Росіяни готують інсценовану атаку на Каховську ГЕС, щоб прикрити свій відступ, – ГШ та ISW

Росіяни створюють інформаційне поле для ймовірної інсценованої атаки на окуповану ними Каховську ГЕС, щоб виправдати або прикрити свій відступ на Херсонщині.

Про це повідомляють Генеральний штаб ЗС України у ранковому зведенні 20 жовтня та американський Інститут дослідження війни (ISW) у звіті про бойові дії в Україні 19 жовтня.

“Існує висока ймовірність здійснення російськими окупантами обстрілів мирного населення Херсонської області. Так, вранці 19 жовтня цього року на тимчасово зайнятій території проведена розсилка повідомлень із закликом до евакуації населення Нової Каховки нібито у зв’язку з підготовкою обстрілів з боку підрозділів Збройних Сил України”, – розповіли в ГШ.

Як пише ISW, російське військове керівництво вочевидь зробило висновки з попередніх невдач на Харківщині і  намагається пом’якшити наслідки ще одного успішного українського наступу.

Наразі російська влада, ймовірно, створює інформаційні умови для виправдання відступу Росії та значних територіальних втрат у Херсонській області. Командувач об’єднаних угрупованням російських збройних сил в Україні  Сергій Суровікін заявив про “непрості рішення” щодо Херсонської області і звинуватив Україну в плануванні ударів по інфраструктурних об’єктах, зокрема Каховській ГЕС. Херсонський колаборант Володимир Сальдо оголосив про “евакуацію”  в очікуванні українського наступу.

Російські військові можуть вважати, що прорив дамби прикриє їхній відступ з правого берега Дніпра і зупинить або затримає  українське просування, пише ISW. Суровікін заявив, що отримав інформацію про те, що Київ має намір завдати удару по дамбі Каховської ГЕС, що, за його словами, спричинить руйнівне підтоплення в Херсонській області. Сальдо повторив цю заяву і попередив, що українські сили мають намір завдати удару вище за течією від Херсона.

Аналітики ISW пишуть, що Кремль може використати таку інсценовану атаку, щоб відвернути увагу від новин про свій уже третій принизливий відступ. Також ця атака сприяла б російській пропаганді, яка намагається виставити Україну “терористичною державою”.

“Заява Суровікіна, що висвітлює негативні новини про «спецоперацію», є вкрай незвичною. Ймовірно, це свідчить про те, що російська влада серйозно розглядає масштабне відведення своїх сил із району на захід від річки Дніпро”, – йдеться також у повідомленні Міноборони Британії з посиланням на дані розвідки.

Читайте також:
Окупанти масово заговорили про “непрості рішення” й евакуацію з Херсонщини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна