Рівень води в Каховському водосховищі перетнув “мертву” точку і сягнув уже 12,5 м

Рівень води в Каховському водосховищі станом на вечір четверга становить 12,5 м, що нижче за так звану мертву точку в 12,7 м, нижче якої водозабір неможливий.

Про це сказав голова “Укргідроенерго” Ігор Сирота в ефірі національного телемарафону “Єдині новини” в четвер, 8 червня.

“Рівень уже 12,5 м. Це нижче за “мертву” точку 12,7 м, коли ми вже не можемо робити водозабір у населені пункти і для ЗАЕС”, – сказав Сирота, його цитує “Інтерфакс”.

За його словами, найімовірніше, падіння води зупиниться на рівні приблизно 3 м.

“Якщо гребля в нижній частині зруйнована до самої основи, глибина водосховища буде не більше трьох метрів, а воно саме зменшиться в ширині з 3,5 км, як це було до підриву, до 1-1,2 км, тобто повернеться в русло Дніпра, яким воно було до будівництва самого водосховища”, – пояснив гідроенергетик.

“Якщо зараз водосховище спадає на 1 м на добу, то це триватиме ще сім-вісім днів”, – зазначив Сирота.

Він зазначив, що одна половина станції вже повністю під водою, друга половина на 70%. Земляна вставка між шлюзом і станцією також уже під водою і зазнає розмиву.

Підрив Каховської ГЕС та його наслідки. Передісторія

6 червня російські окупаційні війська підірвали дамбу Каховської ГЕС. У Херсонській області почалася евакуація населення з небезпечних районів, яким загрожує затоплення та де воно вже відбувається. Під загрозою понад 50 населених пунктів та національні парки. Затоплює міста й села, зокрема на окупованому лівому березі Дніпра.
З окупованої території евакуація, за рідкісними випадками, не проводиться. 6 червня мешканців окупованої Олешківської громади, які намагалися виїхати самостійно, загарбники не випускали.
Із цими територіями втрачається зв’язок.

Підрив греблі Каховської ГЕС, розлив Дніпра нижче за течією та наступне зміління річки загрожує Дніпропетровщині, Запоріжжю та Херсонщині важкими екологічними та економічними наслідками.

Українське керівництво стверджує, що росіяни підірвали греблю ГЕС, щоб зупинити контрнаступ ЗСУ. Західні партнери зазначають, що наразі немає точних відомостей, хто саме підірвав греблю, але в будь-якому разі це є наслідком російської повномасштабної агресії.

Російські загарбники захопили головну споруду Північно-Кримського каналу і Каховську ГЕС 24 лютого минулого року.

Головне управління розвідки МОУ в жовтні повідомляло, що Каховську ГЕС росіяни замінували ще в квітні 2022 року. Тоді йшлося про те, що окупанти передбачали швидке звільнення українськими військовими правобережної частини Херсонської області та готували серію терактів на цій території. Зокрема, під загрозою руйнування опинились дамба Каховського водосховища та агрегати Каховської гідроелектростанції.

Також у жовтні 2022 року Генеральний штаб ЗС України та американський Інститут дослідження війни наголошували, що росіяни створюють інформаційне поле для ймовірної інсценованої атаки на окуповану ними Каховську ГЕС, щоб виправдати або прикрити свій відступ на Херсонщині.

Читайте також:
20 тисяч людей потребують переселення через підрив ГЕС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна