Історичне рішення: УГКЦ оголосила про перехід на новий календар

доповнено цитатами глави УГКЦ

Із 1 вересня 2023 року Українська греко-католицька церква в Україні перейде на новий стиль для нерухомих свят зі збереженням чинної Пасхалії.

Про це заявив глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) в прямому ефірі “Живого телебачення” 6 лютого, повідомляючи рішення архиєрейського синоду Церкви.

“Взявши до уваги численні прохання віруючих та провівши попередні консультації із духовенством та монашеством нашої Церкви про назрілу потребу реформи Літургійного календаря УГКЦ в Україні, а також зважаючи на душпастирські рації:

а) УГКЦ в Україні перейти з 1 вересня за новим стилем (початок Індикту) 2023 року Божого на новий стиль для нерухомих свят зі збереженням чинної Пасхалії.

б) Для тих парафій чи поодиноких громад, які відчувають себе ще не готовими до такого кроку (за окремим благословенням єпархіального єпископа), залишити можливість літургійного життя за юліанським календарем на період до 2025 року Божого”, — йдеться у 5-й постанові 93-ї сесії архиєрейського синоду УГКЦ в Україні, яка відбулася 1-2 лютого у Брюховичах під Львовом.

Блаженніший Святослав заявив, що в УГКЦ планували прийняти рішення про новий календар, коли за це виступатиме принаймні 70% вірян, але виявилося, що такий крок уже підтримують 90% греко-католиків.

Патріарх Святослав подякував усім вірним УГКЦ, діячам культури, науки, суспільним лідерам, які надсилали йому листи впродовж останніх пів року.

“Ми вас почули. Ваші мудрі думки, поради були для нас дуже важливим орієнтиром. Для нас, тобто для нашого єпископату, Синоду єпископів нашої Церкви”, — зазначив він.

“Хочу звернутися до наших вірних. Особливо до тих, які, можливо, трохи сьогодні перелякані, бо почуваються не дуже впевнено. Не біймося змін! Ми так хочемо, щоб наша Україна була інакшою. Ми кажемо, що вона має стати кращою, ніж була до війни. Це означає, що найперше повинні змінюватися ми. Тому змінюймося! Не біймося стати інакшими, кращими”, — сказав Блаженніший Святослав.

“Дорогі отці, на ваші плечі сьогодні лягає великий тягар, великий обов’язок втілити рішення ваших єпископів у життя. Бо це ви сьогодні маєте навчити наших людей святкувати свята по-новому. Це ви повинні зробити все, щоби зі зміною календаря не зникнуло жодне велике свято, зокрема ті, які ми називаємо дванадесятими”, — такими словами предстоятель звернувся до священників.

“Сподіваюся, що православні брати підуть за нами”, – додав глава УГКЦ.

Також він подякував монашеству за майже одностайність у підтримці змін.

Як писала “Новинарня“, 24 грудня 2022 року у Києві відбулася зустріч предстоятелів УГКЦ та Православної церкви України Святослава (Шевчука) та Епіфанія (Думенка) на тему реформи церковного календаря, під час якої було домовлено створити робочу групу для узгодження позицій щодо реформи церковного календаря.

Ця робоча група мала б напрацювати конкретні пропозиції для предстоятелів та Синодів обох церков у контексті приготування до відзначення 1700-річчя Першого вселенського собору, що відбувся в Нікеї у 325 році й визначив календарні принципи церковного життя”.

У січні 2022 року глава УГКЦ зазначав, що греко-католики будуть не в змозі “провести ефективну календарну реформу самі та хочуть це зробити разом із православними братами”.

Читайте також:
Воїни ЗСУ святкують Різдво 25 грудня. ФОТО, ВІДЕО

Контекст

У жовтні 2022 року Синод помісної Православної церкви України вперше офіційно дозволив проводити різдвяні богослужіння 25 грудня, якщо громада і настоятель храму виявлять таке бажання. В УГКЦ такого рішення не було – греко-католики чекали рішення зібрання єпископів з цього приводу.

Як відомо, Римо-Католицька церква, більшість протестантських церков, а також більшість православних церков світу (Грецька, Болгарська та ін.) святкують Різдво 25 грудня, за сучасним григоріанським чи новоюліанським календарем.

В останні роки в Україні почалася дискусія щодо перенесення дати святкування “православного” Різдва на 25 грудня. Рік у рік зростає число прихильників цієї ідеї, але досі воно було нижчим за 50%.

Напередодні Різдва 2021 року митрополит Київський та всієї України Епіфаній заявив, що сам підтримує перенесення свята Різдва на 25 грудня. Але, за його словами, до цього потрібно прийти поступово, орієнтовно за десять років.

Повномасштабне вторгнення Росії дещо прискорило бажання святкувати Різдво в іншу дату, ніж Московський патріархат, який виступає на підтримку агресії ЗС РФ в Україну.

24 грудня президент Зеленський привітав із Різдвом українців, які святкують його 25 грудня. Нову дату свята обрала величезна кількість дописувачів соцмереж.
Керівництво Мінцифри і Мінкульту оголосило відповідне опитування в “Дії” з 24 до 30 грудня, і понад 60,5% опитаних віддають перевагу святкування Різдва 25 грудня.

До відома

Читайте також:
ПЦУ може перейти на новоюліанський календар швидше, ніж планувалося, – Епіфаній

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна