Сумський завод ім. Фрунзе постачав до РФ насоси для атомних станцій “Росатому”

Служба безпеки повідомила про підозру керівникам сумського заводу, які постачали в Росію насоси для атомних реакторів.

Про це повідомляє пресслужба СБУ у четвер, 21 вересня.

Служба безпеки ліквідувала масштабну схему постачання до РФ стратегічно важливої продукції для атомної енергетики та нафтогазової галузі країни-агресора.

Правоохоронці не вказують назву підприємства, але зазначає, що воно входить до структури російської фінансово-промислової групи ГМС, яка є однією з найбільших “донорів” російського бюджету.

За даними джерел “Економічної правди”, йдеться про Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання ім. М.В. Фрунзе.

У результаті слідчих дій статутний капітал, нерухоме та рухоме майно українського заводу на загальну суму майже 365 млн грн заарештовано.

За даними слідства, після початку великої війни керівництво сумського заводу розробило схему постачання української продукції до Росії в обхід накладених санкцій. Для маскування було задіяно підконтрольні комерційні структури з декількох країн Європи та Азії.

Іноземні підприємства закуповували насосне обладнання нібито для своїх потреб, а потім переправляли його кінцевим замовникам до Росії.

Також посадовці постачали українське насосне обладнання до двох азійських країн для будівництва атомних електростанцій під керівництвом “Росатому”.

Під час обшуків за місцями роботи і фактичного проживання учасників схеми правоохоронці вилучили документи, комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами оборудки.

Двом посадовцям заводу повідомлено про підозру у колабораційній діяльності, вчиненій організованою групою.

Вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми.

Читайте також:
На оборонному заводі в Миколаївській області завелася ворожа агентура – прийшли силовики

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна