До літа 2024 року Україна виграє війну та зможе вступити до НАТО: Резніков дав прогноз

До наступного літа Україна виграє війну й може бути прийнята в НАТО в липні 2024 року.

Таку думку висловив міністр оборони Олексій Резніков в інтерв’ю CNN, опублікованому 23 липня.

“Хто знає, можливо, це буде дуже важливий день для України. Це лише мій прогноз”, – заявив міністр.

Зазначається, що коли його запитали, чи думає він, що війна закінчиться наступного літа, він швидко відповів: “Так. Ми виграємо цю війну”.

Резніков визнав, що Україна зможе приєднатися до Альянсу лише після закінчення війни, оскільки під час бойових дій “у нас немає варіантів одностайного голосування”.

Міністр вважає, що відмова адміністрації президента США Джо Байдена від зобов’язання прийняти Україну в НАТО відразу після закінчення війни не буде значною перешкодою, оскільки “для України буде впорядкована процедура прийняття, і країна продовжить роботу над необхідними реформами”.

“Я думаю, що це не потрібно. Україна матиме спрощений процес вступу, а тим часом продовжуватиме працювати над необхідними реформами”, – додав Резніков.

Міністр оборони наголосив, що переваги для вступу України до НАТО лише зросли з огляду на боротьбу з Росією.

“Після перемоги це буде в інтересах НАТО, тому що ми стали справжнім східним щитом НАТО або східним щитом Європи. Україна отримала реальний бойовий досвід – як стримувати росіян, перемогти їх, бити за допомогою зброї стандарту НАТО”, – сказав міністр.

Читайте також:
Україна запускає з НАТО програму Procurement Review: проаналізують та модернізують закупівлі МОУ

Саміт НАТО у Вільнюсі. Контекст

Щорічний саміт НАТО проходив у Вільнюсі 11-12 липня 2023 року.

7 липня генсек Єнс Столтенберг заявив, що Зеленський приїде на саміт НАТО у Вільнюс. 10 липня повторив цей анонс. Увечері 10 липня Зеленський фактично підтвердив свій візит.
11 липня Білий дім підтвердив зустріч Володимира Зеленського із Джо Байденом у Вільнюсі в середу, 12 липня. Вона відбулася.

Раніше вважалося, що Зеленський не поїде на саміт НАТО, якщо Альянс не підготує належне рішення щодо перспективи членства України. На пропозицію Києва, це мало бути зафіксоване запрошення до вступу після закінчення війни з РФ та/або зміни безпекової ситуації. Лідери України до останнього вірили в позитивне рішення і провели для цього “дипломатичну спецоперацію” напередодні саміту.

За запрошення України підписалися 23 країни-члени НАТО. Тоді як США та ще деякі країни так і не погодилися на швидкий вступ Києва, натомість 12 липня запропонували наразі інші безпекові гарантії.

Прийняте 11 липня комюніке Вільнюського саміту хоча й не містить запрошення України до вступу в Альянс, на чому наполягав Київ, але в ньому є доволі позитивні формулювання щодо України. Зокрема, саміт НАТО погодився вилучити вимогу про План дій щодо членства на шляху України до Альянсу – це скоротить тривалість вступу. Водночас союзники дали зрозуміти, що запросять Україну приєднатися до НАТО, “коли будуть досягнуті умови”.

У рішенні саміту немає переліку умов, які має виконати Україна, але визначений механізм щодо їхнього оцінювання. Інструментом для контролю реформ, які виконує Україна, стане Річна національна програма (РНП). Цей інструмент вже є у розпорядженні України, програма виконується.

Читайте також:
Зеленський вірить, що Україна переможе Росію до наступного саміту НАТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна