США на допомогу Ізраїлю вже перекидають авіаносці і надають зброю

Пентагон почав передислокацію авіаносної ударної групи ВМС США на Близький Схід, а президент Джо Байден повідомив, що додаткова допомога від Сполучених Штатів уже в дорозі до Ізраїлю. Таким чином американські союзники реагують на масований напад ХАМАСу на територію Ізраїлю.

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив 8 жовтня: “Я дав вказівку про переміщення авіаносної ударної групи ВМС США “Gerald R. Ford” до Східного Середземномор’я. До неї входять авіаносець ВМС США “Gerald R. Ford” (CVN-78), крейсер керованих ракет класу “Тікондерога” “Normandy” (CG 60), а також есмінці класу “Arleigh-Burke”, “Thomas Hudner” (DDG 116), “Ramage” (DDG 61), “Carney” (DDG 64) і “Roosevelt” (DDG 80).

Ми також здійснили кроки з посилення ескадрилій винищувачів ВПС США F-35, F-15, F-16 і A-10 в регіоні. США підтримують війська в готовності до подальшого посилення сил стримування в усьому світі, якщо це буде потрібно”, – цитує Остіна сайт Пентагону 8 жовтня.

Міністр також повідомив, що уряд Сполучених Штатів швидко надасть Армії оборони Ізраїлю додаткове обладнання й ресурси, в тому числі боєприпаси. Перша допомога у сфері безпеки почне надходити вже 8 жовтня і прибуде найближчими днями.

“Посилення наших об’єднаних сил на додаток до матеріальної підтримки, яку ми швидко надамо Ізраїлю, підкреслює непохитну підтримку Сполученими Штатами Армії оборони Ізраїлю та ізраїльського народу. Я і моя команда продовжуватимемо підтримувати тісний контакт з нашими ізраїльськими колегами, щоб гарантувати, що вони мають все необхідне для захисту своїх громадян і захисту від цих жахливих терористичних атак”, – йдеться в заяві Остіна.

Водночас президент США Джо Байден у розмові з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаніягу повідомив, що “додаткова допомога для Армії оборони Ізраїлю вже в дорозі до Ізраїлю, і ще більше буде доставлено найближчими днями”.

“Лідери також обговорили поточні зусилля, спрямовані на те, щоб жоден ворог Ізраїлю не вважав, що він може або повинен шукати вигоду з нинішньої ситуації”, – розповіли в Білому домі.

Перед цим Білий дім заявив, що президент США Джо Байден наказав надати “додаткову підтримку” Ізраїлю “перед обличчям цього безпрецедентного терористичного нападу з боку ХАМАСу”.

Війна ХАМАСу проти Ізраїлю

Уранці 7 жовтня ісламістське угруповання ХАМАС почало наступ на територію Ізраїлю з території сектора Гази, знищивши танк “Меркава” та захопивши військову базу зі значною кількістю бронетехніки, поліцейську дільницю тощо. Бойовики прорвалися в міста Сдерот, Ашкелон та деякі інші прилеглі населені пункти. Використовували для десанту човни, параплани, мопеди тощо.

Збройне крило ХАМАСу заявило, що на початку військової операції запустило 5 тисяч ракет і артилерійських снарядів за 20 хвилин.

Очевидно, що збройну підтримку ХАМАСу надає Іран.

Прем’єр-міністр Біньямін Нетаніягу виступив із заявою: “Громадяни, ми в стані війни!”

Оглядачі називають цю операцію найбільшою збройною акцією палестинців проти Ізраїлю з часів другої інтифади (2005 року).

Протягом першого дня війни ХАМАС випустив ізраїльською територією, за різними даними, від 3000 до 5000 ракет. Обстріляли південні та центральні райони Ізраїлю. ЦАХАЛ (армія оборони Ізраїлю) завдає інтенсивних ударів у відповідь по цілях у секторі Гази. Зокрема знищено “Палестинські вежі” – адмінбудівлю ХАМАС.

ЦАХАЛ проводить мобілізацію та називає свою військову операцію “Залізні мечі”. ХАМАС дав своїм діям назву “Шторм Аль-Акси”.

Протягом першого дня війни терористи захопили в полон десятки ізраїльтян та іноземних громадян, які їх утримують у секторі Гази.

За даними ізраїльських ЗМІ, в перший день у країні не менше 300 людей було вбито внаслідок нападів терористів та ракетних обстрілів. МОЗ Ізраїлю повідомляє також, що близько 1600 отримали поранення та травми.

Від початку конфлікту (станом на вечір 8 жовтня) загинуло більше 700 ізраїльтян. Поранено, за офіційними даними, більше 2200. Ще понад 100 – викрадені.

Зокрема, було виявлено близько 260 убитих ізраїльтян у районі лісу Реїм, де під час нападу терористів проходив музичний фестиваль. Також багатьох ізраїльтян убили у своїх авто на дорозі біля міста Сдерот.

Подібних втрат Ізраїль не зазнав за останні 50 років, з часів Війни Судного дня.

Уряд Ізраїлю підтримав офіційне запровадження в країні воєнного стану.

Надвечір 8 жовтня ЦАХАЛ оприлюднив список із 13 загиблих ізраїльських військовослужбовців.

МОЗ Гази повідомляло про приблизно 250 убитих палестинців у перший день війни та близько 2000 поранених.

При цьому Ізраїль відімкнув електропостачання сектора Гази.

Біньямін Нетаніягу закликав мешканців Гази негайно залишити сектор, а міністр оборони Йоав Галант заявив, що Ізраїль змінить реальність у Газі на 50 років вперед.

Зранку 8 жовтня ліванське угрупування “Хезболла” повідомило, що випустило з протилежного боку “десятки ракет і снарядів” по трьох ізраїльських позиціях у спірному районі Маунт-Дов на знак солідарності з атакою ХАМАС на Ізраїль. ЦАХАЛ на півночі відповів своїми ударами.

Удень 8 жовтня стало відомо, що в Ізраїлі загинули двоє громадян України.

Глава Міноборони США Ллойд Остін заявив, що Пентагон забезпечить Ізраїль усім необхідним для самооборони і захисту цивільного населення від атаки терористів ХАМАС.

Читайте також:
Урок Ізраїлю – така модель безпеки не підходить для України, лише НАТО, – Клімкін

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна