Румунія і Молдова засудили удар РФ “шахедами” по порту Рені

Президент Румунії Клаус Йоганніс рішуче засудив дроновий удар Росії по портовій інфраструктурі міста Рені в Одеській області біля кордону Румунії.

Про це він написав у твіттері в понеділок, 24 липня.

“Я рішуче засуджую нещодавні російські атаки на цивільну інфраструктуру України на Дунаї, дуже близько до Румунії. Ця нещодавня ескалація створює серйозні ризики для безпеки в Чорному морі. Вона також впливає на подальший транзит українського зерна і, таким чином, на глобальну продовольчу безпеку”, – наголосив Йоганніс.

Нагадаємо, оперативне командування “Південь” повідомило, що вночі проти 24 липня російські військові завдали чергового удару по Одеській області – цього разу дронами-камікадзе. Ціллю атаки стала портова інфраструктура Дунаю. Унаслідок ударів зруйновано ангар із зерном, пошкоджено резервуари для зберігання інших вантажів. В одному з виробничих приміщень виникла пожежа. Поранені сім працівників.

Міністерство закордонних справ і євроінтеграції Молдови також засудило атаку Росії на Дунайську портову інфраструктуру в Одеській області.

“Молдова засуджує російську атаку на українську цивільну інфраструктуру вздовж Дунаю поблизу румунського кордону. Ця атака створює значні ризики для експорту зерна з України, а також для продовольчої безпеки на регіональному та глобальному рівнях”, – йдеться в повідомленні у твіттері.

Читайте також:
Від нічного удару по Дунайських портах постраждали 7 людей

Контекст

17 липня 2023 року Москва заявила про припинення участі в зерновій угоді та про те, що повідомила про це Київ і Анкару. Після цього ракети РФ упродовж чотирьох ночей поспіль завдавали масованих ударів по логістичній та аграрній інфраструктурі Одещини і Миколаївщини – портах, зернових та олійних терміналах, елеваторах. Але і в Одесі, і в Миколаєві ракети руйнують також житло й інші цивільні будівлі, гинуть люди.

Через обстріл уночі 20 липня в середмісті Одеси були руйнування, здійнялася пожежа на площі 300 квадратних метрів. Зруйновано адміністративну будівлю. Вибуховою хвилею пошкоджено багато будинків та різних будівель. Через нічний обстріл загинув 21-річний охоронець цивільної будівлі. Четверо людей отримали поранення.
Влучання в області стосуються об’єктів логістики – це складські приміщення.

Унаслідок російської атаки на Одесу було пошкоджено будівлю генерального консульства Китаю в центрі міста.

20 липня Росія обстріляла ракетами Миколаїв – зруйновано багатоквартирний будинок, чоловік і дружина загинули.

Також потужним був комбінований удар по Одесі 19 липня, яки уражено зернові та олійні термінали. Знищені 60 тисяч тонн зерна через нічний обстріл Одещини мали відправити до Китаю, повідомив президент Зеленський.

Армія РФ 21 липня знову атакувала Одеську область. Сім ворожих ракет влучили по об’єкту інфраструктури в Білгород-Дністровському районі. Три ракети уразили сільгосппідприємство. Ворог знищив 100 тонн гороху та 20 тонн ячменю. Двоє співробітників підприємства отримали поранення.

23 липня російська армія випустила по Одещині 19 ракет п’яти видів. Сили протиповітряної оборони 9 ракет збили, решта — завдала руйнувань портовій інфраструктурі, багатьом житловим будинкам, в тому числі багатоквартирним, Преображенському кафедральному собору так званої “Української православної церкви Московського патріархату”. Загинув один чоловік, поранено – 22, серед них чотири дитини. 11 дорослих і троє дітей госпіталізовані.

Уночі 24 липня російські війська завдали удару дронами-камікадзе по портовій інфраструктурі Рені на Дунаї. Зруйновано ангар із зерном, пошкоджено резервуари, виникла пожежа. Поранені сім працівників.

Атака на Південь 24 липня – шоста за сім днів.

Читайте також:
Під захистом ЮНЕСКО: ракетний удар РФ пошкодив 25 пам’яток архітектури в історичному центрі Одеси

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна