Путіна попередили про бунт Пригожина за 2-3 дні. Але коли він почався – диктатор розгубився, – WP

Російський президент Володимир Путін за 2-3 дні знав, що ватажок ПВК “Вагнер” готує можливий заколот у РФ. Однак коли повстання почалось, глава Кремля  був “паралізований” і не віддав жодного наказу більшу частину дня.

Про це 25 липня пише The Washington Post з посиланням на дані розвідки, отримані журналістами.

Як зазначає видання, у Росії посилили безпеку на кількох стратегічних об’єктах. Зокрема, у Кремлі збільшили чисельність президентської охорони та роздали більше зброї. Однак інших дій не було вжито, заявили західні чиновники.

За словами європейського посадовця, у Путіна був час, щоб прийняти рішення про ліквідацію заколоту та заарештувати організаторів.

“Потім, коли це почало відбуватися, був параліч на всіх рівнях… Був абсолютний жах і розгубленість. Довгий час вони не знали, як реагувати”.

За словами джерел, коли повстання почалось, Путін був паралізований, і більшу частину дня (24 червня – ред.) не віддав жодного наказу.

WP наголошує, що такий опис подій узгоджується з публічними коментарями директора ЦРУ Вільяма Бернса минулого тижня про те, що протягом більшої частини 36 годин заколоту російські спецслужби, військові та особи, які приймають рішення, “здавалося, пливли за течією”.

“Це також свідчить про страх Путіна перед прямим протистоянням з польовим командиром, який протягом десятиліття користувався підтримкою в російському безпековому істеблішменті. Пригожин став невід’ємною частиною глобальних операцій Кремля, керуючи фермами тролів, які поширювали дезінформацію в США, і воєнізованими операціями на Близькому Сході та в Африці, перш ніж офіційно зайняв “авангардну позицію” у війні Росії проти України”, – додає видання.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив в інтерв’ю The Post, що оцінки розвідки є “нісенітницею” і поширюються “людьми, які не мають жодної інформації”.

Відсутність наказів від вищого командування Кремля змусила місцевих чиновників самим вирішувати, як діяти, як стверджують європейські чиновники з питань безпеки, коли війська “Вагнера” увійшли в Ростов вранці 24 червня.

Представники служби безпеки повідомили, що, не маючи чітких наказів, місцеві військові та силові структури прийняли рішення не намагатися зупинити добре озброєні загони.

За словами джерел, багато хто на місцевому рівні не міг повірити, що повстання “Вагнера” могло відбутися без певної домовленості з Кремлем.

Високопоставлений український силовик заявив, що російська місцева влада не отримувала жодних команд від керівництва.

“З нашої точки зору, це найбільша ознака нездорової ситуації всередині Росії. Авторитарна система сформована таким чином, що без дуже чіткої команди від керівництва люди нічого не роблять. Коли керівництво перебуває в сум’ятті і безладі, така ж ситуація на місцевому рівні і навіть гірша”, – зазначив він.

Один високопоставлений чиновник НАТО сказав, що деякі високопоставлені особи в Москві, ймовірно, готові об’єднатися навколо Пригожина, якщо йому вдасться домогтися виконання своїх вимог: “Здається, були важливі люди у владних структурах… які, здається, навіть чекали на це, оскільки, якби його спроба була більш успішною, вони також “приєдналися б до змови”.

За словами співбесідника, багато хто з рядового складу російської армії також бажав Пригожину успіху в проведенні змін у верхівці російської армії, вважаючи, що тоді “їм стане легше воювати”.

Але інші представники силових структур були в жаху від спроби заколоту і беззубої реакції Кремля, переконані, що це веде Росію до періоду глибоких потрясінь, кажуть чиновники.

Читайте також:
Путін провів масові “чистки” після бунту Пригожина – прибрав уже 28 високопоставлених офіцерів

Заколот “Вагнера”. Передісторія та перебіг

Із вечора 23 червня в Росії розгорталося силове протистояння між керівником ПВК “Вагнер” Євгеном Пригожиним та офіційною російською верхівкою. Колона “вагнерівців” пішла “маршем справедливості” на Москву, захопивши перед тим силові структури в Ростові-на-Дону, зокрема штаб Південного військового округу.

Стрілянина лунала в Ростові та Воронежі, “вагнери” збивали повітряні цілі – гелікоптери і літаки ВПС РФ, зокрема ті, які атакували їхню колону.

Бойовики ПВК “Вагнер” у Ростові-на-Дону. Фото: ВВС

Президент Путін у спеціальному зверненні заявив про громадянську війну і збройний заколот, але не називав ім’я Пригожина.

У Москві уже приготувалися відбивали марш “Вагнера”, перекидаючи резерви з фронту та оголошуючи понеділок вихідним днем.
Видання “Важные истории” повідомляло з посиланням на джерела в правоохоронних органах РФ, що російські силовики вже вивозять секретні документи з Москви. Видання зазначало, що в регулярних російських військ немає сил, здатних зупинити “вагнерівців” на підході до Москви.

Перед тим у п’ятницю, 23 червня, ватажок приватної військової компанії “Вагнер” Євген Пригожин зробив чимало гучних заяв. У відео, яке розповсюдила його пресслужба, Пригожин повідомив, що російські війська відступають на Запорізькому та Херсонському напрямку на тлі контрнаступу ЗСУ, звинуватив міністерство оборони Росії в тому, що військові обманюють президента Росії Путіна, а вторгнення РФ в Україну охарактеризував як “бездарно сплановану операцію”, розпочинати яку не було жодної потреби.

Пригожин знову вдався до різких випадів на адресу міністра оборони РФ Сергія Шойгу, якого він назвав “старим дідом”, що “занапастив тисячі людей — найбоєздатнішу частину армії”. Пізніше вдень Пригожин оголосив, що надіслав до слідчого комітету РФ заяву зі скаргою на Шойгу та начальника генштабу ЗС РФ Валерія Герасимова, адже вони “несуть відповідальність за геноцид російського народу”.

Увечері 23 червня пов’язаний із Пригожиним телеграм-канал “Розгрузка Вагнера” ​​опублікував ролик, із якого випливало, що військова база “вагнерівців” зазнала обстрілу. Після 21:00 очільник ПВК особисто оголосив, що по таборах найманців “завдано ракетного удару”, в них є “багато жертв”. За інформацією очевидців, удару було завдано з тилового боку, тобто стріляли війська МО РФ, заявив Євген Пригожин.
Вочевидь ідеться про лісові табори, куди бійці “Вагнера” відійшли після багатомісячних битв у Бахмуті.

За словами Пригожина, “вагнерівці” нібито “були готові піти на поступки міноборони, здати зброю та знайти рішення, як далі захищати країну”. “Але ці мерзотники не заспокоїлися”, – оголосив бізнесмен, пообіцявши, що “Вагнер” вирішить, як “відповісти на злодіяння”, і “ця тварюка буде зупинена”, маючи на увазі Сергія Шойгу.

Після цього Пригожин пообіцяв розпочати “марш справедливості” на Москву — багато хто сприйняв цю загрозу як спробу влаштувати військовий переворот.

“Рада командирів ПВК “Вагнера” ухвалила рішення. Зло, яке несе військове керівництво країни, має бути зупинене”, – оголосив Пригожин близько 22:30. Він попросив тих, хто чує його, “не чинити опір”, пообіцявши при цьому, що “президентська влада, уряд, МВС, росгвардія та інші структури працюватимуть далі у звичному порядку”. “Розібратися” Пригожин обіцяв лише з тими, хто “знищує російських солдатів”.

Надалі Пригожин оголосив, що міністр Шойгу “боягузливо, як баба”, втік із Ростова, куди нібито приїхав, щоб санкціонувати ракетні удари по базі “Вагнера”. А також повідомив, що “25 тисяч” “ідуть розбиратися, чому в країні таке свавілля”.

Публічний конфлікт бізнесмена на чолі ПВК “Вагнер”, військового злочинця Євгена Пригожина та міністерства оборони Росії розпочався ще торік і загострився навесні 2023 року. Восени Пригожин був серед тих, хто відкрито критикував російську армію та її воєначальників за провали під час українського наступу у Херсонській та Харківській областях. Надалі, з лютого, ватажок ПВК “Вагнер” постійно скаржився на те, що керівництво МО РФ нібито створює “снарядний голод” і не видає “Вагнеру” достатньо боєприпасів для наступу на Бахмут.

Пізніше конфлікт перейшов у особисту площину — Пригожин регулярно вчиняв прямі особисті випади на адресу Сергія Шойгу та Валерія Герасимова, критикував сім’ю міністра оборони, а у травні поставив їм ультиматум, погрожуючи відвести своїх бійців із Бахмута, якщо йому не дадуть достатньо снарядів. Погрозу Пригожин так і не втілив. “Вагнери” вийшли з Бахмута вже після того, як оголосили, що взяли місто (ціною величезних втрат) і здали позиції регулярним частинам армії РФ.

Така поведінка перетворила кримінальника, колишнього “кухаря Путіна” Пригожина за одного з найбільш впливових російських політиків, до того ж опозиційно налаштованого.

На тлі конфлікту з міністерством оборони у Пригожина забрали можливість вербувати до лав ПВК російських в’язнів, які з літа 2022 року були одним з основних джерел поповнення “Вагнера” — тепер таким вербуванням займається напряму армія.

Наразі немає незалежних джерел, які підтверджували б, що російські війська справді завдали ударів по таборах “Вагнера”.
Міністерство оборони Росії назвало заяви Пригожина “інформаційною провокацією”, яка “не відповідає дійсності”.

Національний антитерористичний комітет, який є частиною Федеральної служби безпеки (ФСБ РФ), порушив кримінальну справу за статтею 279 кримінального кодексу Російської Федерації, обвинувативши Пригожина у закликах до збройного повстання, що карається до 20 років позбавлення волі.

Вночі російські “воєнкори” опублікували відеозвернення, яке записав генерал Сергій Суровікін – колишній командувач сил вторгнення в Україну, із закликами до керівництва та бійців ПВК “Вагнера” “зупинитися”. “Противник (Україна) тільки й чекає, коли у нас загостриться внутрішньополітична обстановка. Не можна грати йому на руку”, — сказав Суровікін, закликавши “підкоритися волі та наказу всенародно обраного президента РФ, зупинити колони, повернути їх до пунктів постійної дислокації”.

Однак о другій годині ночі Євген Пригожин заявив, що з’єднання ПВК “Вагнер” перетнули “у всіх місцях” державний кордон, прикордонники “обіймалися з бійцями”, а підрозділи міноборони “відійшли убік”.

У Москві та Ростові силовиків підняли по тривозі, запровадивши план “Крепость”. У столиці та різних областях також оголосили режим “КТО” (контртерористичної операції).

Офіційна пропаганда РФ, зокрема соцмережа “Вконтакте” блокувала інформацію про виступ “Вагнера”. При цьому багато жителів Ростова підтримали найманців ПВК.

Колона “вагнерівців” пройшла Ростовську, Воронезьку і Липецьку області. По дорозі ППО заколотників збила щонайменше шість вертольотів та один літак ЗС Росії, вбивши від 13 до 20 льотчиків. Збитим літаком Іл-22 виявився повітряний командний пункт ВПС РФ.

Однак увечері 24 червня Євген Пригожин заявив, що “вагнерівці” припиняють так званий “марш справедливості”, розвертають колони від Москви і повертаються до місць дислокації в польові табори.

Мирних домовленостей було досягнуто за посередництва самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, який нібито погодився прийняти у себе в країні старого знайомого Пригожина.

27 березня стало відомо, що Пригожин прибув до Білорусі.

Згодом, 6 липня, Лукашенко заявив, що ватажка ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина немає на території його країни. Білоруський диктатор знову наголосив на своїй упевненості в тому, що Пригожин перебуває в Росії.

Лукашенко також заявив, що Володимир Путін не буде “мочити” Євгена Пригожина, а стосунки президента і глави ПВК “Вагнер” “можливо, навіть більше, ніж добрі”.

Читайте також:
“Розкол РФ зафіксовано”: Зеленський каже, що заколот Пригожина підтримали майже 20 регіонів Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна