Суддя Тандир, який насмерть збив нацгвардійця, був п’яним за кермом: результати експертизи

Судово-психологічна експертиза підтвердила, що суддя Олексій Тандир, який насмерть збив на блокпості в Києві військовослужбовця Нацгвардії України, перебував на момент ДТП у стані алкогольного сп’яніння.

Про це 11 липня інформує ДБР.

“Суддя, маючи спеціальні юридичні знання та професійні навички, вживав заходів щодо приховування слідів алкогольного сп’яніння та унеможливлення встановлення кількості алкоголю у відібраних у нього біологічних рідинах. Проте, завдяки судово-психологічній експертизі слідство змогло довести, що суддя в момент смертельного ДТП перебував у стані алкогольного сп’яніння”, – ідеться у повідомленні.

Так, завдяки судово-психологічній експертизі слідство довело, що під час смертельної аварії Тандир був п’яним. Також встановлено, що в момент ДТП авто рухалося зі швидкістю 100 км/годину.

Водночас адвокатка Тандира Ірина Бовнегра заявила, що стороні захисту не було відомо про проведення експертизи, і відповідну інформацію захист дізнався зі ЗМІ. Тому вона вважає висновок щодо сп’яніння передчасним.

“Цікаво, що майже за два місяці результатів біологічних зразків не має, а дивна експертиза є. З самого початку ми наполягали, що перші зразки здали під безперервну відеозйомку, що унеможливлює її підміну. Тексту психологічної експертизи не бачила, тому не можу прокоментувати”, – сказала Бовнегра.

Та додала, що результати такої експертизи оскаржити не можна, але можливо провести повторні або комплексні експертизи. Однак спочатку захист має ознайомитися з самою експертизою.

“Моя думка — що передчасна кваліфікація щодо стану сп’яніння вимагає від органу досудового розслідування правдами і неправдами віднайти підстави кваліфікувати саме за такою кваліфікацією”, – зазначила адвокатка судді.

Досудове розслідування розпочато за статтею порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, якщо вони спричинили смерть потерпілого (ч. 3 ст. 286-1 КК України). Тандиру загрожує позбавлення волі на строк до 10 років.

Передісторія

У ніч на 26 травня, вже після початку комендантської години, суддя Олексій Тандир за кермом збив нацгвардійця Вадима Бондаренка на блокпосту у Києві. Від отриманих травм 23-річний чоловік помер.

У Вадима Бондаренка сиротами стали троє дітей. Батько та брат нацгвардійця на фронті захищають Україну.

За інформацією з джерел у правоохоронних органах, суддя був напідпитку, проте відмовився здавати тест на вживання алкогольних чи наркотичних речовин.

27 травня Вища рада правосуддя дала дозвіл на утримання під вартою голови Макарівського районного суду Олексія Тандира. Цього ж дня йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 21 липня 2023 року без можливості внесення застави.

19 червня Київський апеляційний суд залишив суддю Тандира під вартою.

Читайте також:
На Броварській трасі працівниця правоохоронного органу насмерть збила бійця ДФТГ біля блокпосту

 

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна