Знищені 60 тисяч тонн зерна через нічний обстріл Одещини мали відправити до Китаю, – Зеленський

60 тисяч тонн зерна, які окупанти знищили під час обстрілу Одещини вночі 19 липня, мали доправити до Китаю.

Про це заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні.

Глава держави наголосив, що сьогоднішній обстріл Одещини був чи не найбільшою за весь час повномасштабної війни “спробою Росії завдати болю Одесі”.

“Цей удар терористів доводить, що їхня мішень не лише Україна і не лише життя наших людей. У портах, які були атаковані, зберігалося близько 1 млн тон продовольства. Саме той обсяг, який вже давно мав би бути доставлений в країни-споживачі в Африці-Азії. В портовому терміналі, який постраждав цієї ночі найбільше від російського терору, зберігалося 60 тисяч тон агропродукції, що призначалася для відправки в Китай. Тобто всіх це зачіпає”, – сказав Зеленський.

Він також додав, що у громадах, які постраждали від ударів цієї ночі, вже почалися першочергові ремонтні роботи.

Раніше міністр аграрної політики Микола Сольський заявив, що найбільше постраждала зернова інфраструктура міжнародних та українських трейдерів та перевізників Kernel, Viterra, CMA CGM Group. Крім цього, виведена з роботи значна частина зернової експортної інфраструктури порту Чорноморськ. За оцінками спеціалістів, для повноцінного відновлення постраждалих об’єктів знадобиться не менше року.

Нагадаємо, уночі 19 липня рашисти масовано атакували Одесу та область. Окупанти спрямували на регіон ракети Х-59, Х-22, “Онікси” та “Калібри”, а також дрони. Ворог влучив в об’єкти логістичної, портової інфраструктури. Частину ракет вдалося збити, вибуховою хвилею пошкодило будинки. Поранення отримали дев’ять людей, серед яких 9-річний хлопчик.

Читайте також:
ОК “Південь” показало наслідки нічної атаки на Одещині. ФОТО
Зеленський: зернова угода може діяти і без участі росіян у домовленостях

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна