Помісна Православна церква України підтвердила перехід на новоюліанський календар

Помісний собор Православної церкви України, що відбувається у четвер у Софійському соборі в Києві, підтвердив перехід із юліанського на новоюліанський календар, відомий як “новий стиль”.

Про це в четвер, 27 липня, написав священник ПЦУ Дмитро Шаповалов у фейсбуці.

“Є остаточне рішення про перехід ПЦУ на новоюліанський календар! Зі 161 делегата Помісного собору за – 156, проти – 5, утрималися – 0”, – поінформував Шаповалов.

У травні Архієрейський собор ПЦУ схвалив перехід на новоюліанський церковний календар із 1 вересня 2023 року. Тоді ж було анонсовано скликання Помісного собору на 27 липня, де це рішення має бути затверджено.

Згідно з повідомленням пресслужби ПЦУ, це рішення зберігає за парафіями та монастирями право використовувати старий календар: “Парафії та монастирі, які бажають дотримуватися старого календаря, матимуть цю можливість – календарна реформа відбудеться без примусу, поступово та усвідомлено”.

На той час низка парафій ПЦУ вже ухвалила рішення про перехід на “новий стиль”.

Українська греко-католицька церква (УГКЦ) ще в лютому оголосила про перехід на новоюліанський календар із 1 вересня 2023 року.

Новоюліанський календар було затверджено на соборі східних православних церков у Константинополі 1923 року. Він збігається з григоріанським (який використовується в Україні як світський) за всіма святами, окрім перехідних – Великодня і прив’язаних до нього, методика розрахунку яких залишилася колишньою.
Новоюліанський календар із 1924 року використовують Вселенський патріархат, Румунська православна церква і церкви Греції та Кіпру, із 1928 року – Олександрійський і Антіохійський патріархати, із 1968 року – Болгарська православна церква.
Наразі без урахування ПЦУ новоюліанський календар використовують 9 із 16 помісних православних церков і без урахування УГКЦ – 3 із 23 східних католицьких церков (включно з греко-католицькими).

Нагадаємо, Верховна Рада вже перенесла святкові дати Дня захисників і захисниць України, прив’язаного до Покрови (з 14-го на 1 жовтня) та Різдва (з 7 січня на 25 грудня).

Читайте також:
Понад 60% українців підтримують перехід на новий церковний календар

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна