Завершено ліквідацію наслідків катастрофи Каховської ГЕС у частині протиепідемічних заходів, – МОЗ

В Україні завершили ліквідацію наслідків після підриву росіянами греблі Каховської ГЕС у частині протиепідемічних заходів, при цьому вдалося уникнути спалахів інфекційних хвороб, зокрема холери.

Про це 4 вересня повідомив заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

“Завдяки злагодженій роботі спеціалістів Центрів контролю та профілактики хвороб та медиків, екстрених служб та оперативному обміну інформацією з органами місцевого самоврядування і тому, що люди дослухались до обмежень та рекомендацій, вдалося уникнути спалахів інфекційних хвороб”, – зазначив Кузін.

За словами головного санітарного лікаря, на постраждалих територіях було розгорнуто три інфекційні хаби. Більш ніж три тисячі людей із гострою кишковою інфекцією були обстежені на холеру — холери не виявлено в жодному випадку.

Якщо у перші дні після затоплення внаслідок руйнування Каховської ГЕС за бактеріологічними показниками невідповідність санітарним нормам сягала 35%, тепер  рівень забруднення водойм знизився до відхилення у 10% в окремих точках моніторингу.

Моніторинг морської та річкової води з поверхневих водойм продовжуватиметься й надалі.

“У разі фіксації відхилень чи невідповідності санітарно-гігієнічним нормам Центри контролю та профілактики хвороб інформуватимуть органи місцевого самоврядування та громади щодо можливих ризиків”, – зазначив Ігор Кузін.

Також із липня на територіях постраждалих громад Миколаївської та Херсонської областей, де вода повністю відступила, а земля підсохла, фахівці дослідили понад 100 проб ґрунту.

Підрив Каховської ГЕС: передісторія та наслідки

6 червня російські окупаційні війська підірвали дамбу Каховської ГЕС. У Херсонській області відбулася евакуація населення з небезпечних районів, де починалося затоплення. До зони надзвичайної ситуації потрапили 180 населених пунктів Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей, у яких проживало майже 900 тисяч осіб.

З окупованої території евакуація, за рідкісними випадками, не проводилася. 6 червня мешканців Олешківської громади, які намагалися виїхати самостійно, загарбники не випускали. Із цими територіями майже не було зв’язку.

Підрив греблі Каховської ГЕС, розлив Дніпра нижче за течією та наступне зміління річки загрожувало Дніпропетровщині, Запоріжжю та Херсонщині важкими екологічними та економічними наслідками.

Майже 700 тисяч українців залишилися без доступу до питної води. Для потреб населення та недопущення спалахів інфекційних хвороб до зони надзвичайної ситуації було доставлено 148 тисяч тонн питної й технічної води.

Одразу після теракту на Каховській ГЕС на території Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської та Одеської областей на базі центрів контролю та профілактики хвороб було сформовано 97 груп оперативного реагування на біологічні, хімічні та радіаційні загрози.

За даними МВС на 12 червня, внаслідок паводку від підриву Каховської ГЕС 10 людей загинули і 42 вважалися зниклими безвісти на підконтрольній території. На 19 червня стало відомо про 18 загиблих і понад 30 загиблих безвісти.
З окупованого лівобережжя Херсонщини повідомляли про десятки жертв.

Надалі вода почала спадати і в водосховищі, і в Дніпрі біля Херсона.

На 8 червня рівень води в Каховському водосховищі перетнув “мертву” водозабору точку і сягнув 12,5 м (при 12,7 м, коли водозабір можливий). Станом на 14 червня Каховське водосховище втратило 70% води. Надалі витік тривав.

25 червня Дніпро в Херсоні повернувся на рівень, що був до підриву ГЕС.

Українське керівництво стверджує, що росіяни підірвали греблю ГЕС, щоб зупинити контрнаступ ЗСУ. Західні партнери зазначають, що наразі немає точних відомостей, хто саме підірвав греблю, але в будь-якому разі це є наслідком російської повномасштабної агресії.

Російські загарбники захопили головну споруду Північно-Кримського каналу і Каховську ГЕС 24 лютого минулого року.
Головне управління розвідки МОУ в жовтні повідомляло, що Каховську ГЕС росіяни замінували ще в квітні 2022 року. Тоді йшлося про те, що окупанти передбачали швидке звільнення українськими військовими правобережної частини Херсонської області та готували серію терактів на цій території. Зокрема, під загрозою руйнування опинились дамба Каховського водосховища та агрегати Каховської гідроелектростанції.
Також у жовтні 2022 року Генеральний штаб ЗС України та американський Інститут дослідження війни наголошували, що росіяни створюють інформаційне поле для ймовірної інсценованої атаки на окуповану ними Каховську ГЕС, щоб виправдати або прикрити свій відступ на Херсонщині.

9 червня СБУ опублікувала перехоплення розмови, згідно з яким Каховську ГЕС підірвала диверсійна група росіян.

Читайте також:
Уряд затвердив експериментальний проєкт з відбудови підірваної Каховської ГЕС

Банкова показала обміліле Каховське водосховище після російського теракту на ГЕС. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна