Окупанти масово заговорили про “непрості рішення” й евакуацію з Херсонщини

Росіяни в соцмережах проводять інформаційну кампанію щодо Херсонщини – натякають на свій імовірний відступ із правого берега та, можливо, підрив дамби Каховської ГЕС, ініціюють евакуацію цивільних із Херсона. Принаймні заяви такої спрямованості були озвучені 18 жовтня.

Командувач об’єднаного угруповання військ РФ в Україні Сергій Суровікін зокрема сказав, що щодо Херсона можливі “непрості рішення”.

У розмові з журналістами у вівторок генерал армії Суровікін сказав: “Подальші дії щодо Херсона залежатимуть від військово-тактичної ситуації, яка складається. Вона непроста, не виключається ухвалення непростих рішень”.

При цьому Суровікін заявив про нібито підготовку ракетного удару ЗСУ по Херсону і по греблі Каховської ГЕС, і що нібито через це з міста будуть “евакуювати” населення.

Варто зауважити, що часто росіяни вдаються до дій, у яких вони попередньо звинувачують українську сторону.

“Ми будемо виходити з необхідності максимального збереження життя мирного населення і наших військовослужбовців”, – сказав Суровікін, якого цитує “Интерфакс”.

Цього ж дня формальний очільник окупаційної адміністрації Херсонської області Володимир Сальдо заявив про евакуацію правобережжя Херсонщини та окупованої частини Миколаївщини через очікуваний контрнаступ ЗСУ.

“Українською стороною накопичуються сили для широкомасштабного настання. Російська Федерація сформувала військове угруповання, щоб відбити цей наступ. Полем бою цього протистояння може стати наша земля, мирні міста та села Херсонщини.

Існує безпосередня небезпека затоплення територій у зв’язку з запланованим руйнуванням греблі Каховської ГЕС та скидання води з каскаду електростанцій вище за Дніпром. У такій ситуації мною було прийнято важке, але вірне рішення оголосити про організоване переміщення цивільного населення Бериславського, Білозерського, Снігурівського та Олександрівського муніципалітетів на лівий берег Дніпра.

Це рішення викликане створенням масштабних оборонних укріплень, щоб будь-який напад було відбито. Там, де діють військові, цивільним людям не місце. Нехай армія Росії виконає своє завдання”, – сказав колаборант.

Канали російських пропагандистів – імовірно, демонстративно – “терміново” пишуть про можливий тактичний відступ, наприклад:

Нагадаємо, керівник ГУР МО Кирило Буданов цього ж дня заявив в інтерв’ю, що до кінця 2022 року на Україну ще чекає чимало перемог і нашим військам вдасться суттєво просунутися на фронті. Керівник розвідки не відповів прямо на питання, чи йде мова про Херсон, але сказав, що сподівається на це.

Читайте також:
До літа війна має завершитись, далі – розпад РФ, – Буданов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна