Новий удар Росії по Одесі: зруйновано храм “УПЦ МП”, будинки, портову інфраструктуру, є жертви. ФОТО

доповнено

Уночі проти неділі, 23 липня, російська армія випустила по Одещині щонайменше п’ять видів ракет. Сили протиповітряної оборони майже половину частину ракет збили, решта — завдала руйнувань портовій інфраструктурі, щонайменше шести житловим будинкам, в тому числі багатоквартирним, кафедральному собору так званої “Української православної церкви Московського патріархату”. У багатьох будівлях у місті пошкоджені фасади, дахи, вибиті вікна. Також зазнали пошкоджень дві пам’ятки архітектури. Відомо про одного загиблого і більш як 20 поранених людей, серед яких чотири дитини. 11 дорослих і троє дітей госпіталізовані.

Про це наслідки обстрілу повідомили в оперативному командуванні “Південь” та в міській раді Одеси.

Нова ракетна атака на Одесу. Навіщо?

Після 17 липня, коли Росія заявила про вихід із “зернової угоди”, це вже четверта велика ракетна та дронова атака військ РФ на Одесу й Одещину за п’ять днів.

Як інформує пресслужба Командування Повітряних сил, у ніч на 23 липня Росія випустила по Одещині 19 ракет: п’ять крилатих “Онікс”, три ракети Х-22, чотири “Калібри”, п’ять ракет “Іскандер-К” та дві — “Іскандер-М”. Силам ППО вдалося збити дев’ять ракет — чотири “Калібри” та п’ять “Іскандер-К”.

РФ продовжує атакувати портову інфраструктуру Одеси, однак через похибки ракет типу Х-22 постраждали райони, прилеглі до порту, повідомила в ефірі національного телемарафону керівниця пресцентру Сил оборони півдня Наталя Гуменюк. Водночас є й влучання у приватному секторі у більш віддалених від порту районах, де немає жодних військових об’єктів.

“Рівень загрози, який лунає від нашого ворога, щодо виборювання права продовжувати “зернову угоду” на своїх інтересах: треба розуміти, що повітряні атаки для південних регіонів залишаються небезпечними… Південні регіони продовжують бути під прицілом ворога, оскільки вони ще не вибороли те, за що починали боротьбу. … Вони хотіли перегляду “зернової угоди” на їхню користь, тобто, щоб прерогатива була за ними, господарювання у Чорному морі за ними й попутно послаблення санкцій”, — прокоментувала речниця Сил оборони Півдня Наталя Гуменюк.

Руйнування кафедрального храму “УПЦ МП”

Внаслідок нічної атаки армії РФ по Одесі зазнав значних пошкоджень Спасо-Преображенський кафедральний собор, повідомили в Одеській міськраді.

Клірик Одеської єпархії “УПЦ МП” архідиякон Андрій Пальчук на місці події розповів, що влучило у праву частину собору і пробило до мінус першого поверху. Будівля зазнала великих пошкоджень, всередині зайнялася пожежа.

“Руйнування колосальні. Половина собору лишилася без даху. Порушені центральні палі, фундамент. Вилетіли всі вікна, ліпнина. Була пожежа, загорілася частина, де у церкві продаються ікони та свічки. Після закінчення повітряної тривоги приїхали служби, ДСНС і все загасили”, — розповів Пальчук.

Наслідки влучання по Спасо-Преображенському собору Одеси. Фото “Суспільне Одеса”, з тг-каналу президента Зеленського та ОК “Південь”:

За його словами, всередині під час атаки перебували двоє людей – охоронець та семінарист.

“Це наш охоронець Андрій Іванович, він живий, трошки контузило. І семінарист Михаїл, який знаходився на мінус третьому поверсі. Він тут ночував, тому що завтра зранку літургія. Він, слава Богу, живий і неушкоджений”, — уточнив Пальчук.

Із-під завалів дістали Касперівську ікону Божої Матері, яку називають покровителькою Одеси від церкви “УПЦ МП”.

Спасо-Преображенський кафедральний собор (Московського патріархату) на Соборній площі, 3 був найбільшим православним храмом Одеси. Закладений у 1794-му, освячений 1808 року. До початку ХХ століття став головним храмом Новоросійської губернії. У 1936 році зруйнований більшовиками. Заново збудований у незалежній Україні на початку 2000-х років.

Після відновлення наново освячений: у 2002 році – нижній храм, у 2003-му – верхній храм. Освячував російський патріарх Кирил (Гундяєв).

Зміна риторики “УПЦ МП”

Так звана “УПЦ Московського патріархату” назвала руйнування її собору в Одесі “наслідком російської терористичної атаки” (при тому що пропаганда РФ звинувачує в цьому ППО ЗСУ).

Відомий своєю проросійською позицєю митрополит Одеський Агафангел (Саввін), який був депутатом облради від Партії регіонів та вважається лідером “промосковського” крила “УПЦ МП”,  у зв’язку із російським обстрілом Одеси та руйнуванням собору звернувся до пастви вже з іншою риторикою.

Він заявив, що трапилася “найстрашніша подія в новітній історії міста — російська ракета влучила в духовне серце миролюбної Одеси – Спасо-Преображенський кафедральний собор. Уламки ракети поранили серце кожного одесита, хто своїм трудом та молитвою відбудував цю святиню, зруйновану в далекому 1936 році”.

Саввін підкреслив, що внаслідок широкомасштабної російської військової агресії гинуть люди, ллється людська кров, руйнуються міста й села, церкви й монастирі. “Якою б не була мета так званої ганебної “спеціальної військової операції”, вона не зможе виправдати вбивство й насильство, розруху й вимушене біженство. Нам досі не зрозуміло: від кого нас хочуть звільнити? Від життя? Це справжній геноцид українського народу. Це безумство всіх тих, хто віддає накази бомбити Україну, вбивати наших воїнів та наших людей”, – зауважив ієрарх МП.

Агафангел наголосив, що “ми захищаємо свою рідну українську землю, боронимо кордони нашої суверенної Незалежної Держави” і хочемо, щоб нас “залишили в спокої, дали можливість жити під мирним небом на рідній землі”.

Вікарій Одеської єпархії “УПЦ МП” архієпископ Арцизький Віктор у свою чергу надіслав листа патріарху РПЦ Кирилу (Гундяєву) і всім членам синоду РПЦ у зв’язку з ударом російських військ по Одесі.

“Сьогодні, коли я приїхав по закінченню комендантської години до Спасо-Преображенського Одеського кафедрального собору, побачив, що “благословенна” вами ракета РФ прилетіла прямо у вівтар храму в святая святих, я зрозумів, що спільного з вашими розуміннями в Української Православної церкви нічого вже давно немає. Через особисті амбіції ви втратили Українську православну церкву та інші церкви в країнах “святої Русі”! Не повертається язик назвати вас “Великим Господином і Отцем”, тому що ви батько, який віддав дітей своїх на погибель і вбивства!”

Архієпископ попросив Кирила звернути увагу, що на соборі “УПЦ МП” від 27.05.2022 р. було ухвалено рішення про те, що церква на чолі з предстоятелем УПЦ виходить із його підпорядкування.

“Вимагаємо відчепитися від нашої церкви, від наших архієреїв і нашого предстоятеля! У нас свій шлях, який обраний собором… Щиро прошу вас – зупиніться. Кожна ракета, яка сьогодні прилітає на територію України, сприймається її жителями як ваше “благословення” своїм чадам”, – йдеться в листі.

Інші руйнування та жертви

Про ракетну атаку на Одесу і вибухи під час повітряної тривоги стало відомо невдовзі по першій годині ночі 23 липня.

У підсумку ОК “Південь” сповіщає про нові руйнування портової інфраструктури, руйнування і пошкодження щонайменше шести житлових будинків.

“По місту утворено декілька вирв, є обриви електромереж, через що може бути ускладнено рух, імовірно буде змінено маршрут міського транспорту”, — зазначили також в оперативному командуванні.

Удар по центру міста завданий попри те, що історичний центр Одеси включений до Основного списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Фото: Одеська ОВА

Фотогалерея:

Одеса - обстріл 23-07-23 - вирва Одеса - обстріл 23-07-23 - авто руйнування Одеса - обстріл 23-07-23 - руйнування Одеса - обстріл 23-07-23 - будинки руйнування_1 Одеса - обстріл 23-07-23 - авто руйнування_1 Одеса - обстріл 23-07-23 - руйнування_1 Одеса - обстріл 23-07-23 - Спасо-Преображенський храм руйнування_2 Одеса - обстріл 23-07-23 - Преображенський храм руйнування_1 Одеса - обстріл 23-07-23 - Преображенський храм руйнування
<
>
Наслідки російського ракетного обстрілу центру Одеси в ніч на 23 липня

“Станом на 5:25 відомо про одного загиблого”, – зазначали в ОК “Південь”. В ОВА підтвердили цю жертву.

Загиблий – охоронець приватного закладу.

Поранення після російської атаки отримали щонайменше 22 людей, четверо з яких – діти. 14 громадян, троє з яких – діти, госпіталізовані, додали вранці у пресслужбі поліції Одещини.

В Одесі під час нічної атаки зруйнувало приватний будинок. З-під завалів рятувальники дістали жінку, вона вижила.

Серед пошкоджених внаслідок нічної атаки росіян обʼєктів — Будинок вчених та будинки поруч, повідомили в Одеській міськраді.

Реакція Зеленського

Уранці 23 липня заяву щодо російського обстрілу Одеси зробив президент Володимир Зеленський.

“Ракети проти мирних міст, проти житлових будинків, собору… Жодного виправдання російському злу бути не може. Як і завжди, це зло програє. І за Одесу обовʼязково буде відповідь російським терористам. Вони відчують цю відповідь.

Усім, хто постраждав від цієї чергової терористичної атаки, надається допомога. Я вдячний усім, хто допомагає людям, і всім, хто думками та емоціями – з Одесою. Ми пройдемо це. Ми повернемо мир. І для цього треба перемогти російське зло”, – ідеться в повідомленні глави держави.

Заклик МЗС

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав міжнародну спільноту відреагувати на дії Росії, яка черговим ракетним ударом по Одесі завдала великих руйнувань в історичному центрі міста.

Глава МЗС наголосив, що російські ракети знову призвели до загибелі людей і руйнування в історичному центрі Одеси, який перебуває під захистом ЮНЕСКО.

“Найбільша атака на великий порт, що має ключову роль для продовольчої безпеки у світі – це атака на всю міжнародну спільноту. Закликаю усі держави та організації засудити цей варварський воєнний злочин”, – написав Кулеба у твіттері.

Контекст

17 липня 2023 року Москва заявила про припинення участі в зерновій угоді та про те, що повідомила про це Київ і Анкару. Після цього ракети РФ упродовж чотирьох ночей поспіль завдавали масованих ударів по логістичній та аграрній інфраструктурі Одещини і Миколаївщини – портах, зернових та олійних терміналах, елеваторах. Але і в Одесі, і в Миколаєві ракети руйнують також житло й інші цивільні будівлі, гинуть люди.

Через обстріл уночі 20 липня в середмісті Одеси були руйнування, здійнялася пожежа на площі 300 квадратних метрів. Зруйновано адміністративну будівлю. Вибуховою хвилею пошкоджено багато будинків та різних будівель. Через нічний обстріл загинув 21-річний охоронець цивільної будівлі. Четверо людей отримали поранення.
Влучання в області стосуються об’єктів логістики – це складські приміщення.

Унаслідок російської атаки на Одесу було пошкоджено будівлю генерального консульства Китаю в центрі міста.

20 липня Росія обстріляла ракетами Миколаїв – зруйновано багатоквартирний будинок, чоловік і дружина загинули.

Також потужним був комбінований удар по Одесі 19 липня, яки уражено зернові та олійні термінали. Знищені 60 тисяч тонн зерна через нічний обстріл Одещини мали відправити до Китаю, повідомив президент Зеленський.

Армія РФ 21 липня знову атакувала Одеську область. Сім ворожих ракет влучили по об’єкту інфраструктури в Білгород-Дністровському районі.

Три ракети уразили сільгосппідприємство. Ворог знищив 100 тонн гороху та 20 тонн ячменю. Двоє співробітників підприємства отримали поранення.

Атака 23 липня – п’ята за шість днів.

Читайте також:
В Одесі від російських атак постраждало генконсульство Китаю


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.