На оборонному заводі в Миколаївській області завелася ворожа агентура – прийшли силовики

У Миколаївській області викрили агентурну мережу російської розвідки. Члени групи збирали розвіддані про кількість та види військової техніки Сил оборони, яка прибуває до регіону, зокрема, для ремонту і техобслуговування.

Про це повідомили СБУ та прокуратура Миколаївщини.

За даними слідства, керівником агентурної групи є працівник місцевого оборонного підприємства. Його російська розвідка завербувала ще під час його навчання у військовому інституті колишнього СРСР. З того часу він перебував у «режимі очікування» і був «розконсервований» після початку повномасштабного вторгнення РФ.

59-річний житель Миколаєва є колишнім військовим льотчиком. Слідчі зазначають, що він є проросійськи налаштованим та добровільно змовився з представниками РФ.

Для виконання завдань він створив мережу з однодумців, до якої залучив:

  • свою дружину, з якою працював на оборонному заводі (прокуратура пише про 59-річну заступницю керівника німецько-українського благодійного фонду);
  • 57-річного працівника одного з департаментів Миколаївської міської ради;
  • свого товариша по службі — 55-річного військового пенсіонера.

З останнім фігурант особисто проводив зустрічі та заходи вербовки, присвоював оперативні псевдоніми, дані про які передавав представнику РФ.

За даними слідства, фігуранти діяли за двома основними напрямками розвідувально-підривної діяльності.

На першому подружжя російських агентів збирало інформацію про наявні зразки і технічний стан українського озброєння на оборонному підприємстві. Організатор агентурної мережі мав доступ до інформації з грифом «Таємно», тож передав росії інформацію про техніку, що ремонтується на підприємстві, які запчастини використовуються та звідки надходять, місце розташування ремонтних потужностей, копії контрактів на закупівлю послуг

Ще двоє російських агентів відстежували місця базування та маршрути переміщення підрозділів ЗСУ, які залучені до оборони регіону або контрнаступальних операцій на південному фронті.

Отримані дані російська агентура передавала своєму резиденту, а він вже мав «звітувати» перед «куратором» з ГРУ. Для комунікації використовували анонімні чати в одному з месенджерів.

Під час обшуків у зловмисників вилучено російські документи, заборонену комуністичну символіку та незареєстровану зброю.

Трьом затриманим повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України — державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану.

Четвертому фігуранту інкриміновано ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України — несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння, бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ.

Наразі всі вони перебувають під вартою. Зловмисникам загрожує довічне ув’язнення.

Читайте також:
СБУ викрила нові злочини прокремлівського блогера Подоляки, який “наводив” ракети на Миколаїв

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна