Путін не поїде на саміт БРІКС у ПАР – бо можуть арештувати

Російський диктатор Володимир Путін не поїде у серпні до Південно-Африканської Республіки на саміт БРІКС. РФ представлятиме міністр закордонних справ Сергій Лавров.

Про це повідомила канцелярія президента ПАР у середу, 19 липня.

Там заявили, що таке рішення ухвалили «за взаємною згодою» сторін. Окрім Лаврова, у саміті візьмуть участь лідери Бразилії, Індії, Китаю та ПАР.

Рамафоса заявив, що постанова суду, яка змусить його взяти на себе зобов’язання арештувати російського лідера Володимира Путіна, рівносильна оголошенню війни, пише видання Bloomberg, яке цитує президента ПАР.

Демократичний альянс, головна опозиційна партія Південної Африки, звернувся до Високого суду країни, щоб змусити уряд виконати ордер на затримку Путіна, якщо він візьме участь у саміті БРІКС у Йоганнесбурзі наступного місяця.

Південна Африка є учасником Римського статуту, який заснував МКС, і зобов’язана виконувати його рішення.

Президент ПАР стверджував, що поки Путін не приземлиться в країні, а він може ніколи цього не зробить, Рамафоса не зобов’язаний висловлюватися з цього приводу.

“Жодних зобов’язань щодо арешту не виникало. Це могло б виникнути, якби президент Путін приїхав до Південної Африки”, — сказав Рамафоса.
Південна Африка намагалася обійти ордер, перенісши саміт до Китаю або провівши його віртуально, проте обидва варіанти були накладені вето іншими членами БРІКС. Згідно з повідомленнями місцевих ЗМІ, Путін наполягав на тому, щоб очолити делегацію своєї країни.

За словами Рамафоси, уряд проводить консультації з Міжнародним кримінальним судом у світлі своїх побоювань щодо арешту Путіна, включно з тим, що це може спровокувати конфлікт і скомпрометувати ініціативу африканських лідерів щодо встановлення миру в Україні.

“Росія дала зрозуміти, що арешт президента Путіна буде оголошенням війни Росії. МКС сам висловив стурбованість ядерною загрозою Росії після ордера на арешт. Південна Африка не має можливості оголосити або вести війну з Росією. І не хоче”, — сказав Рамафоса.

Читайте також:
10 кроків до миру по-африканському: підсумки візиту делегації держав Африки в Україну на шляху до РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна