Звільнення Андріївки під Бахмутом: “треба вивчити принципи організації та застосування військ 3-ї штурмової бригади”

Юрій Бутусов
журналіст, редактор інтернет-видання “Цензор”

(FB)

15 вересня увійде в історію як блискуча перемога українських військ та розгром росіян у битві за село Андріївка під Бахмутом, яка розпочалась у травні 2023 року.

Підтверджені втрати росіян тільки за останній місяць, які згодом будуть продемонстровані, – командир 85-ї мотострілецької бригади, начальник розвідки 72-ї мотострілецької бригади, три командири батальонів 72-ї бригади, сотні солдат та офіцерів.

Ворог чинив шалений спротив – ціла російська бригада обороняла одне село з двох вулиць та півсотні будинків, кожного дня росіяни з Андріївки виносили “200-х” та “300-х”, присилали поповнення, направляли штурмові групи для контратак. Фланги 72-ї бригади прикривали 85-та та 57-ма мотострілецькі та 31-ша десантно-штурмові бригади ЗС РФ. У складі російського угруповання в районі Андріївки діяли окремі підрозділи – кадировська гвардія “Ахмат”, 10-та бригада спецназу ЗС РФ, окремий розвідувальний батальйон ВДВ “Еспаньйола”, озброєний великою кількістю FPV-дронів. Росіян підтримували значні сили авіації.

Але 3-тя штурмова бригада ЗСУ під командуванням полковника Андрія Білецького продемонструвала перевагу над росіянами в боєздатності, організації, управлінні. Це стало перемогою саме якості над кількістю.

Перемога була б неможлива без ефективних дій приданих 3-й штурмовій підрозділів – частин 92-ї механізованої бригади, прикордонників, стрілецького батальону, кількох підрозділів ударних дронів, артилерійської підтримки сусідніх бригад та артилерії оперативно-тактичного управління.

Ось так досягається прорив та знищення вузлів ешелонованої оборони ЗС РФ – треба уважно вивчити принципи організації та застосування військ 3-й штурмової бригади у битві за Андріївку.

У цих боях загинуло, на жаль, багато справжніх героїв і патріотів України.

12 вересня в боях на Бахмутському напрямку загинув 30-річний воїн 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ Олександр “Фарш”. В останньому своєму інтерв’ю боєць казав: “Хай краще дізнаються, що я загинув, аніж здався”.

Ворог був потужний та не поступався ні в кількості військ, ні в кількості боєприпасів. Але втрати росіян в рази вищі. Чому? 3-тя штурмова не проводила “м’ясні штурми”, а навпаки, створювала перевагу у маневрі вогнем, постійно покращувала ситуаційну обізнаність, ретельно будувала взаємодію та злагодженість, перегравала противника у тактиці та швидкості ухвалення рішень. Головним принципом було уникнути значних жертв особового складу та зберігати високий темп втрат противника.

Вітаю з цим справжнім успіхом воїнів, які взяли участь у жорстоких боях за Андріївку – уся ваша важка праця дала результат.

Вічна слава усім героям, хто наближав цю перемогу ціною свого життя.

Читайте також:
Був ультиматум – “полон або смерть”: 3 ошбр розповіла, як брала в полон росіян під час звільнення Андріївки. ВІДЕО


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна