських снарядів за 20 хвилин.

Прем’єр-міністр Біньямін Нетаніягу виступив із заявою: “Громадяни, ми в стані війни!”

Оглядачі називають цю операцію найбільшою збройною акцією палестинців проти Ізраїлю з часів другої інтифади (2005 року).

Ізраїль почав антитерористичну операцію “Залізні мечі” та завдав нищівних ракетних ударів по цілях у секторі Гази, зокрема по адмінбудівлях ХАМАСу. Також Ізраїль відімкнув електропостачання сектора Гази.

Міністерство охорони здоров’я Ізраїлю офіційно інформувало, що станом на 20:00 до лікарень доставлено 1104 постраждалих в результаті ракетних обстрілів і нападів терористів. Серед поранених 17 у критичному стані, 200 у тяжкому стані.
ЗМІ повідомляють про 100-150 або й 200 загиблих ізраїльтян. Ці відомості офіційно не підтверджені.

МОЗ Гази заявляє про понад 230 загиблих внаслідок ударів ЦАХАЛу по цілям у секторі. До лікарень доставлено близько 1700 поранених.

Читайте також:
“Це злочин проти світу”: Зеленський підтримав Ізраїль після атаки ХАМАСу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна