Понад 60% українців підтримують перехід на новий церковний календар

Перехід на новий церковний календар підтримують 63% українців.

Про це свідчать результати опитування, проведені соціологічною групою “Рейтинг”.

Водночас 18% опитаних – проти такої ідеї, ще 17% говорять, що їм байдуже до цього.

За даними опитування, найбільше прихильників переходу на новий церковний календар серед мешканців заходу (78%) та особливо греко-католиків (92%). Серед прихожан ПЦУ також понад 60% підтримують цю ініціативу.

Дещо меншою є підтримка переходу серед мешканців східних й південних областей, але і там близько половини це підтримують. Хоча серед прихожан УПЦ (МП) найбільше тих, хто проти цієї ініціативи (35%), однак і серед них більше 40% підтримують перехід. Молодших та невіруючих загалом це питання не хвилює.

При цьому соціологи вказують, що підтримка переходу на новий церковний календар є вищою, ніж була підтримка перенесення Різдва у грудні минулого року: так, у грудні перенесення Різдва на 25 грудня підтримали 44% і не підтримали – 31%, тоді як зараз перехід на новий календар підтримують 63%, і 18% – не підтримують.

Опитування проведено 1-2 червня методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера. У ньому взяли участь 1000 респондентів віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок.

Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3.1%.

Читайте також:
ПЦУ переходить на новий календар

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна