Суддю Тандира залишили в СІЗО до 9 вересня

Печерський районний суд міста Києва залишив під вартою голову Макарівського районного суду Олексія Тандира, який у ніч на 26 травня на смерть збив нацгвардійця на блокпосту в Києві.

Про це 18 серпня інформує “Суспільне”.

На початку засідання прокурор Михайло Доманіцький просив для підозрюваного продовжити тримання під вартою щонайменше на 23 дні з огляду на певні ризики, які можуть виникнути у разі пом’якшення запобіжного заходу.

“Ризики безпосередньо приховування, адже 5-10 років загрожує. Є докази, що підтверджують цей ризик. Вплив на свідків та експертів, що здійснювали експертизи”, — зауважив прокурор.

Водночас Тандир вважає названі ризики не конкретизованими і такими, що “носять загальний характер”.

“Переховування — я єдиний, хто зацікавлений в об’єктивному розгляді провадження. Прокурор не враховує, що в мене є місце постійного проживання. Дружина, діти, що ходять у школу. Права на керування автомобілем в мене забрали. Знищити, сховати, спотворити речі, які є доказами — які це речі? Тут не зазначено. Я не можу нічого знищити. Досудове розслідування завершене. Впливати на свідків — немає сенсу впливати на свідків, бо докази спростовують свідчення самі”, – заявив він.

Зі свого боку обвинувачений просив перевести його під домашній арешт, а його адвокат – про заставу “в тому розмірі, в якому визначить доцільним слідчий суддя”.

Проте прокурор клопотав про тримання під вартою щонайменше ще на 23 дні. Суд підтримав таку пропозицію.

Передісторія

У ніч на 26 травня, вже після початку комендантської години, суддя Олексій Тандир за кермом збив нацгвардійця Вадима Бондаренка на блокпосту у Києві. Від отриманих травм 23-річний чоловік помер.

У Вадима Бондаренка сиротами стали троє дітей. Батько та брат нацгвардійця на фронті захищають Україну.

За інформацією з джерел у правоохоронних органах, суддя був напідпитку, проте відмовився здавати тест на вживання алкогольних чи наркотичних речовин.

27 травня Вища рада правосуддя дала дозвіл на утримання під вартою голови Макарівського районного суду Олексія Тандира. Цього ж дня йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 21 липня 2023 року без можливості внесення застави.

19 червня Київський апеляційний суд залишив суддю Тандира під вартою.

Судово-психологічна експертиза підтвердила, що суддя Олексій Тандир перебував на момент ДТП у стані алкогольного сп’яніння. акож встановлено, що в момент ДТП авто рухалося зі швидкістю 100 км/годину.

Водночас адвокатка судді важає висновок щодо сп’яніння передчасним, оскільки, за її словами, стороні захисту не було відомо про проведення експертизи, і відповідну інформацію захист дізнався зі ЗМІ.

17 липня Печерський районний суд Києва продовжив запобіжний захід Тандиру. За рішенням суду, він перебуватиме під вартою до 26 серпня 2023 року без визначення застави.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна