10 кроків до миру по-африканському: підсумки візиту делегації держав Африки в Україну на шляху до РФ

Президент ПАР Сиріл Рамафоса на спільній пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським визнав, що делегація держав Африки під час візиту до Києва чула ракетні удари, представив свій план “мирного врегулювання конфлікту” між РФ та Україною і заявив, що чекає Путіна на саміті БРІКС у Південно-Африканській Республіці.

Про це він сказав на спільній пресконференції з президентом Зеленським під час візиту делегації африканських країн у Києва. При цьому Рамафоса визнав, що під час візиту делегація “чула ракетні удари”, попри те, що раніше його речник Вінсент Магвенья заявив, нібито ні вибухів, ні сирен африканці “не чули”.

“Сьогодні під час нашого візиту ми чули ракетні удари. Така діяльність не дуже добре працює для встановлення миру, тому ми говоримо про необхідність деескалації з обох боків з тим, щоб мир зміг прийти і проблема була врегульована”, – сказав лідер ПАР на спільній пресконференції із Зеленським.

Африканці: дипломатія, дружба, мир

“Основною складовою місії, з якою ми прибули сюди, є те, що ця війна повинна бути врегульована, мир має бути досягнутий через переговори, дипломатичним шляхом. Ми певні, що треба рухатися до миру, бо всі війни колись закінчуються. Ми віримо, що ця війна повинна бути завершена якомога швидше”, – заявив Рамафоса.

“Це історична місія, спрямована на досягнення миру. Вона складається з десяти основних складових. Перш за все ми повинні уважно вислухати сьогодні президента Зеленського, а завтра президента Путіна”, – заявив лідер ПАР.

Фото: ОП

Він зазначив, що під час розмови з президентом Зеленським йшлося про його пропозиції, які “називаються Формулою миру”.

“Ми хочемо також звернутися до президента Путіна по його бачення дороги до миру”, – підкреслив Рамафоса.

Отже, африканський план досягнення миру в Україні передбачає такі 10 пунктів:

  1. війна повинна бути врегульована;
  2. мир має бути досягнутий через переговори;
  3. деескалація конфлікту;
  4. суверенність держав і народів відповідно до статуту ООН;
  5. необхідність гарантій безпеки для всіх країн;
  6. обидві країни повинні забезпечити рух зернових і добрив (як наголосив Рамафоса, однією з причин приїзду делегації стало те, що Африка також відчуває негативні наслідки цієї війни);
  7.  гуманітарна підтримка тих, хто став жертвами війни, хто страждає;
  8. обов’язковий обмін полоненими, включно з поверненням дітей;
  9. післявоєнна відбудова й допомога постраждалим через війну;
  10. краща взаємодія з країнами Африки.

Президент ПАР Сиріл Рамафоса оглядає знищену військову техніку РФ у Києві. Фото Twitter / Presidency | South Africa

Президент Володимир Зеленський, своєю чергою, заявив, що мирні переговори з РФ можливі тільки після виведення російських військ з окупованих територій. За словами президента України, Київ не піде більше на такі формати як “Мінськ».

“Очевидно, що Росія намагається зараз повернутися до своєї старої примітивної тактики обману. Але обдурити світ у Росії більше не вийде”, – наголосив Зеленський.

Читайте також:
Африканські лідери їдуть в Україну та РФ на тлі контрнаступу: привезли “мирну ініціативу”

Путіна чекають на саміті БРІКС, хоч ПАР зобов’язана його арештувати

Президент  ПАР  Рамафоса також заявив, що очікує на участь Володимира Путіна на саміті БРІКС у серпні, попри те, що країна зобов’язана арештувати його й видати Міжнародному кримінальному суду. Як повідомляє “Європейська правда”, про це Рамафоса сказав у п’ятницю в Києві за підсумками зустрічі лідерів африканських держав із Володимиром Зеленським.

За словами очільника ПАР, там “очікують на прибуття” Путіна, й питання його візиту на саміт БРІКС він обговорить під час двосторонньої зустрічі з президентом РФ у суботу.

“Це питання (про арешт – “Н”) іще надалі обговорюється й розглядається… Я вже зазначив у Південній Африці та на інших майданчиках, що мені доведеться ухвалювати рішення й оголошувати, як відбудеться цей саміт БРІКС. І саме це ми будемо робити”, – додав він.

БРІКС – неформальне об’єднання, до складу якого входять Бразилія, Росія, Індія, Китай та Південно-Африканська Республіка – у серпні мають організувати саміт у південноафриканському Йоганнесбурзі.

Водночас ПАР ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду, який у березні видав ордер на арешт Путіна через його причетність до масової депортації українських дітей з окупованих територій.

Це поставило країну в делікатне становище, оскільки Римський статут зобов’язує держави-учасниці арештовувати будь-кого, щодо кого виданий ордер. Більшість підписантів у західних державах уже підтвердили, що зроблять це.

На цьому тлі той-таки Рамафоса ще в березні заявив, що ПАР повинна вийти з Міжнародного кримінального суду, та пізніше його офіс заявив, що це – помилка.

Це не перша спроба ПАР вийти з МКС. Держава намагалася зробити це у 2016 році після того, як проігнорувала ордер на арешт колишнього президента Судану Омара аль-Башира у 2015 році.

Окрім президента ПАР, у делегації африканських країн брали участь президенти Союзу Коморських Островів Азалі Ассумані, Республіки Сенегал Макі Саллем і Республіки Замбія Хакаінде Хічілема, а також прем’єр-міністр Арабської Республіки Єгипет Мустафа Мадбулі та спеціальні представники президентів Республіки Конго Флоран Нтсіба і Республіки Уганда Рухакана Ругунда.

Зеленський: Україні потрібен мир. А Росія хоче тільки війни

“На жаль, цей день почався із чергової російської терористичної атаки проти України. Крилаті й балістичні російські ракети сьогодні показали реальне зневажливе ставлення Росії і до зусиль щодо відновлення миру, і до всіх лідерів світу, які намагаються захистити світ від агресії. Росія є єдиним джерелом війни та єдиною причиною, чому наслідки цієї війни завдають шкоди всьому світу, різним народам на всіх континентах. Ніхто не може відчувати, що їхні кордони захищені, а безпеку їхніх людей гарантовано, поки Росія намагається зробити агресію й крадіжку чужих земель глобальною нормою”, – наголосив президент України.

Він акцентував, що припинення російського терору й виведення російських військ з усієї території України – це єдине, що здатне зупинити цю війну.

“Україні та всьому світу не потрібні ані “заморожені” конфлікти, ані війни, що тліють. Мир потрібен”, – переконаний Володимир Зеленський.

Він презентував лідерам африканських країн українську формулу миру й поінформував про те, як конкретні пункти формули приведуть до відновлення повної безпеки для України та всіх інших держав і народів, які так чи інакше страждають від наслідків російської агресії.

“Продовольча безпека, радіаційна безпека, безпека мореплавства, стабільність глобальних ринків і соціальний спокій у світі – усе це можливе лише тоді, коли агресії не буде й коли буде реалізована формула миру. Всі нації світу заслуговують на те, щоб жити вільно, без нав’язування чужої волі військовим чи політичним шляхом”, – зазначив президент.

Він висловив подяку всім учасникам зустрічі за підтримку принципу територіальної цілісності держав та захищеності націй від агресій. І зауважив, що в цей день президенти, очільник уряду та високі представники африканських держав відвідали Бучу на Київщині й побачили наслідки російської окупації.

Представники делегації у Бучі. Фото: ФБ Михайлина Скорик

“Сьогодні я закликав учасників нашої зустрічі представити своє бачення того, як можна подолати наслідки скоєних Росією злочинів і не допустити їх повторення. Зокрема, це й злочин масової депортації українських дітей – вони вкрадені з окупованих районів, їх утримують у Росії”, – сказав президент України.

Він наголосив: єдине, що цікавить Росію, – це збільшення виробництва ракет для терору й нові злочини проти людей та міжнародного порядку, проти природи й Статуту ООН. А будь-які переговори керівництво РФ сприймає як можливість накопичити силу й розширити агресію, і Україна вже в цьому переконалася.

“Іще раз зазначу: потрібен реальний мир, а отже, реальне виведення російських військ з усієї нашої незалежної території“, – підкреслив Зеленський.

Як писала “Новинарня“, 16 червня, до української столиці з першим візитом прибув президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса. Також приїхали очільники ще низки країн: Сенегалу, Коморських островів, Єгипту та Замбії, Конго та Уганди.

Після України вони їдуть у Росію, щоб зустрітися там з президентом РФ Володимиром Путіним.

Читайте також:
Президент ПАР прибув до Києва без охорони – її затримали в Польщі. Там охорона пробуде до неділі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна