Російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС. ВІДЕО

доповнено

Російські окупаційні війська підірвали дамбу Каховської ГЕС, що загрожує затопленнями й підтопленнями населеним пунктам нижче за течією Дніпра, передусім на лівому березі, зокрема й частині Херсона.

Відео з місця руйнування поширюють місцеві телеграм-канали, також цю інформацію підтвердили в Оперативному командуванні “Південь”.

“Наразі уточнюється масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення. Всі служби працюють. Ситуація відстежується”, – зазначили в ОК “Південь”.

Повідомлення про руйнування дамби першими ще вночі почали поширювати російські пропагандисти, називаючи це “ударом по Каховській ГЕС українськими військами”.

При цьому офіційна агенція РФ “РИА Новости” вже зранку опублікувала спростування окупаційного “мера” Нової Каховки Володимира Леонтьєва, який назвав інформацію про підрив Каховської ГЕС “маячнею” й запевнив, що “в місті все тихо і спокійно”.

ОК “Південь” публікує також поради для мешканців населених пунктів, які перебувають у зоні підтоплення.

Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін оголосив евакуацію через підрив Каховської ГЕС. У зверненні о 6:45 він повідомив, що вода досягне критичного рівня за п’ять годин.

Підрозділи Нацполіції та ДСНС виконуватимуть евакуацію цивільних з потенційних зон затоплення на правобережній частині. Це, в першу чергу, села Миколаївка, Ольгівка, Львово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон – острів Корабел.

У жовтні 2022 року Головне управління розвідки Міноборони повідомляло, що росіяни ще у квітні замінували Каховську ГЕС, а восени почали проводити роботи з мінування шлюзів та опор.
Держава-терорист свідомо готує теракти, які призведуть до катастрофічних наслідків”, – наголошували в ГУР.

Читайте також:
Росія готує масштабну катастрофу на півдні України, – президент

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна