“Розкол РФ зафіксовано”: Зеленський каже, що заколот Пригожина підтримали майже 20 регіонів Росії

Президент України Володимир Зеленський вважає, що саме зараз настав час, аби натиснути на путінський режим, ослаблений заколотом власника “групи Вагнера” Євгена Пригожина.

У інтервʼю CNN Зеленський зазначив, що Україні від розвідки відомо про аналіз Кремлем ставлення росіян до Пригожина і “путчу”.

За його словами, Кремль завжди прискіпливо аналізував громадську думку, хоч у більшості випадків правдива картина не публікується. Ми знаємо, що ставлення російських громадян до Пригожина та його заколоту теж аналізувалося, і розкол Росії був зафіксований.

18 чи 19 регіонів Росії конкретно підтримали дії Пригожина, 21 регіон підтримав Путіна. Ще була певна кількість регіонів, яка не знала, кого підтримати.

“І це чітке свідчення того, що його так звана «вертикаль влади» – посипалася. Майже вся путінська армія – на території України; у своїй державі він вже не контролює ситуацію в регіонах, безпекову ситуацію. І тому «вагнерівці» так легко йшли Росією, бо не було кому їх зупинити. Саме зараз світ має тиснути на путінський режим і на нього самого, коли він такий слабкий”, – вважає Зеленський.

Президент наголосив, що Путін нападом на Україну зробив історичну помилку. Саме напад призвів до сили “вагнерівців”, відомості Пригожина, неконтрольованості в Росії. На думку Зеленського, після заколоту Путін намагатиметься консолідувати довкола себе підтримку.

Відносини між “вагнерівцями”, що складали окрему бойову силу на війні в Україні, та кадровою армією особливо загострилися через те, що Пригожина позбавили права вербувати нових найманців по вʼязницях. “Зеків” продовжують відправляти воювати, але тепер уже за контрактами із міноборони. Також із 1 липня всі так звані приватні військові компанії Росії мають підписати контракти з МО.

Читайте також:
Чи вплинув заколот Пригожина на контрнаступ ЗСУ – Залужний відповів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна