Урок Ізраїлю – така модель безпеки не підходить для України, лише НАТО, – Клімкін

Колишній міністр закордонних справ України (2014-2019) Павло Клімкін після масованого нападу ХАМАС на Ізраїль зробив висновок, що “ізраїльська” модель безпеки не підходить для України.

Про це він написав у фейсбуці в неділю, 8 жовтня.

“Один висновок з того, що відбувається в Ізраїлі, для нас вже очевидний. Це те, що “ізраїльська” модель безпеки нам в протистоянні з РФ не пасує. І ми маємо жорстко і креативно використовувати цей аргумент з нашими союзниками з НАТО, насамперед з американцями”, – зазначив дипломат.

“Звісно, аналіз того, що відбулося, чому не спрацювали шалені інвестиції в безпеку в Ізраїлі, ще попереду. Для Ізраїлю це також момент істини – тепер там буде відлік часу “до і після” цієї атаки.
Нам теж варто детально подивитися на те, як і чому не спрацювали ізраїльські системи безпеки, адже в Ізраїлю є чому і потрібно навчатися. Але брати за основу їхню модель безпеки для нас означає постійно бути у стані небезпеки”, – додав Клімкін.

Ексглава МЗС наголосив, що відтак для України “ніяких альтернатив НАТО в сьогоднішній реальності немає”.

Читайте також:
В Ізраїлі загинули двоє громадян України

Війна ХАМАСу проти Ізраїлю

Уранці 7 жовтня ісламістське угруповання ХАМАС почало наступ на територію Ізраїлю з території сектора Гази, знищивши танк “Меркава” та захопивши військову базу зі значною кількістю бронетехніки, поліцейську дільницю тощо. Бойовики прорвалися в міста Сдерот, Ашкелон та деякі інші прилеглі населені пункти. Використовували для десанту човни, параплани, мопеди тощо.

Збройне крило ХАМАСу заявило, що на початку військової операції запустило 5 тисяч ракет і артилерійських снарядів за 20 хвилин.

Очевидно, що збройну підтримку ХАМАСу надає Іран.

Прем’єр-міністр Біньямін Нетаніягу виступив із заявою: “Громадяни, ми в стані війни!”

Оглядачі називають цю операцію найбільшою збройною акцією палестинців проти Ізраїлю з часів другої інтифади (2005 року).

Протягом першого дня війни ХАМАС випустив ізраїльською територією, за різними даними, від 3000 до 5000 ракет. Обстріляли південні та центральні райони Ізраїлю. ЦАХАЛ (армія оборони Ізраїлю) завдає інтенсивних ударів у відповідь по цілях у секторі Гази. Зокрема знищено “Палестинські вежі” – адмінбудівлю ХАМАС.

ЦАХАЛ проводить мобілізацію та називає свою військову операцію “Залізні мечі”. ХАМАС дав своїм діям назву “Шторм Аль-Акси”.

Протягом першого дня війни терористи захопили в полон десятки ізраїльтян та іноземних громадян, які їх утримують у секторі Гази.

За даними ізраїльських ЗМІ, в перший день у країні не менше 300 людей було вбито внаслідок нападів терористів та ракетних обстрілів. МОЗ Ізраїлю повідомляє також, що близько 1600 отримали поранення та травми.

Від початку конфлікту (станом на середину дня 8 жовтня) загинуло близько 600 ізраїльтян, поранених — 2048.

Подібних втрат Ізраїль не зазнав за останні 50 років, з часів Війни Судного дня.

МОЗ Гази повідомляло про приблизно 250 убитих палестинців у перший день війни та близько 2000 поранених.

При цьому Ізраїль відімкнув електропостачання сектора Гази.

Біньямін Нетаніягу закликав мешканців Гази негайно залишити сектор, а міністр оборони Йоав Галант заявив, що Ізраїль змінить реальність у Газі на 50 років вперед.

Наступного ранку ліванське угрупування “Хезболла” повідомило, що випустило з протилежного боку “десятки ракет і снарядів” по трьох ізраїльських позиціях у спірному районі Маунт-Дов на знак солідарності з атакою ХАМАС на Ізраїль. ЦАХАЛ на півночі відповів своїми ударами.

Глава Міноборони США Ллойд Остін заявив, що Пентагон забезпечить Ізраїль усім необхідним для самооборони і захисту цивільного населення від атаки терористів ХАМАС.

Читайте також:
Війна в Ізраїлі: могла загинути українка, ще двох наших шукають. Звернення Зеленського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна