Бійці “РДК” закликали “вагнерівців” переходити на бік України, щоб потім разом дійти до Москви. ВІДЕО

Бійці “Російського добровольчого корпусу”, які воюють на боці Сил оборони України, після загибелі ватажків ПВК “Вагнер” звернулися до рядових найманців цього угруповання із закликом приєднуватися до “РДК”, щоб разом таки дійти переможним маршем до Москви.

Відповідне відео оприлюднено в телеграм-каналі “РДК”.

“Звертаємося до бійців ПВК “Вагнер”, для яких слова вірність та честь ще мають сенс та значення.

Судячи з усього, вчора були цинічно страчені ваші командири і батько-засновник. Те, що їх убили за розпорядженням представників вищого ешелону влади РФ, очевидно для кожного.

Тому зараз у вас є непростий, але досить логічний вибір: або стати в стійло МО РФ на службу вбивць ваших командирів, або зберегти свою честь і помститися їх катам, перейшовши на бік України”, – каже на відео, ймовірно, командир групи “РДК”.

Якщо ви не чинили воєнних злочинів на території України, то ми пропонуємо вам вступити до наших лав. І спершу завершити цю кровопролитну м’ясорубку так званої “СВО”, а потім знову вирушити маршем на Москву. Але цього разу не зупинятися за 200 км від МКАДу, а дійти до кінця!” – заявив автор звернення.

Він також запевнив, що тим “вагнерівцям”, хто добровільно перейде на бік України, українські Збройні сили та Міноборони гарантують “безпеку та гідні умови”.

Читайте також:
Боєць “РДК” Ілля Богданов після рейду по Росії:
Ми можемо опинитися поруч із “вагнерами” в наступній війні проти режиму Путіна

Передісторія

Увечері 23 серпня, близько 20:00, російські ЗМІ та Росавіація повідомили, що у Тверській області РФ розбився літак, і серед його пасажирів був ватажок групи Вагнера Євген Пригожин, а також ще один воєнний злочинець, командир “Вагнера” Дмитро Уткін. Повідомляли, що всі 10 людей на борту загинули.

Про смерть Пригожина повідомили президента США Джо Байдена. У Білому домі заявили, що вони не здивовані смертю Пригожина.

Росавіація опублікувала повний список тих, хто летів на Embraer, що впав у Тверській області. Серед них – воєнні злочинці Пригожин та Уткін.

Прикметно, що літак Пригожина був збитий (чи впав сам) рівно через два місяці після невдалого путчу“Вагнера”, коли заколотники збили сім повітряних суден ЗС РФ і вбили приблизно два десятки льотчиків.

Христо Грозєв, засновник Bellingcat, приблизно за 10 днів до загибелі ватажка ПВК “Вагнер” спрогнозував, що впродовж наступних шести місяців Пригожина “або вб’ють, або він очолить іще один заколот”.

Читайте також:
Офіційно: керівники “Групи Вагнера” Пригожин і Уткін були в літаку, який розбився

Заколот “Вагнера”

Як відомо, до травня 2023 року “Група Вагнера” воювала в Україні як один із найбільш боєздатних підрозділів сил вторгнення, особливо активно – в районі Соледара й Бахмута, та наприкінці весни вийшла в польові табори. Перед цим очільник ПВК “Вагнер” Євген Пригожин різко критикував військове командування, генштаб та МО РФ нібито через ненадання “вагнерам” достатньої кількості боєприпасів.

Із вечора 23 червня в Росії розгорталося силове протистояння між керівником ПВК “Вагнер” Євгеном Пригожиним та офіційною російською верхівкою. Колона “вагнерівців” пішла “маршем справедливості” на Москву, захопивши перед тим силові структури в Ростові-на-Дону, зокрема штаб Південного військового округу.

Президент Путін у спеціальному зверненні заявив про громадянську війну і збройний заколот, але не називав ім’я Пригожина.
По ходу руху “вагнерівці” збили із ПЗРК щонайменше шість вертольотів та один літак ЗС Росії, вбивши приблизно 20 льотчиків. Збитим літаком Іл-22 виявився повітряний командний пункт ВПС РФ.

Однак увечері 24 червня Євген Пригожин заявив, що “вагнерівці” припиняють так званий “марш справедливості”, розвертають колони від Москви і повертаються до місць дислокації в польові табори.

Мирних домовленостей було досягнуто за посередництва самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, який нібито погодився прийняти у себе в країні старого знайомого Пригожина – хоча насправді, ймовірно, ішлося про форму домовленостей із Путіним. 27 червня стало відомо, що Пригожин прибув до Білорусі.

Згодом, 6 липня, Лукашенко заявив, що ватажка ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина немає на території його країни. Білоруський диктатор знову наголосив на своїй упевненості в тому, що Пригожин перебуває в Росії.
Лукашенко також заявив, що Володимир Путін не буде “мочити” Євгена Пригожина, а стосунки президента і глави ПВК “Вагнер” “можливо, навіть більше, ніж добрі”.

Надалі частина “вагнерівців” без важкого озброєння перебувала в таборі в Білорусі, загрожувала країнам ЄС та інструктувала білоруську армію.

Читайте також:
Путін вперше зреагував на ймовірну смерть Пригожина: “Це була людина складної долі”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна